Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Danes

  Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

  Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. junija 2022.

 • Danes

  Državna sekretarka Humar na slovesnem odprtju Europeade

  Državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes na dvorišču samostana v Dobrli vasi udeležila slavnostnega odprtja Europeade, evropskega nogometnega prvenstva avtohtonih narodnih manjšin, ki ga letos gostijo na avstrijskem Koroškem.

 • »Veliko poslanstvo gasilske organizacije je razbijati stereotipe sodobnega sveta, naklonjenega individualizaciji.«

  Marjan Šarec, minister za obrambo, se je danes, na dan državnosti, udeležil obeležitve delovanja dveh prostovoljnih gasilskih društev v Pomurju – 150-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Ljutomer in 100-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Slaptinci.

 • "Hrbtenica gasilske tradicije ste gasilci s svojo pripravljenostjo pomagati."

  Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved se je danes udeležil slovesnosti ob 150-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Radeče. Gre za gasilsko društvo, ki spada prav v najožji vrh slovenskih gasilskih društev z najdaljšo tradicijo.

 • Ob Dnevu državnosti: Za ideal vladavine prava si moramo prizadevati vsi

  Na današnji dan, pred 31-imi leti, je Slovenija, s Temeljno ustavno listino, razglasila samostojnost in neodvisnost. V tretjem členu listine je zagotovila tudi varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsem osebam na ozemlju Republike Slovenije, ne glede na njihovo narodno pripadnost, brez sleherne diskriminacije, skladno z ustavo Republike Slovenije in z veljavnimi mednarodnimi pogodbami.

 • Podaljšujemo rok oddaje vlog za sofinanciranje operacij ekonomsko-poslovne infrastrukture

  V želji po prejemu kvalitetnejših vlog smo podaljšali rok za oddajo vlog na Javni razpis za sofinanciranje operacij ekonomsko-poslovne infrastrukture v letih 2022 in 2023. Vloge lahko prijavitelji po novem oddajo do 26. avgusta 2022.

 • Video

  Poslanica predsednika vlade ob dnevu državnosti

  Poslanica predsednika vlade dr. Roberta Goloba ob 25. juniju, dnevu državnosti.

 • Delo v državni upravi v času izrednih razmer COVID-19

  Na projektu Inovativen.si smo oktobra 2020 izvedli prvo raziskavo o delu v državni upravi v času izrednih razmer COVID-19 in jo takrat predstavili na mednarodni konferenci Government After Shock. Sedaj teče že tretje leto, od kar smo se prvič soočili z epidemijo in zanimalo nas je, kako se je delo v državni upravi spremenilo od časa prve raziskave. Junija 2022 smo zato ponovno izvedli raziskavo, v kateri primerjamo rezultate med letom 2020, ko so bile izredne razmere še popolna novost in letom 2022, ko smo se na razmere že navadili in se jim prilagodili.

 • Srečanje upravnega odbora Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost

  V Bukarešti se je 23. in 24. 6. 2022 odvilo srečanje upravnega odbora Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost (angleško European cyber security competence centre – v nadaljevanju ECCC) - prvič v živo. Na agendi so bile številne tematike, od kadrovskih tem, do priprave postopkov in pravilnikov za delovanje in vzpostavitev samostojnega in neodvisnega ECCC, kakor tudi diskusija o številnih aktualnih vsebinah s področja kibernetske varnosti in vzpostavljanja ECCC npr. poziv za vzpostavitev Nacionalnih koordinacijskih centrov (angleško National coordination centres – v nadaljevanju NCC), poročanje delovnih skupin ECCC.

 • Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh v okviru Digitalne skupščine 2022 sodelovala na panelu Vlaganje v potopne tehnologije v Evropi

  V Toulouseu je 21. in 22. junija 2022 potekalo hibridno zasedanje Digitalne skupščine na temo Pogled v digitalno prihodnost. Digitalno skupščino 2022 sta soorganizirala Evropska komisija (EK) in francosko predsedstvo, ki se je osredotočila predvsem na vprašanja, povezana s suverenostjo in avtonomijo EU. S strani Slovenije se je digitalne skupščine udeležila dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo. Na konferenci so visoki predstavniki EK, evropskega parlamenta in držav članic, direktorji vodilnih podjetij in vrhunski akademiki razpravljali o tem, kako najbolje izkoristiti informacijsko komunikacijsko tehnologijo (IKT) za podporo podnebnim ciljem EU, kako čim bolj zmanjšati emisije tega sektorja, kako lahko EU najbolje okrepi svoje vrednostne verige za ključne tehnologije in kako lahko pomaga oblikovati metaverse. Posebna pozornost je bila namenjena podpori povezljivosti in spodbujanju digitalnega razvoja v UA med vojno in po njej.

