Skoči do osrednje vsebine

Predstavništva Slovenije v tujini

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Predstavništva Republike Slovenije v tujini so diplomatska predstavništva in konzulati. Diplomatska predstavništva so veleposlaništva in stalna predstavništva pri mednarodnih organizacijah. Konzulati so generalni konzulati, konzulati, vicekonzulati in konzularni uradi. Konzulate vodijo poklicni ali častni konzularni funkcionarji.

Predstavništva Slovenije v tujini opravljajo dejavnosti, navedene v dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih, dunajski konvenciji o predstavljanju držav v njihovih odnosih z mednarodnimi organizacijami univerzalnega značaja in v dunajski konvenciji o konzularnih odnosih.

Če iščete informacije o tem, kako vam lahko pomagajo predstavništva v tujini, preberite rubriko Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

V nadaljevanju so navedena predstavništva Slovenije v tujini. Seznam je razdeljen na naslednje kategorije:

Konzulati s častnim konzularnim funkcionarjem na čelu so navedeni pri posamezni državi v zbirki Države.

Veleposlaništva

Stalna predstavništva pri mednarodnih organizacijah

Konzulati s poklicnim konzularnim funkcionarjem na čelu