Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Državna sekretarka Vesna Humar na obisku v Porabju

  Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je bila 21. in 22. julija na obisku v Porabju. Skupaj s predstavniki slovenske skupnosti, slovensko zagovornico v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss in predsednikoma krovnih organizacij, Andrejo Kovács (Zveza Slovencev na Madžarskem) in Karlom Holecem (Državna slovenska samouprava) ter generalno konzulko Metko Lajnšček, so si ogledali posamezne pridobitve, ki ohranjajo kulturo in dediščino porabskih Slovencev, ter obiskali lokacije, na katerih narodna skupnost načrtuje nove projekte in investicije.

 • Ministrica Fajon na srečanju s predstavniki Slovencev v Porabju pozdravila solidarnost in zagon skupnosti

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Monoštru sestala s predstavniki slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Srečanja so se s strani porabskih Slovencev udeležili Erika Köleš-Kiss, zagovornica slovenske narodne skupnosti v madžarskem parlamentu, Karel Holec, predsednik Državne slovenske samouprave, in Andrea Kovacs, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem.

 • Prvo uradno srečanje ministra Mateja Arčona s slovensko manjšino na Madžarskem

  Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes mudil na prvem uradnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni skupnosti na Madžarskem, ki je potekalo na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku. Ministra Mateja Arčona sta spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade Republike Slovenije v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lajnšček.

 • Ob svetovnem dnevu čebel: "Od cveta do cveta čebelica leta"

  Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru je 30. maja v sodelovanju z Mestno občino Lenti v obmejni Županiji Zala pripravil dogodek ob svetovnem dnevu čebel. Prireditev je potekala pod naslovom "Od cveta do cveta čebelica leta" in je bila promocijska, izobraževalna in povezovalna. Predstavili so se mladi čebelarji iz čebelarskega krožka Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, čebelarji iz Lentija in okolice, čebelarji iz Pomurja z medeno kraljico Valentino Marinič, Zavod za okolje in turizem in Občina Dobrovnik. V kulturnem programu so nastopili učenci Dvojezične osnovne šole Dobrovnik in Umetniške osnovne šole Jenő Ádám Lenti.

 • Vročitev spominskih medalj ob 30. obletnici Republike Slovenije

  Slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček je 26. 5. v prostorih Generalnega konzulata vročila spominske medalje ob 30. obletnici Republike Slovenije pripadnikom slovenske skupnosti v Porabju za njihov prispevek pri nastajanju samostojne države Slovenije in ohranjanju slovenske narodne pripadnosti. Med zaslužnimi prejemniki so Ibolya Dončecz Merkli, Klara Fodor, Erika Glanz, Alojz Hanžek, Jože Hirnök, Laci Kovač, Marija Kozar Mukič, Francek Mukič, Martin Ropoš, Marijana Sukič in Irena Pavlič, ki ji je bila spominska medalja vročena posthumno.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Koncert PAZ Vinko Vodopivec v Sombotelu na Madžarskem

  V Lisztovi dvorani ELTE Univerzitetnega središča Savaria je bil sinoči koncert Primorskega akademskega zbora (PAZ) Vinko Vodopivec. Organizatorji dogodka so bili Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru, Univerzitetno središče Savaria in sombotelska slovenska narodnostna samouprava.

 • Srečanje voditeljev narodnih skupnosti iz Porabja in Prekmurja

  Na sedežu Državne slovenske samouprave so se sestali voditelji slovenske in madžarske narodnosti iz Porabja in Prekmurja. Prisotni so bili predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec, predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) Ferenc Horváth, podpredsednika PMSNS Zsuzsanna Bacsi in Dušan Orbán, zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss in predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovács. Srečanja se je na povabilo organizatorja, Državne slovenske samouprave, udeležila tudi generalna konzulka Metka Lajnšček.

 • Donacija opreme za zaščito in reševanje PGD Gornji Senik

  Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je PGD Gornji Senik predala opremo za zaščito in reševanje, s katero bodo gornjeseniški gasilci lažje in učinkovitejše izvajali intervencije na obmejnem območju. Predsedniku domačega gasilskega društva Richárdu Bajzeku in prisotnim članom sta jo predala generalni direktor Uprave Darko But in vodja murskosoboške izpostave Martin Smodiš. Slovesne predaje, ki je potekala 25. marca na Gornjem Seniku v Porabju, se je udeležila tudi slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček, kateri se je predsednik društva zahvalil za pomoč pri pridobitvi donacije.

