Skoči do osrednje vsebine

Piškotki na GOV.SI

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. S tem zagotavljamo bolj učinkovito uporabniško izkušnjo. Na spletnem mestu gov.si uporabljamo naslednje lastne piškotke:

  • _pk_id* (veljavnost 13 mesecev),
  • _pk_ref* (veljavnost 6 mesecev) in
  • _pk_ses* (veljavnost 30 minut): Piškotka za lastno spletno analitiko, ki nam omogočata boljše razumevanje navad obiskovalcev ter posledično prilagajanje vsebin na spletnem mestu in optimiziranje uporabniške izkušnje.
  • TS* (veljavnost do konca seje): Spletna požarna pregrada Ministrstva za javno upravo nastavi sejni piškotek, ki je nujen za zagotavljanje polne funkcionalnosti spletne požarne pregrade, ki je nujna za zagotavljanje nemotene strežbe spletnega mesta.
  • H2 (veljavnost do konca seje): Piškotek shranjuje podatke o tem, na kateri strežnik je delilnik bremen ob prvem zahtevku usmeril uporabnika. S tem se zagotovi pravilno delovanje sistema - vsi zahtevki uporabnika v okviru ene seje so vedno usmerjeni na isti strežnik. 

Upravljanje s piškotki

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah, tako da računalnik piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete.