Skoči do osrednje vsebine

Dostopnost

Organi državne uprave Republike Slovenije se zavezujemo, da bomo omogočali dostopnost osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče GOV.SI.

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona, brajevo vrstico),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • vsi neposredni prenosi in posnetki izjav za javnost po sejah vlade in o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so opremljeni s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik, za ostale je omogočeno opremljanje video posnetkov s podnapisi,
 • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Stopnja skladnosti

Spletišče GOV.SI je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča GOV.SI nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.
Primeri takih vsebin so:

 • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
 • programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila),
 • različne kompleksne tabele s podatki,
 • nekatera polja v filtrih v nekaterih zbirkah.

 

Nekatere vsebine, ki jih na skupnem spletnem mestu GOV.SI objavljajo organi državne uprave Republike Slovenije, ne izpolnjujejo vseh zakonskih zahtev glede dostopnosti. Popis teh vsebin (skupaj z navedbo razlogov za njihovo nedostopnost) za posamezen organ državne uprave si lahko ogledate tako, da v spodnjem seznamu izberete dotični organ državne uprave. Informacijo o tem, kateri organ je pristojen za posamezno vsebino, lahko najdete na dnu vsake spletne strani na GOV.SI.

Prilagodite izpis

Priprava izjave o dostopnosti

 • Ta izjava je bila pripravljena 1. julija 2019 na podlagi samoocene.

 • Izjava je bila nazadnje pregledana 17. junija 2022.

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču GOV.SI kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.
Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov pristojnega organa državne uprave, ki je dotično vsebino objavil.
Informacijo o tem, kateri organ je pristojen za posamezno vsebino, lahko najdete na dnu vsake spletne strani na GOV.SI.

Za strani, kjer podatek o odgovorni instituciji ni naveden, se lahko obrnete na osrednjega vsebinskega koordinatorja spletišča GOV.SI:

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov: