Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • 31. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

  Vlada je na današnji dopisni seji potrdila predloge novel petih davčnih zakonov: Zakona o dohodnini, Zakona o trošarinah, Zakona o davčnem postopku, Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem potrjevanju računov. Vlada se je opredelila tudi do amandmajev na predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna.

 • Ministrica Šinko v Bruslju med drugim o stanju na kmetijskih trgih, označevanju živil in izboljšanju predloga uredbe glede FFS

  Ministrica Irena Šinko se je udeležila zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo. V okviru ribiških tem so izmenjali mnenja o ribolovnih možnostih za naslednje leto, tudi o staležih rib, ki se delijo z Združenim kraljestvom, in letnih posvetovanjih med EU in Norveško v letu 2023. Pri kmetijskih temah je bila v ospredju razprava glede razmer na trgih v luči vojne in stanja kmetijske proizvodnje ter logistike v Ukrajini. Svet EU se je seznanil tudi z vplivom revizije direktive o industrijskih emisijah na kmetijstvo ter z informacijo o naraščajoči populaciji divjih zveri v Evropi. Pomembna je bila tudi razprava o označevanju živil ter o pozivu Komisiji za dopolnitev ocene k predlogu Uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev. Ministrica Šinko se je srečala tudi s komisarko EU za zdravje in varnost hrane Stello Kyriakides. Govorili sta o ukrepih Komisije za zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev ter o označevanju živil.

 • Državni sekretar mag. Marko Rusjan na odprtju festivala IZIS v Kopru

  Državni sekretar mag. Marko Rusjan se je 23. septembra v nekdanjem koprskem skladišču Libertas udeležil odprtja desete edicije festivala sodobne in intermedijske umetnosti IZIS, ki prikazuje inovativne, mednarodno priznane avdio-vizualne in novomedijske umetnosti. Festival, ki letos nosi naslov CEVI / PIPES, organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA.

 • Ministrica dr. Stojmenova Duh na slovesnosti ob otvoritvi Konference pooblaščenih predstavnikov držav članic Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU)

  Ministrica dr. Stojmenova Duh se je danes udeležila slovesnosti ob otvoritvi Konference pooblaščenih predstavnikov držav članic Mednarodne telekomunikacijske zveze (International Telecommunication Union - ITU), ki bo potekala do 14. oktobra 2022 v Bukarešti.

 • Ministrica dr. Asta Vrečko v preteklem tednu na odprtju treh kulturnih prireditev

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko se je v preteklem tednu udeležila odprtja treh kulturnih prireditev: Ramovševega dneva, dneva Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, mednarodne filozofske konference "Gospodar: O sodobnih strukturah oblasti" ter Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine.

 • Draginjski otroški dodatek

  Sprejet je ukrep, ki bo v času draginje v pomoč družinam, upravičenim do otroškega dodatka: v novembru in decembru 2022 ter januarju 2023 bodo le-te avtomatično prejele draginjski dodatek za vsakega otroka.

 • Čestitka ministra senatorki Tatjani Rojc

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je pozdravil ponovno izvolitev senatorke Tatjane Rojc v italijanski senat.

 • 50. geodetski dan: »Digitalna preobrazba za trajnostne odločitve v prostoru«

  V Velenju se je med 22. in 23. septembrom odvijal jubilejni 50. geodetski dan, tradicionalni strokovni posvet strokovnjakov s širšega področja geodezije, geoinformatike in upravljanja prostora. Dogodek sta organizirala Zveza geodetov Slovenije in Celjsko geodetsko društvo v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Geodetsko upravo, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo pri Univerzi v Ljubljani, Geodetskim inštitutom Slovenije, Inženirsko zbornico Slovenije ter Združenjem geodetskih izvajalcev (GIZ-GI).

 • Objavljen javni natečaj za direktorja AKOS

  Danes je bil objavljen posebni javni natečaj za položaj direktorja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS). Rok za prijavo kandidatov je 10 dni. Več informacij na spodnji povezavi.