 • Dan sajenja medovitih rastlin tudi v Porabju

  Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru se je v sodelovanju s porabskima dvojezičnima osnovnima šolama, Jožefa Košiča Gornji Senik in Števanovci, čebelarji in Kmetijsko gozdarskim zavodom Murska Sobota pridružil projektu Čebelarske zveze Slovenije "Dan sajenja medovitih rastlin". Strokovno pomoč in podporo pri sajenju so zagotovili direktor KGZ Murska Sobota dr. Stanko Kapun in čebelarja, Vili Hribernik in Dejan Horvat, slovenska duhovnika iz sosednjih župnij v Prekmurju, ki v Porabju vodita tudi svete maše v maternem slovenskem jeziku. Sadiki lip je darovala Družba Slovenski državni gozdovi.

 • Ministrica na XVIII. zasedanju slovensko-madžarske mešane komisije

  V Budimpešti se je danes odvilo XVIII. zasedanja slovensko-madžarske mešane komisije za spremljanje Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in slovenske narodne manjšine v Republiki Madžarski. Kot predsednica slovenskega dela mešane komisije je zasedanju sopredsedovala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša v Lendavi: Slovenija in Madžarska gojita dobre, prijateljske odnose

  Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Lendavi srečal s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom.

 • Slovenska zamejska književnost od Trsta do Porabja

  V Slovenskem domu v Monoštru je Generalni konzulat Republike Slovenije v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem priredil literarni večer z naslovom Slovenska zamejska književnost od Trsta do Porabja. Gosta sta bila tržaški pisatelj in pesnik Marij Čuk ter porabski rojak, publicist in prevajalec Dušan Mukič.

 • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

  Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.

 • Obeležitev 30. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko

  Generalna konzulka Metka Lajnšček se je udeležila slavnostnega kosila ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko, ki ga je gostila slovenska parlamentarna zagovornica Erika Köleš Kiss. Prisotni so bili predstavniki obeh veleposlaništev in generalnih konzulatov v Sloveniji in na Madžarskem, madžarskega zunanjega ministrstva in parlamenta ter slovenske in madžarske narodne skupnosti.

 • Srečanje s predstavniki slovenske skupnosti

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je 7. januarja na prvi delovni sestanek v letu 2022 povabila predstavnike slovenske skupnosti na Madžarskem. Srečanja so se udeležili zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss in predsednika krovnih narodnostnih organizacij, Andreja Kovács (Zveza Slovencev na Madžarskem) in Karel Holec (Državna slovenska samouprava).

 • Obujanje dediščine in počastitev spomina na plebiscit

  Generalni konzulat je v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v Slovenskem domu v Monoštru priredil praznični pravljični večer. Pravljice so pripovedovali sodelavke soboške knjižnice Ana Sušec, Metka Celec in Vesna Radovanovič ter novinar Dušan Mukič.

 • Obisk generalne konzulke v Sombotelu

  Generalna konzulka Metka Lajnšček se je ob obisku v Sombotelu srečala z vladnim poverjenikom za Železno županijo Bertalanom Harangozóm in predsednikom Skupščine Železne županije Lászlóm Majthényijem. Pogovor o aktualnih temah ter projektih čezmejnega sodelovanja in podpore slovenski skupnosti je potekal v duhu dobrososedskih odnosov in pripravljenosti za nadaljnje partnerstvo.

 • Srečanje gospodarskih zbornic Pomurja in Zale na slovenskem Generalnem konzulatu

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je gostila vodstvi Pomurske gospodarske zbornice in slovensko-madžarske sekcije pri Trgovinski in industrijski zbornici Zala. Na srečanju so bile izpostavljene dobre prakse dosedanjega sodelovanja v čezmejnih evropskih projektih in identificirana področja potencialnega sodelovanja na področju zagotavljanja podpore slovenskim in madžarskim podjetjem pri vzpostavljanju poslovnih stikov.

 • Podelitev zahvalnih listin

  Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But in vodja murskosoboške izpostave Martin Smodiš sta obiskala Porabje. Na slovenskem Generalnem konzulatu sta se srečala s predstavniki slovenske skupnosti.