Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Danes

  Konferenca o novem evropskem raziskovalnem prostoru (ERA)

  Konferenca je namenjena oblikovanju skupnega raziskovalnega prostora, ki bo za raziskovalce, inovatorje in državljane po vsej Evropi oprijemljivejši in učinkovitejši.

 • Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs v Izoli na ogledu primerov dobre prakse čezmejnega sodelovanja, podprtega z evropskimi sredstvi

  Državna sekretarka se je danes sestala s predstavniki občine Izola, ki je projektni partner Službe Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko na projektu podpore izvajanja Strategije EU za jadransko-jonsko regijo - EUSAIR Facility Point ter si ogledala Hišo morja – Izolano, ki je plod čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško.

 • Odziv ministrstva na odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije

  V nadaljevanju objavljamo odziv MIZŠ na odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

 • Minister Šircelj na letnem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada

  Minister mag. Andrej Šircelj se je udeležil letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Skupine Svetovne banke, ki je potekalo v fizični in virtualni obliki med 11. in 18. oktobrom 2021.

 • Evropska vesoljska agencija objavila razpis, namenjen le slovenskem institucijam in podjetjem

  Evropska vesoljska agencija (ESA) je 15. oktobra 2021 objavila drugi razpis RPA (Requesting Party Activity) na podlagi novega Pridružitvenega sporazuma z ESA. Razpis je na voljo izključno slovenskim institucijam in podjetjem.

 • Strateško predvidevanje prihodnosti – ključ do večje pripravljenosti držav na prihodnje izzive

  V okviru slovenskega predsedovanja danes in jutri poteka globalna konferenca, na kateri je upravljanje vlad prvič hkrati obravnavano z vidikov inovativnosti, priprave boljše zakonodaje in izboljšanja kakovosti javnega sektorja. Slovenija je skupaj z OECD prvič predstavila izsledke raziskave o staranju delovne sile ter privabljanju in zadrževanju talentov.

 • Minister Podgoršek in državni sekretar Harej začela obisk Obalno-kraške regije

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je skupaj z državnim sekretarjem Antonom Harejem danes začel obisk Vlade RS v Obalno–kraški regiji. Minister je zjutraj obiskal podjetje Pršutarna Lokev, nato si je ogledal ribogojnico Fonda ter se sestal z vodstvom Občine Piran. Državni sekretar se je udeležil predstavitve projekta Lokalne akcijske skupine Istre (LAS Istre) ter si ogledal ostale potencialne projekte po okoliških vaseh.

 • Sprejem namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze in začasnega direktorja Pošte Slovenija

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je sprejel novoizvoljenega namestnika generalnega direktorja Mednarodnega urada Svetovne poštne zveze Marjana Osvalda in začasnega direktorja Pošte Slovenija mag. Tomaža Kokota.

 • Prvič predstavljeni izsledki Študije o ravnanju s starejšimi zaposlenimi in talenti v javni upravi

  Ravnanje s starejšimi zaposlenimi in talenti v javni upravi sta področji, s katerima se v zadnjem obdobju pospešeno ukvarjajo vse članice Evropske unije. Zlasti staranje delovne sile ima na evropski trg dela velik vpliv, saj projekcije kažejo, da bo do leta 2050 razmerje med aktivnim in neaktivnim prebivalstvom 1:1, kar bo pomenilo eno starejšo ekonomsko neaktivno osebo na vsakega delavca.

 • Odziv na oceno Fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov

  Na Ministrstvu za finance v odzivu na oceno Fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov za leti 2022 in 2023 poudarjamo, da se še vedno nahajamo v negotovih razmerah in v času izjemne okoliščine, kar vpliva tudi na proračunsko načrtovanje. Osredotočeni smo na postopno umikanje kriznih ukrepov in okrevanje gospodarstva, zato posebno pozornost namenjamo investicijam.

 • Zunanji ministri o Zalivu, Vzhodnem partnerstvu ter razmerah v Etiopiji in Nikaragvi

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v Luksemburgu, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Med osrednjimi temami so bili Zaliv, Vzhodno partnerstvo ter razmere v Etiopiji in Nikaragvi.

