Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Slovenska donacija Svetovni zdravstveni organizaciji

  Veleposlanica Sabina R. Stadler, slovenska stalna predstavnica pri Organizaciji združenih narodov v Ženevi, je danes Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) predala napravo za razkuževanje prostorov. Napravo bo WHO uporabljal za dodatno zaščito zaposlenih in obiskovalcev na sedežu v Ženevi.

 • Dr. Edi Gobec (Rojaki za samostojno Slovenijo)

  Ta teden v Rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Edija Gobca, uglednega slovenskega filozofa, sociologa, antropologa, zaslužnega profesorja državne univerze Kent v ZDA, ustanovitelja in ravnatelja Slovensko-ameriškega raziskovalnega centra v Clevelandu, člana Akademije znanosti v New Yorku in prejemnika številnih nagrad in odlikovanj. Dr. Gobec je svoje življenje posvetil raziskovanju dosežkov ustvarjalcev slovenskih korenin in pomembno prispeval k prepoznavnosti Slovenije.

 • Prva letošnja dobave hrane se je pričela

  Ministrstvo je v okviru Operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014-2020 že pričelo dobavljati prehranske izdelke za socialno in materialno najbolj ogrožene ljudi. Do sredine februarja 2021 bo ministrstvo v skladišča Rdečega križa in Slovenske karitas dobavilo 932 ton različnih izdelkov (mleko, riž, moka, olje, konzervirana zelenjava, testenine). V letošnjem letu bo ministrstvo izvedlo še dve dobave in sicer v mesecu aprilu in septembru.

 • Video

  Cigler Kralj: Vlada potrdila osnutek PKP8 za obravnavo na Ekonomsko socialnem svetu

  Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

 • S spremembami Zakona o vodah do finančnih in časovnih razbremenitev

  Nov predlog bo razbremenil vlado in s tem omogočil hitrejše reševanje vloženih predlogov oziroma vlog, kar za stranke oziroma predlagatelje posledično pomeni, da se v luči odprave administrativnih ovir skrajšujejo oziroma ukinjajo dosedanji dolgotrajnejši postopki sprejema uredbe na vladi, hkrati pa se stranke s tem istočasno tudi finančno in časovno razbremenjujejo.

 • Odločitve z 51. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 51. seji obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Video

  51. redna seja Vlade Republike Slovenije

  Vlada se je na današnji seji seznanila z osnutkom Predloga zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (PKP8). Sprejela je tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, s katerim so kot izjeme od prepovedi dodane knjižnice, muzeji in galerije v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko. Vlada je potrdila predlog Zakona o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke in predlog sprememb Zakona o vodah.

 • Odprtje vrtcev in šol ter uveljavljanje odsotnosti z dela zaradi višje sile

  Glede na okoliščino odpiranja vrtcev in šol na ministrstvu pojasnjujemo, da v primerih, ko bo zagotovljeno varstvo vrtčevskih otrok in se šolanje otrok ne bo več izvajalo na daljavo, na splošno ne bodo več podane okoliščine višje sile zaradi varstva. Odsotnost z dela zaradi višje sile zaradi varstva pa bo možno uveljavljati npr. v regijah, kjer se vrtci in šole še ne bodo odprli, v primeru karantene otroka, v primeru, ko se bo šolanje na daljavo še vedno izvajalo za učence 4. in 5 razreda.

 • Sproščanje storitev v nekaterih socialno varstvenih zavodih

  Uporabnike storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, ki se izvaja v varstveno delovnih centrih (VDC) in zavodih za usposabljanje (CUDV) obveščamo, da se s ponedeljkom, 25. 1. 2021, sproščajo delne omejitve izvajanja storitve, zato bodo dnevne storitve (v VDC in CUDV) zopet potekale na lokaciji izvajalca.

 • Poostreni nadzori inšpektorjev Inšpektorata Republike Slovenije za infrastrukturo na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19

  Inšpektorji Inšpektorata za infrastrukturo v skladu z uveljavitvijo Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19, izvajajo tudi nadzore nad izvajanjem ukrepa iz prvega odstavka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora iz svoje pristojnosti na vseh nadzornih področjih.

 • Inšpekcijski nadzori na področju varnosti državnih cest

  Inšpektorji za ceste, ki delujejo znotraj Inšpektorata za infrastrukturo med drugim izvajajo tudi nadzor nad ustreznostjo prometne signalizacije. O tej temi je bil pred kratkim posnet prispevek komercialne televizije, v katerem je sodeloval tudi naš inšpektorat.

 • Video

  Kustečeva, Vrtovec in Zajc o odpiranju šol, vrtcev, smučišč in dodatnih dejavnosti

  Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

 • Od jutri mogoč vstop brez karantene tudi za lastnike zemljišč in objektov za vzdrževalna dela

  Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 22. januarja 2021 in velja do 29. januarja 2021.

 • Javno povabilo za spodbujanje zelenih delovnih mest

  Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP) ter Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavil javno povabilo za spodbujanje zaposlovanja na zelenih delovnih mestih. Povabilo je odprto do 30. 6. 2021 oz. do porabe sredstev. Sredstva v višini 1,5 milijona evrov je zagotovil MOP iz Sklada za podnebne spremembe.

 • Evropska komisija začenja javno posvetovanje o pesticidih

  Generalni direktorat za zdravje in varnost hrane Evropske komisije je 18. januarja sprožil spletno posvetovanje o trajnostni rabi pesticidov. Gre za del boljše pravne ocene Direktive o trajnostni rabi pesticidov (SUD) in ocene učinka njene načrtovane revizije. Posvetovanje bo odprto za odgovore do 12. aprila 2021.

 • V torek gredo v šole osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah

  Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih ter ga bo objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.

 • Evropska sredstva za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih

  V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo izdali odločitev o finančni podpori za projekt »Nacionalni center celovite rehabilitacije slepih in slabovidnih«, ki ga bo izvajalo Ministrstvo za zdravje. Za projekt v vrednosti dobrega milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 519.000 evrov.

 • Videokonferenčno zasedanje Častnega odbora za počastitev 30. obletnice samostojnosti

  Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je udeležil videokonferenčnega zasedanja Častnega odbora za počastitev 30. obletnice samostojnosti.

 • Video

  50. redna seja Vlade Republike Slovenije

  Vlada je na današnji seji sklenila, da gredo prihodnji teden v šole osnovnošolci prve triade in vrtčevski otroci v devetih statističnih regijah, v katerih se sproščajo tudi nekatere storitve. Glede na to, da se na dnevni ravni število okužb zmanjšuje, se sprošča tudi prepoved obratovanja žičniških naprav.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Trenutna epidemiološka slika omogoča sproščanje v nekaterih regijah

  Predsednik vlade Janez Janša je v današnji izjavi za medije po 50. redni seji vlade poudaril, da je Vlada RS danes po predhodnem posvetovanju z vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje in svetovalno skupino sprejela nekatere odločitve, ki izhajajo iz aktualne epidemiološke situacije in načrta sproščanja ukrepov.