Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
  • Ministrstvo občinam pomaga pri sprejemanju občinskih prostorskih aktov za nadomestitvene gradnje

    Ministrstvo za naravne vire in prostor je v zadnjih mesecih z vsemi 23 občinami, v katerih so zaradi posledic lanskih avgustovskih poplav predvidene nadomestitvene gradnje, opravilo vrsto intenzivnih srečanj in posvetov. Z namenom, da bodo občine hitreje in ustrezno lahko izvedle vse potrebno za načrtovane nadomestitvene gradnje.

  • Premier dr. Golob obiskal Slovensko hišo v Parizu

    Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes obiskal Slovensko hišo v Parizu, kjer ga je sprejel predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez gospod Franjo Bobinac. Po ogledu hiše in delovnem kosilu sta podala izjavo za medije.

  • Dobra splošna in mestoma odlična ocena Slovenije v poročilu o razvitosti digitalne javne uprave

    Evropska komisija je objavila redno letno poročilo o razvitosti digitalne javne uprave evropskih držav za leto 2024. Poročilo vključuje analizo na evropski ravni za pet tematskih področij, ki izhajajo iz programa politik Pot v digitalno desetletje: digitalizacija javne uprave, interoperabilnost in podatki, digitalizacija javnih storitev, zaupanje in kibernetska varnost ter inovativne tehnologije.

  • Javni povabili podjetjem na projektih skupnega evropskega interesa na področju zdravja in vodika

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je objavilo dve javni povabili za izkaz interesa podjetjem, ki jih zanima sodelovanje na čezmejnih več-državnih projektih skupnega evropskega interesa (IPCEI) na področju zdravja in na področju vodika. Gre za inovativne projekte, ki so namenjeni razvoju tehnoloških rešitev, ki presegajo obstoječe rešitve na trgu.

  • Močna nemška delegacija na Ministrstvu za digitalno preobrazbo

    Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je sestala z nemškim zveznim ministrom za digitalizacijo in promet dr. Volkerjem Wissingom. Glavne teme sestanka so bile sodelovanje med državama na področju polprevodnikov, superračunalništva, umetne inteligence, ter potrebe Evrope po digitalni infrastrukturi in digitalna preobrazba gospodarstva.

  • Slovenija ena prvih držav z izdajo obveznice na tehnologiji razpršenih evidenc

    Republika Slovenija je 25. julija 2024 izdala svojo prvo obveznico na tehnologiji razpršenih evidenc (angleško Distributed Ledger Technology - DLT). Ta prelomna transakcija je prva tovrstna izdaja države članice Evropske unije in nasploh ena prvih takšnih izdaj katere od držav na svetu.

  • Video

    Vlada Tomaža Vesela predlaga kot kandidata za člana Evropske komisije

    Vlada je na današnji seji določila predlog kandidature za člana Evropske komisije in ga posreduje Državnemu zboru. Vlada Republike Slovenije kot kandidata za člana Evropske komisije predlaga Tomaža Vesela.

  • Potrjeni prispevki mednarodnim organizacijam s področja razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči

    Vlada Republike Slovenije je 24. julija 2024 na seji potrdila predloge Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za prispevke mednarodnim organizacijam ter drugim mednarodnim telesom s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči za obdobje 2024 do 2026.

  • Slovenija bo jeseni gostila deseto zasedanje pogodbenic Vodne konvencije

    Med 23. in 25. oktobrom 2024 bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekalo deseto zasedanje pogodbenic Vodne konvencije, na katerem bo Slovenija od Estonije tudi prevzela triletno predsedovanje biroju konvencije. Na dogodku se pričakuje okoli 600 udeležencev iz 80 držav.

  • Stanje odprtih javnih razpisov za intervencije v sektorju čebelarskih proizvodov do 26. julija 2024

    Podatek o zaprošenih in porabljenih sredstvih je okviren. Zaprošena sredstva bodo odstopala od dejansko izplačanih sredstev po opravljenih preveritvah izpolnjevanja pogojev upravičenosti.

