Skoči do osrednje vsebine

Generalni konzulat Monošter

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 11. julija 2021 in velja do vključno 23. julija 2021, uporabljati se začne 15. julija 2021, do takrat pa se uporablja Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 107/21).

 • Monošter, 2. julij 2021 - Generalni konzulat RS v Monoštru je ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU priredil praznični sprejem. Goste je pozdravila generalna konzulka Metka Lajnšček. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Slednji je porabskim rojakom izrekel zahvalo za njihova prizadevanja za ohranitev slovenske identitete ter krepitev narodne pripadnosti med mladimi generacijami. Izpostavil je dosežke, ki smo jih Slovenci dosegli v rosnih letih osamosvajanja, ter prispevek rojakov v zamejstvu in po svetu.

 • Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav EU, lahko od 23. junija 2021 vstopijo na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.
  Sprostitev ukrepov velja tudi znotraj države. Od 3. julija 2021 v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdil o cepljenju ali o prebolevnosti, niti PCR testa.

Aktualno

 • Spoznajmo Slovenijo in slovensko Porabje

  Generalni konzulat RS v Monoštru je ob 30. obletnici slovenske samostojnosti pripravil kviz "Spoznajmo Slovenijo in slovensko Porabje". Igrali smo se z mladimi udeleženci čezmejnega tabora v okviru evropskega projekta Ethos Land. Reševanje križanke in iskanje pravih odgovorov na vprašanja o Sloveniji, njenih znamenitostih, kulturi in zgodovini ter Porabju, kjer tudi živijo Slovenci, mladim ni delalo težav. Za nagrado so prejeli beležko in svinčnik z napisom "Slovenija 30" in značko I feel Slovenia.

 • Slovenska olimpijska bakla v Porabju

  Gornji Senik, 30. junij 2021 – generalna konzulka RS v Monoštru Metka Lajnšček se je udeležila prireditve z naslovom "Slovenska olimpijska bakla v Porabju". Porabski Slovenci so jo prevzeli na mejnem prehodu Martinje - Gornji Senik in jo nazaj v Slovenijo predali na mejnem prehodu Verica-Čepinci. V imenu Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez sta bila prisotna podpredsednik Janez Sodržnik in predsednik Športne zveze Moravske Toplice in vodja regijske pisarne OKS-ZŠZ Branko Recek.

 • Ob dnevu državnosti porabski Slovenci izobesili slovensko zastavo na vrh "malega Triglava"

  Andovci, 24. junij 2021 - na predvečer praznika dneva državnosti sta slovenski Generalni konzulat in Porabsko kulturno in turistično društvo (PKTD) Andovci priredila druženje ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Dogodka so se udeležili pripadniki porabske slovenske skupnosti in njihovi madžarski prijatelji ter prijatelji Slovenije. Zbrane na dvorišču Porabske domačije pri "malem Triglavu" sta pozdravila generalna konzulka Metka Lajnšček in predsednik PKTD Karel Holec.