 • Prva seja Strateškega sveta za zunanjo politiko v novi sestavi namenjena razpravi o vojni v Ukrajini

  V Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije se je na prvi seji sestal Strateški svet za zunanjo politiko v novi sestavi, ki ga vodi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Člani sveta so razpravljali o aktualnih zunanjepolitičnih temah, v razpravi o vojni v Ukrajini pa so se jim pridružili povabljeni gosti, in sicer avtorji javnih pisem o Ukrajini.

 • Rezultati vzorčenja tal zaradi nesreče v podjetju Melamin

  Po nesreči v podjetju Melamin, ki se je zgodila 12. 5. 2022, je isti in naslednji dan Talum inštitut izvedel vzorčenje tal na 12 vzorčnih mestih. Ob upoštevanju širjenja onesnaževal na podlagi vetrovnih razmer v času nesreče, smo največje onesnaženje pričakovali v smeri vzhodno od podjetja v začetni fazi in v smeri jugo-zahodno od podjetja v kasnejši fazi poteka nesreče.

 • Pričetek ocenjevanja škode v gospodarstvu po poplavah z neurji

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zadolženo za ocenjevanje škode v gospodarstvu na območju prizadetih občin po poplavah z neurji 2. junija 2022. Ocenjevanje neposredne škode v gospodarstvu zaradi poplav z neurji se začne z zbiranjem vlog oškodovancev, ki jih sprejemamo do 13. julija 2022.

 • Začetek programa URBACT IV

  Na Programu evropskega teritorialnega sodelovanja, (angleško The Urban Development Network Programme-URBACT) festivalu mest v Parizu (14.–16. junij 2022) je svojo pot tudi uradno začel novi program URBACT IV – evropski program teritorialnega sodelovanja za mesta vseh velikosti. Maja 2022 ga je potrdila programska komisija URBACT IV in ga predala Evropski komisiji v uradno potrditev.

 • Nadzor tehtnic v ribiški industriji

  Slovenija sodelujejo v evropskem projektu, Nadzor tehtnic v ribiški industriji. Projekt je organiziran v okviru delovne skupine za meroslovni nadzor evropske organizacije za zakonsko meroslovje (WELMEC ). Poleg Slovenije so članice projekta še Danska, Irska, Islandija, Finska, Norveška in Švedska.

 • Nina Ukmar prevzema vodenje kabineta ministrice dr. Aste Vrečko

  Nina Ukmar, do nedavnega direktorica javnega zavoda Kosovelov dom Sežana, 24. junija prevzema vodenje kabineta ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko. Ekipi ministrice se pridružuje kot izkušena vodja in dobra poznavalka področja kulture.

 • Plenarno zasedanje evropskega regionalnega odbora skupine strokovnjakov za globalno upravljanje prostorskih podatkov

  20. in 21. junija 2022 je bilo v Ženevi organizirano plenarno zasedanje evropskega regionalnega odbora skupine strokovnjakov za globalno upravljanje prostorskih podatkov (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management for Europe - UN GGIM Europe).

 • Državni sekretar Tadej Ostrc nagovoril udeležence javne tribune v zobozdravstvu

  Včeraj je v organizaciji Zdravniške zbornice Slovenije potekala javna tribuna v zobozdravstvu, ki je obravnavala delovne pogoje, ureditev transparentnega zaposlovanja in plačnega sistema v zobozdravstvu. Cilj javne tribune je bil predstavitev dejstev in soočenje stališč po anketi, ki je bila izvedena v preteklih mesecih za namen tribune. V nadaljevanju se je razvila razprava, v kateri so iskali odgovore, kako sistem izboljšati za vse deležnike.

 • Drugo srečanje Platforme znanja: »ERAvolucija«

  V četrtek, 16. junija 2022 je potekalo drugo srečanje Platforme znanja z delovnim naslovom ERAvolucija, ki je bilo posvečeno izmenjavi pogledov in mnenj predlaganih javno-političnih ukrepih Evropskega raziskovalnega prostora (ERA) za obdobje 2022-2024.

 • Poslanica ministrice za notranje zadeve ob dnevu državnosti in dnevu policije

  Poslanica ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar ob 25. juniju, dnevu državnosti, in 27. juniju, dnevu slovenske policije.