Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Prešernov dan v Porabju

  Slovenski Generalni konzulat v Monoštru je 8. februarja v počastitev slovenskega kulturnega praznika organiziral dogodek "Beremo Prešerna na Prešernov dan". Sodelovali so porabski učitelji, dijaki monoštrske gimnazije, predstavniki narodnostnih organizacij, medijev, Katedre za slovenščino Univerze v Sombotelu in sodelavci konzulata.

 • Ministrica Šinko z madžarskim ministrom o sodelovanju na področju kmetijstva, gozdarstva in lovstva

  Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je v Porabju danes srečala z madžarskim ministrom za kmetijstvo dr. Istvánom Nagyjem. Ministra sta izmenjala mnenja o aktualnih kmetijskih vprašanjih ter se pogovarjala o upravljanju z divjadjo ob meji, afriški prašičji kugi in trajnostnem upravljanju z gozdovi.

 • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

 • Predstavitev knjige "Prekmurščina, kinč predragi" v Porabju

  Slovenski Generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju s Prekmurskim društvom General Maister Murska Sobota organiziral praznično prireditev v počastitev dneva samostojnosti enotnosti s predstavitvijo knjige Prekmurščina, kinč predragi - živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi.

 • Pravljični večer za odrasle v Porabju

  Slovenski generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota 8. decembra priredil pravljični večer za odrasle. Dogodek je potekal v okviru projekta "Obujamo dediščino – pravljični večer za odrasle". Pripovedi v prekmurskem narečju so interpretirali Metka Celec, Branko Pintarič in Lea Lehner. Glasbeno spremljavo je na harfi zaigrala mlada glasbenica Petra Gumilar Černela.
  Obiskovalce sta pozdravili generalna konzulka Metka Lajnšček in direktorica murskosoboške knjižnice Klaudija Šek Škafar.

 • Tradicionalni slovenski zajtrk v Körmendu

  Generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju z OŠ Olcsai-Kiss Zoltán iz Körmenda organiziral tradicionalni slovenski zajtrk. Prisotni so bili učenci 3. a in b razreda z učiteljicami in ravnateljico, pridružil se je tudi župan Körmenda István Bebes.

 • 2. slovensko-madžarski gospodarski forum

  V Lentiju je 17. novembra potekal 2. slovensko-madžarski gospodarski forum – srečanje gospodarstvenikov, ki se ga je udeležilo okoli 40 podjetij in gospodarskih združenj iz obeh držav. Forum je bil priložnost za seznanitev z aktualnimi gospodarskimi gibanji in poslovnim okoljem v Sloveniji in na Madžarskem, za utrjevanje gospodarskih vezi in iskanje novih poslovnih priložnostih. Podjetja so imela možnost dvostranskih srečanj s potencialnimi poslovnimi partnerji.

 • Porabje je obiskala delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

  Porabje je 9. novembra obiskala slovenska parlamentarna delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Delegacijo je vodila predsednica komisije Suzana Lep Šimenko, v njej so sodelovali poslanki Vera Granfol in Katarina Štravs, predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Robert Kojc ter slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček.

 • Poklon nekdanjim žrtvam v taborišču Šarvar

  Delegacije Republike Slovenije, Občine in Upravne enote Lendava in mesta Šarvar so položile vence pri spominski plošči in na pokopališču pri spomeniku umrlim Slovencem v nekdanjem taborišču Šarvar na Madžarskem.

 • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

  Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

  V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

 • 5. Dnevi slovenskega filma v Sombotelu

  V Sombotelu so od 10. do 12. oktobra 2022 potekali 5. Dnevi slovenskega filma. Prikazani so bili filmi Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

 • Dnevi evropske kulturne dediščine v Porabju: "Lončarstvo iz roda v rod"

  Slovenski generalni konzulat v Monoštru in Dvojezična osnovno šola Števanovci sta v okviru programa 32. Dnevov evropske kulturne dediščine in 10. Tedna kulturne dediščine v Sloveniji (24.9. – 8.10. 2022) pripravila dogodek z naslovom "Lončarstvo iz roda v rod". Mladi lončarji iz DOŠ Števanovci so pod mentorstvom lončarskih mojstrov Štefana Zelka in Karla Šalamona iz sosednjega Prekmurja prikazali izdelavo lončarskih izdelkov. Ob tem je bila na ogled razstava izdelkov, ki so nastali v preteklosti v okviru lončarskega krožka na šoli.

 • "Doživetja. Okusi. Zakladi" - forum o razvoju turizma v SI-HU čezmejni regiji

  V Monoštru je 2. septembra potekal čezmejni forum z naslovom "Doživetja. Okusi. Zakladi". Predstavljene so bile dobre prakse in skupni projekti na področju turizma ter priložnosti za sodelovanje in promocijo SI-HU čezmejne regije v novem evropskem programu Interreg. Dogodek so organizirali slovenski Generalni konzulat v Monoštru, Zveza Slovencev na Madžarskem in Razvojna agencija Slovenska krajina. Sodelovali so župani z obeh strani meje, predstavniki zbornic, agencij in zavodov za promocijo turizma in čezmejnega sodelovanja, vodstvi obeh naravnih parkov ter posamezni turistični ponudniki.

 • Odprtje razstave "Zbiralec podob"

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je v Slovenskem kulturnem in informacijskem centru v Monoštru odprla razstavo z naslovom "Zbiralec podob". Na ogled so dela slovenskega vizualnega umetnika in fotografa z umetniškim imenom Brut Carniollus. Mednarodno poznan in priznan avtor predstavlja sodobno umetniško smer in način izražanja, v katerem se v prvi vrsti prepletajo fotografija, digitalni kolaž in digitalna grafika.

 • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

  V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

 • Državna sekretarka Vesna Humar na obisku v Porabju

  Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je bila 21. in 22. julija na obisku v Porabju. Skupaj s predstavniki slovenske skupnosti, slovensko zagovornico v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in predsednikoma krovnih organizacij, Andrejo Kovács (Zveza Slovencev na Madžarskem) in Karlom Holecem (Državna slovenska samouprava) ter generalno konzulko Metko Lajnšček, so si ogledali posamezne pridobitve, ki ohranjajo kulturo in dediščino porabskih Slovencev, ter obiskali lokacije, na katerih narodna skupnost načrtuje nove projekte in investicije.

 • Ministrica Fajon na srečanju s predstavniki Slovencev v Porabju pozdravila solidarnost in zagon skupnosti

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Monoštru sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Srečanja so se s strani porabskih Slovencev udeležili Erika Köleš-Kiss, zagovornica slovenske narodne skupnosti v madžarskem parlamentu, Karel Holec, predsednik Državne slovenske samouprave, in Andrea Kovacs, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem.

 • Prvo uradno srečanje ministra Mateja Arčona s slovensko manjšino na Madžarskem

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti na Madžarskem, ki je potekalo na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku. Ministra Mateja Arčona sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lajnšček.

 • Ob svetovnem dnevu čebel: "Od cveta do cveta čebelica leta"

  Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru je 30. maja v sodelovanju z Mestno občino Lenti v obmejni Županiji Zala pripravil dogodek ob svetovnem dnevu čebel. Prireditev je potekala pod naslovom "Od cveta do cveta čebelica leta" in je bila promocijska, izobraževalna in povezovalna. Predstavili so se mladi čebelarji iz čebelarskega krožka Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, čebelarji iz Lentija in okolice, čebelarji iz Pomurja z medeno kraljico Valentino Marinič, Zavod za okolje in turizem in Občina Dobrovnik. V kulturnem programu so nastopili učenci Dvojezične osnovne šole Dobrovnik in Umetniške osnovne šole Jenő Ádám Lenti.