 • Od polnoči še dodatna pocenitev dizelskega goriva in kurilnega olja, bencin ostaja na podobni ravni

  Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 27. septembra, do vključno ponedeljka, 10. oktobra 2022, znašali 1,603 evra za liter dizelskega goriva in 1,353 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako cenejše za 8 centov, NMB-95 pa ostaja na približno isti ravni glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,287 evra na liter, kar je za slabih 8 centov manj, kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

 • Slavnostna akademija ob 50. geodetskem dnevu

  V četrtek, 22. septembra 2022, je bila v Domu kulture Velenje slavnostna akademija Zveze geodetov Slovenije ob jubilejnem 50. geodetskem dnevu. Akademija je bila del dvodnevnega posveta z mednarodno udeležbo, ki so ga slovenski geodeti organizirali že petdesetič.

 • Ministrstvo za kulturo podpira zahteve po krepitvi novinarske in institucionalne avtonomije RTVS

  Na Ministrstvu za kulturo podpiramo stavko Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki v svojih zahtevah med drugim zahteva krepitev uredniške, novinarske in institucionalne avtonomije.

 • 14. regionalna konferenca o katastru in infrastrukturi za prostorske informacije

  Geodetska uprava je med 21. in 22. septembrom 2022 v Laškem organizirala 14. regionalno konferenco o katastru in infrastrukturi za prostorske informacije. Konference so se udeležili predstavniki geodetskih uprav Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Kosova, S. Makedonije, Bolgarije, Švedske, Nizozemske in Slovenije ter predstavniki nekaterih mednarodnih združenj in organizacij.

 • Minister z direktorjem Državne volilne komisije

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes srečal z direktorjem Službe Državne volilne komisije Dušanom Vučkom.

 • Postopki s področja tujcev

  Na upravni enoti Domžale se soočamo z velikim številom postopkov na področju tujcev, posledično se je čakalna doba pridobitve dovoljenja za prebivanje podaljšala

 • Pred ministrico dr. Švarc Pipan zaprisegla generalna državna odvetnica dr. Kerševan

  Pred ministrico za pravosodje dr. Dominiko Švarc Pipan je danes prisegla nova generalna državna odvetnica dr. Ana Kerševan, ki bo svoj šestletni mandat nastopila z jutrišnjim dnem.

 • Zaradi povečane aktivnost podlubnikov poziv lastnikom k rednemu pregledu gozdov

  Zaradi visokih temperatur in suše se je v drugi polovici julija začelo povečevati število s podlubniki napadenih dreves, zlasti smreke. Od januarja do druge polovice septembra letošnjega leta je bilo zaradi podlubnikov za posek izbranih za 560.000 m3 dreves, večina v avgustu in septembru. Na Zavodu za gozdove Slovenije lastnike gozdov pozivajo, naj redno pregledujejo svoje gozdove. V primeru odkritja napada podlubnikov naj obvestijo revirnega gozdarja ter nemudoma začnejo s posekom lubadark.

 • XXVII. kongres mednarodne zveze geodetov

  Mednarodna zveza geodetov - FIG (francosko Fédération Internationale des Géomètres) je v tednu od 10. do 15. septembra 2022 v Varšavi organizirala svoj sedemindvajseti redni kongres, ki se prireja vsaka 4 leta. Naslov letošnjega kongresa je bil: »Voluntering for the future – Geospatial exellence for a beter living«.

 • Ministrica Stojmenova Duh na zasedanju ministrov Mednarodne telekomunikacijske zveze

  Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh se udeležuje Konference pooblaščenih predstavnikov držav članic Mednarodne telekomunikacijske zveze (International Telecommunication Union – ITU), ki poteka v Bukarešti. Na konferenci je prisotnih več kot 3000 predstavnikov iz 160 držav članic ITU na ravni ministrov, regulatorjev na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij, akademskih ustanov in zasebnih družb ter podjetij.

 • Marjan Šarec: "2. svetovna vojna nas je postavila med narode z močno protifašistično zavestjo."

  Minister za obrambo Marjan Šarec se je na letališču Otok pri Metliki udeležil slovesnosti ob 78. obletnici pobega in osvoboditve 87 britanskih vojnih ujetnikov iz nemškega taborišča v Ožbaltu v bližini Maribora do Otoka pri Metliki. Tam je bilo med drugo svetovno vojno partizansko letališče, od koder so bili ujetniki prepeljani v italijanski Bari.