Skoči do osrednje vsebine

Generalni konzulat Monošter

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • V Monoštru je 2. septembra potekal čezmejni forum z naslovom "Doživetja. Okusi. Zakladi". Predstavljene so bile dobre prakse in skupni projekti na področju turizma ter priložnosti za sodelovanje in promocijo SI-HU čezmejne regije v novem evropskem programu Interreg. Dogodek so organizirali slovenski Generalni konzulat v Monoštru, Zveza Slovencev na Madžarskem in Razvojna agencija Slovenska krajina. Sodelovali so župani z obeh strani meje, predstavniki zbornic, agencij in zavodov za promocijo turizma in čezmejnega sodelovanja, vodstvi obeh naravnih parkov ter posamezni turistični ponudniki.

 • Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je bila 21. in 22. julija na obisku v Porabju. Skupaj s predstavniki slovenske skupnosti, slovensko zagovornico v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in predsednikoma krovnih organizacij, Andrejo Kovács (Zveza Slovencev na Madžarskem) in Karlom Holecem (Državna slovenska samouprava) ter generalno konzulko Metko Lajnšček, so si ogledali posamezne pridobitve, ki ohranjajo kulturo in dediščino porabskih Slovencev, ter obiskali lokacije, na katerih narodna skupnost načrtuje nove projekte in investicije.

 • Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Monoštru sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Srečanja so se s strani porabskih Slovencev udeležili Erika Köleš-Kiss, zagovornica slovenske narodne skupnosti v madžarskem parlamentu, Karel Holec, predsednik Državne slovenske samouprave, in Andrea Kovacs, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem.

Aktualno

 • Odprtje razstave "Zbiralec podob"

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je v Slovenskem kulturnem in informacijskem centru v Monoštru odprla razstavo z naslovom "Zbiralec podob". Na ogled so dela slovenskega vizualnega umetnika in fotografa z umetniškim imenom Brut Carniollus. Mednarodno poznan in priznan avtor predstavlja sodobno umetniško smer in način izražanja, v katerem se v prvi vrsti prepletajo fotografija, digitalni kolaž in digitalna grafika.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Prvo uradno srečanje ministra Mateja Arčona s slovensko manjšino na Madžarskem

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti na Madžarskem, ki je potekalo na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku. Ministra Mateja Arčona sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lajnšček.