Skoči do osrednje vsebine

Predstavništva Slovenije v tujini

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Predstavništva Republike Slovenije v tujini so diplomatska predstavništva in konzulati. Diplomatska predstavništva so veleposlaništva in stalna predstavništva pri mednarodnih organizacijah. Konzulati so generalni konzulati, konzulati, vicekonzulati in konzularni uradi. Konzulate vodijo poklicni ali častni konzularni funkcionarji.

Predstavništva Slovenije v tujini opravljajo dejavnosti, navedene v dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih, dunajski konvenciji o predstavljanju držav v njihovih odnosih z mednarodnimi organizacijami univerzalnega značaja in v dunajski konvenciji o konzularnih odnosih.

Če iščete informacije o tem, kako vam lahko pomagajo predstavništva v tujini, preberite rubriko Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

V nadaljevanju so navedena predstavništva Slovenije v tujini. Seznam je razdeljen na naslednje kategorije:

Konzulati s častnim konzularnim funkcionarjem na čelu so navedeni pri posamezni državi v zbirki Države.

Veleposlaništva

Stalna predstavništva pri mednarodnih organizacijah

Konzulati s poklicnim konzularnim funkcionarjem na čelu