Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Na Slovenski vzorčni kmetiji smo na svetovni dan čebel uredili medoviti vrtiček

  Slovenski generalni konzulat in Razvojna agencija Slovenska krajina sta ob svetovnem dnevu čebel na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku uredila medoviti vrtiček. Ta je v bližini slovenskega čebelnjaka, ki stoji na kmetiji. Dogodka so se ob upoštevanju omejitvenih ukrepov v boju proti korona virusu udeležili predstavniki čebelarjev iz Slovenije in domačega Porabja, direktor Narodnega parka Őrség Tibor Markovics in predstavniki porabske slovenske skupnosti.

 • Obvestilo volivcem - referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 84/21. Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

 • Zgodbe s panjskih končnic – razstava ob svetovnem dnevu čebel

  V Slovenskem domu v Monoštru je do konca maja na ogled razstava "Zgodbe s panjskih končnic", ki je nastala v okviru natečaja Generalnega konzulata Slovenije v Monoštru in Zveze Slovencev na Madžarskem. Pisane panjske končnice so ob svetovnem dnevu čebel ustvarili učenci osnovnih šol z Gornjega Senika, Števanovcev, Monoštra, Őriszentpétra in Csákánydoroszlója.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Pobuda za vložitev Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika

  Zavod raziskovalni inštitut 8. marec zanj Nika Kovač (v nadaljevanju pobudnik), je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, v Državni zbor vložila pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (dalje: pobuda).

 • Ministrica dr. Jaklitsch v Porabju podelila spominski znak »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes na Generalnem konzulatu v Monoštru Zvezi Slovencev na Madžarskem in Državni slovenski samoupravi podelila spominski znak »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«. Obe krovni organizaciji na Madžarskem sta spomladi, ko je bilo v Sloveniji veliko pomankanje zaščitne opreme, samoiniciativno ponudili pomoč. Sloveniji so podarili dva tisoč pralnih mask, ki so jih naredili sami. Sodelovali so tudi pri organizaciji prevoza materiala za zaščitno opremo.

 • Ob dnevu slovenske hrane: zajtrk z medom za super dan

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka po video povezavi nagovorila učence Dvojezične osnovne šole Jožefa Košiča Gornji Senik. Povedala jim je, zakaj v Sloveniji obeležujemo dan slovenske hrane in izpostavila pomen zdravega zajtrka, lokalno pridelane, domače, zdrave hrane, zdravega načina življenja, varovanja okolja in koristne vloge čebel.

 • XIX. nagradni natečaj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XIX. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu.

 • Objavljeni javni razpisi Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

  Objavljeni so: Javni razpis za razpisno področje A v letu 2021: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu, Javni razpis za razpisno področje B v letu 2021: finančna podpora Slovencem po svetu in Javni razpis za sofinanciranje organizacij civilne družbe v Republiki Sloveniji, katerih osnovna dejavnost je namenjena slovenski narodni skupnosti zunaj Republike Slovenije za obdobje 2021–2023.