 • Dnevi odprtih vrat za srednje šole

  Z dijaki različnih slovenskih srednjih šol smo se podali na virtualno pot meroslovnega raziskovanja in iskali odgovore na vprašanja kako pomembna so merjenja, kaj vse vpliva na točnost meritev, kaj je merilni pogrešek, kako ga pravilno razumeti in kako rezultati meritev vplivajo na naše življenje.

 • Predsednik vlade Janez Janša v državnem zboru odgovarjal na ustna poslanska vprašanja

  Predsednik vlade Janez Janša je na današnji 26. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije odgovarjal na ustna poslanska vprašanja mag. Bojane Muršič (SD), Luke Mesca (Levica), mag. Alenke Bratušek (SAB) in Monike Gregorčič (SMC). Vprašanja predsedniku vlade so bila povezana s povišanjem cen energentov in drugih dobrin v Sloveniji, reševanjem okoljskih izzivov, predsedovanjem Slovenije Svetu EU ter načinom vladanja.

 • Evropski dan boja proti trgovini z ljudmi: posebna pozornost regiji Zahodnega Balkana

  18. oktobra obeležujemo evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, ki ga bo Vlada Republike Slovenije tudi letos izkoristila za izboljšanje ozaveščenosti o tem pojavu. Slovenija na področju boja proti trgovini z ljudmi pripisuje velik pomen mednarodnemu sodelovanju, tako na operativni kot tudi na strateški ravni, pri čemer posebno pozornost namenja regiji Zahodni Balkan. Ministrstvo za notranje zadeve že vrsto let izvaja različne aktivnosti v regiji in tako spodbuja države k približevanju zakonodaje in standardov pravnemu redu EU.

 • Na Ministrstvu za okolje in prostor razstava izdelkov ponovne uporabe

  Minister za okolje in prostor (MOP) mag. Andrej Vizjak je v prostorih ministrstva odprl razstavo izdelkov ponovne uporabe, ki so nastali v okviru razvojnega projekta depo Komunalnega podjetja Vrhnika. V preddverju zgradbe MOP na Dunajski 48 bodo do 22. oktobra med drugim na ogled prenovljeno kolo za pripravo smutijev, obnovljeni kavč, nahrbtniki in torbice iz avtomobilskih zračnih blazin in varnostnih pasov ter drugi izdelki. Na razstavi s svojimi izdelki, narejenimi iz »sadnega usnja«, sodeluje tudi Kemijski inštitut.

 • Srečanje generalnih direktorjev zaporskih uprav Srednje Evrope

  Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij mag. Bojan Majcen je v dneh med 13. in 15. oktobrom 2021 gostil generalne direktorje zaporskih uprav Srednje Evrope - Middle Europe Corrections Roundtable (MECR).

 • Bodite pozorni na spremenjene podračune za plačilo trošarin in okoljskih dajatev

  Ponovno želimo spomniti, da so od 10. 6. 2021 spremenjeni podračuni za plačilo trošarin in okoljskih dajatev.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: Pandemija COVID-19 nas je naučila vrsto lekcij tudi za prihodnje izzive

  Predsednik vlade Janez Janša je danes sodeloval na mednarodni konferenci "Vlada po okrevanju – na prihodnost pripravljeni javni sektor", kjer je nastopil v skupini, ki je razpravljala o oblikovanju inovativnih in vključujočih vlad. Poleg njega so zbrane v omenjeni skupini nagovorili tudi Mathias Cormann, generalni sekretar OECD, Marco Ongaro, generalni direktor EIPA, in slovenska dobitnica olimpijske medalje Petra Majdič.

 • V portoroškem Avditoriju so včeraj razglasili dobitnike filmskih vesen

  24. Festival slovenskega filma Portorož se je včeraj, 17. oktobra 2021, sklenil s podelitvijo najvišjih nacionalnih priznanj za dosežke na področju filmske umetnosti. Dobitnikom vesen čestitamo!

 • Na zasedanju Sveta EPSCO o varnost in zdravju pri delu

  V petek, 15. 10. 2021, je v Luksemburgu potekalo zasedanje Sveta za zaposlovanje in socialno politiko (Svet EPSCO), ki ga je vodil minister Janez Cigler Kralj. Ministrice in ministri so razpravljali o varnosti in zdravju pri delu ter o prihodnosti evropskega semestra, v katerem bodo države članice uskladile svoje gospodarske, zaposlovalne in socialne politike v Evropski uniji (EU).