Skoči do osrednje vsebine

Generalni konzulat Monošter

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • V Lisztovi dvorani ELTE Univerzitetnega središča Savaria je bil sinoči koncert Primorskega akademskega zbora (PAZ) Vinko Vodopivec. Organizatorji dogodka so bili Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru, Univerzitetno središče Savaria in sombotelska slovenska narodnostna samouprava.

 • Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je PGD Gornji Senik predala opremo za zaščito in reševanje, s katero bodo gornjeseniški gasilci lažje in učinkovitejše izvajali intervencije na obmejnem območju. Predsedniku domačega gasilskega društva Richárdu Bajzeku in prisotnim članom sta jo predala generalni direktor Uprave Darko But in vodja murskosoboške izpostave Martin Smodiš. Slovesne predaje, ki je potekala 25. marca na Gornjem Seniku v Porabju, se je udeležila tudi slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček, kateri se je predsednik društva zahvalil za pomoč pri pridobitvi donacije.

Aktualno

 • Srečanje voditeljev narodnih skupnosti iz Porabja in Prekmurja

  Na sedežu Državne slovenske samouprave so se sestali voditelji slovenske in madžarske narodnosti iz Porabja in Prekmurja. Prisotni so bili predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec, predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) Ferenc Horváth, podpredsednika PMSNS Zsuzsanna Bacsi in Dušan Orbán, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss in predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovács. Srečanja se je na povabilo organizatorja, Državne slovenske samouprave, udeležila tudi generalna konzulka Metka Lajnšček.

 • Dan sajenja medovitih rastlin tudi v Porabju

  Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru se je v sodelovanju s porabskima dvojezičnima osnovnima šolama, Jožefa Košiča Gornji Senik in Števanovci, čebelarji in Kmetijsko gozdarskim zavodom Murska Sobota pridružil projektu Čebelarske zveze Slovenije "Dan sajenja medovitih rastlin". Strokovno pomoč in podporo pri sajenju so zagotovili direktor KGZ Murska Sobota dr. Stanko Kapun in čebelarja, Vili Hribernik in Dejan Horvat, slovenska duhovnika iz sosednjih župnij v Prekmurju, ki v Porabju vodita tudi svete maše v maternem slovenskem jeziku. Sadiki lip je darovala Družba Slovenski državni gozdovi.

 • Ministrica na XVIII. zasedanju slovensko-madžarske mešane komisije

  V Budimpešti se je danes odvilo XVIII. zasedanja slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski. Kot predsednica slovenskega dela mešane komisije je zasedanju sopredsedovala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.