    Na vseh javnih razpisih so sredstva še na voljo, zato Agencija čebelarje poziva k čimprejšnji oddaji vlog.

  • Skupna izjava: Srečanje z Društvom psihologov Slovenije s partnerji na temo Premisli, nato stisni

    Danes so se v prostorih ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP) predstavniki MDP, ministrstva za vzgojo in izobraževanje, ministrstva za zdravje ter predstavniki kreativne agencije Bold.group, srečali s predstavniki Društva psihologov Slovenije, NIJZ in UP IAM Slovenskega centra za raziskovanje samomora glede komunikacijske kampanje “Premisli, nato stisni“, ki jo vodi MDP s partnerji.

  • V okviru Pospeševalnika najboljših praks Slovenija vodilna na področju digitalnih spretnosti

    V okviru programa politike digitalnega desetletja je zaživel Pospeševalnik najboljših praks, ki je strateški okvir namenjen lažji izmenjavi najboljših praks med državami članicami EU. Za vsako od ključnih področij je določena vodilna država članica, ki med drugim tudi vodi in usklajuje skupinske razprave. Sklop »Digitalne spretnosti« vodi Slovenija, s sodelovanjem Češke, Nizozemske in Finske.

  • Javno naznanilo

    Javna razgrnitev in javna obravnava prijave namernega sproščanja gensko spremenjenih organizmov v okolje »Raziskava Faza I/II UMCF-LJU s celicami T z izraženim himernim antigenskim receptorjem, usmerjenim proti CD19 pri odraslih bolnikih s ponovljeno/neodzivno CD19-pozitivno akutno limfoblastno levkemijo«.

  • Za prireditve v krajinskem parku moramo imeti bolj jasna merila in kriterije

    Na pobudo ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka sta se minister in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković dogovorila glede prestavitve lokacije koncerta Magnifica in nadaljnjega urejanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

  • Obvestilo o prodaji službenega vozila Mercedes Benz E 230 Avantgarde

    Veleposlaništvo Republike Slovenije v Rimu, Via Salaria 222, 00198 Rim, Italija, objavlja prodajo službenega vozila.

  • Državna sekretarka Eva Vodnik v Budimpešti na neformalnem zasedanju ministrov za zdravje

    V okviru madžarskega predsedovanja Svetu Evropske unije je 24. in 25. julija 2024 v Budimpešti potekalo neformalno zasedanje ministric in ministrov za zdravje Evropske unije. Udeležila se ga je tudi državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Eva Vodnik.

  • Evropska obrambna agencija objavila razpis za sofinanciranje testiranja brezpilotnih sistemov

    Evropska obrambna agencija (angleško European Defence Agency – EDA) je v okviru vozlišča za inovacije na področju obrambe EU (angleško Hub for EU Defence Innovation – HEDI) objavila poziv podjetjem, da se prijavijo na razpis za testiranje avtonomnih kopenskih, zračnih ali kombiniranih sistemov na vojaškem terenu. Skupna vrednost razpisa, ki se izteče 20. septembra letos, je 2,9 milijona evrov.

  • Razlike med vrstami ustekleničenih vod: vodič za potrošnike

    Embalirane vode, ki jih najdemo na trgovskih policah v Sloveniji, se delijo na naravne mineralne vode, izvirske vode in namizne vode. Vsaka izmed teh vrst ima svoje specifične lastnosti glede kakovosti in sestave. Kakšne so razlike med njimi in na kaj morajo biti potrošniki pozorni pri izbiri ustekleničene vode?

  • Trg dela v letu 2023

    Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Letnim poročilom o izvajanju ukrepov države na trgu dela za leto 2023.

  • Vlada je ustanovila krovno posvetovalno telo za usklajevanje digitalne preobrazbe

    Temeljne naloge Sveta vlade za digitalno preobrazbo so pregled nad ključnimi usmeritvami in uresničevanjem ciljev digitalne preobrazbe, predlaganje izboljšav, usmerjanje aktivnosti in koordinacija razvojnih politik in ukrepov. Najmanj enkrat letno bo Svet poročal vladi, vodila pa ga bo ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.