Skoči do osrednje vsebine

O spletnem mestu

GOV.SI je osrednje spletno mesto državne uprave s predstavitvenimi vsebinami vlade, ministrstev, organov v sestavi, vladnih služb in upravnih enot. Njegov namen je uporabniku na enotno, razumljivo in jasno podati čim bolj celostne informacije o delovanju državne uprave na različnih vsebinskih področjih.

Spletno mesto GOV.SI vsebuje predstavitvene informacije o delovanju in organiziranosti vlade, predsednika vlade, ministrstev, organov v sestavi, vladnih služb in vseh upravnih enot. Na GOV.SI prenašamo tudi vsebine slovenskih predstavništev v tujini in določene vsebine organov državne uprave, ki so za zdaj predstavljene na samostojnih projektnih spletnih mestih.

Vrste informacij

Informacije na GOV.SI so razdeljene v tri vsebinske sklope:

  • predstavitev organov državne uprave, njihovih pristojnosti in organiziranosti;
  • vsebinska področja (na primer kultura, kmetijstvo, gozdarstvo in hrana, zunanje zadeve), ki uporabnika vodijo do podrobnih in celostnih informacij o posameznih temah. Taka predstavitev vsebin uporabniku olajša iskanje želenih informacij, saj te išče po vsebini in ne na podlagi pristojnega organa;
  • zbirke (na primer javne objave, prosta delovna mesta, projekti), kjer so na enem mestu zbrane vse javne objave organov državne uprave, kar zagotavlja večjo preglednost in dostopnost informacij.

Na enem mestu so zbrane tudi vse novice in dogodki organov državne uprave.

Poleg celostne predstavitve organov državne uprave so na GOV.SI z osnovnimi podatki in povezavo na njihovo spletno mesto navedeni tudi drugi državni organi (na primer predsednik republike, državni zbor, državni svet, sodišča).

Skrbniki spletnih strani

GOV.SI je osrednje spletno mesto organov državne uprave, kar pomeni, da vsebino prispevajo vsa ministrstva, organi v sestavi, vladne službe in upravne enote. Vsak organ je odgovoren za pravočasnost in pravilnost objavljenih informacij. Na dnu vsake strani je navedeno, kdo je odgovoren za objavljene informacije. Pri tem vsi organi vsebine objavljajo v skladu z enotnimi navodili, ki jih zagotavlja urad vlade za komuniciranje kot vsebinski koordinator GOV.SI.

Jezikovne različice GOV.SI

Informacije na GOV.SI so v slovenskem jeziku. V italijanskem in madžarskem jeziku, jeziku manjšin, so navedene osnovne informacije o državnih organih. Vsebine organov državne uprave (predvsem upravnih enot), ki poslujejo na dvojezičnem območju Republike Slovenije, pa so v italijanskem in madžarskem jeziku predstavljene celoviteje. Spletno mesto GOV.SI osnovne informacije zagotavlja tudi v angleškem jeziku.

S postopnim prenosom predstavitvenih vsebin slovenskih predstavništev v tujini na osrednje spletno mesto GOV.SI bodo izbrane vsebine slovenskih predstavništev v tujini poleg v slovenskem in angleškem jeziku na voljo tudi v uradnih jezikih držav gostiteljic.

GOV.SI je dosežek projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave

Spletno mesto GOV.SI je dosežek projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave, ki ga je vodilo ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z uradom vlade za komuniciranje. Projekt je bil financiran iz evropskih sredstev in državnega proračuna ter se je iztekel novembra 2021 s prenosom vseh predstavitvenih spletnih mest organov državne uprave na osrednje spletno mesto GOV.SI.

Spletno mesto GOV.SI je oktobra 2019 prejelo priznanje za odlično slovensko oblikovanje fundacije Brumen, julija 2020 pa nagrado netko 2020 za naj spletno stran javne ali nevladne organizacije.