Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Odprtje razstave "Sosed k sosedu - Szomszéd a szomszédhoz"

  V Galeriji Képtár v Sombotelu smo 10. septembra odprli skupinsko razstavo mariborskih likovnih umetnic in umetnikov z naslovom "Sosed k sosedu - Szomszéd a szomszédhoz" .

 • Slovesnost ob 30-letnici Zveze Slovencev na Madžarskem

  V Monoštru je 4. septembra potekala slovesnost ob praznovanju 30. obletnice Zveze Slovencev na Madžarskem. Dogodek sta s skupno udeležbo počastila Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Madžarske János Áder, ki sta na slovesnosti nastopila kot slavnostna govornika.

 • 20. Mednarodna likovna kolonija v Monoštru

  Na slovenskem Generalnem konzulatu smo gostili udeležence 20. Mednarodne likovne kolonije, ki od 8. do 16. avgusta poteka v Slovenskem domu v Monoštru.

 • Slovenija 16. avgusta uvaja obrazec za sledenje letalskih in ladijskih potnikov

  Slovenija uvaja elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu (križarke). Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo od 16. avgusta 2021 pred vstopom v državo pozvani, da izpolnijo elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF).

 • Ukinjajo se seznami držav in izenačujejo pogoji za vstop v Slovenijo

  Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 11. julija 2021 in velja do vključno 23. julija 2021, uporabljati se začne 15. julija 2021, do takrat pa se uporablja Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 107/21).

 • Praznovanje 30. obletnice slovenske samostojnosti s Slovenci v Porabju

  Monošter, 2. julij 2021 - Generalni konzulat RS v Monoštru je ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU priredil praznični sprejem. Goste je pozdravila generalna konzulka Metka Lajnšček. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Slednji je porabskim rojakom izrekel zahvalo za njihova prizadevanja za ohranitev slovenske identitete ter krepitev narodne pripadnosti med mladimi generacijami. Izpostavil je dosežke, ki smo jih Slovenci dosegli v rosnih letih osamosvajanja, ter prispevek rojakov v zamejstvu in po svetu.

 • Pogoji vstopa na Madžarsko in veljavni ukrepi v boju proti Covid19

  Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav EU, lahko od 23. junija 2021 vstopijo na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.
  Sprostitev ukrepov velja tudi znotraj države. Od 3. julija 2021 v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdil o cepljenju ali o prebolevnosti, niti PCR testa.

 • Spoznajmo Slovenijo in slovensko Porabje

  Generalni konzulat RS v Monoštru je ob 30. obletnici slovenske samostojnosti pripravil kviz "Spoznajmo Slovenijo in slovensko Porabje". Igrali smo se z mladimi udeleženci čezmejnega tabora v okviru evropskega projekta Ethos Land. Reševanje križanke in iskanje pravih odgovorov na vprašanja o Sloveniji, njenih znamenitostih, kulturi in zgodovini ter Porabju, kjer tudi živijo Slovenci, mladim ni delalo težav. Za nagrado so prejeli beležko in svinčnik z napisom "Slovenija 30" in značko I feel Slovenia.

 • Slovenska olimpijska bakla v Porabju

  Gornji Senik, 30. junij 2021 – generalna konzulka RS v Monoštru Metka Lajnšček se je udeležila prireditve z naslovom "Slovenska olimpijska bakla v Porabju". Porabski Slovenci so jo prevzeli na mejnem prehodu Martinje - Gornji Senik in jo nazaj v Slovenijo predali na mejnem prehodu Verica-Čepinci. V imenu Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez sta bila prisotna podpredsednik Janez Sodržnik in predsednik Športne zveze Moravske Toplice in vodja regijske pisarne OKS-ZŠZ Branko Recek.

 • Ob dnevu državnosti porabski Slovenci izobesili slovensko zastavo na vrh "malega Triglava"

  Andovci, 24. junij 2021 - na predvečer praznika dneva državnosti sta slovenski Generalni konzulat in Porabsko kulturno in turistično društvo (PKTD) Andovci priredila druženje ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Dogodka so se udeležili pripadniki porabske slovenske skupnosti in njihovi madžarski prijatelji ter prijatelji Slovenije. Zbrane na dvorišču Porabske domačije pri "malem Triglavu" sta pozdravila generalna konzulka Metka Lajnšček in predsednik PKTD Karel Holec.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch s Slovenci v Porabju obeležila 30. obletnico Slovenije

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes preživela med Slovenci v Porabju. Najprej se je v Gornjem Seniku udeležila predstavitve knjige o župniku Janošu Küharju nato pa še praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije, ki jo je v vojaškem muzeju v Čepincih organiziralo najštevilčnejše slovensko društvo v Porabju, Društvo porabskih slovenskih upokojencev.

 • Razstava panjskih končnic v Narodnem parku Őrség

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je skupaj s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovács in namestnikom direktorja Narodnega parka Őrség Csabo Némethom 14. 6. odprla razstavo "Zgodbe s panjskih končnic", ki je nastala v sodelovanju s petimi osnovnimi šolami iz Porabja in okolice. Razstava je nastala ob svetovnem dnevu čebel. Njenega odprtja v prostorih Narodnega parka so se udeležili učenci in njihovi učitelji, starši in domačini iz Őriszentpétra in okolice. Panjske končnice bodo skupaj z razstavo o lončarstvu na ogled do konca poletja.

 • Na Slovenski vzorčni kmetiji smo na svetovni dan čebel uredili medoviti vrtiček

  Slovenski generalni konzulat in Razvojna agencija Slovenska krajina sta ob svetovnem dnevu čebel na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku uredila medoviti vrtiček. Ta je v bližini slovenskega čebelnjaka, ki stoji na kmetiji. Dogodka so se ob upoštevanju omejitvenih ukrepov v boju proti korona virusu udeležili predstavniki čebelarjev iz Slovenije in domačega Porabja, direktor Narodnega parka Őrség Tibor Markovics in predstavniki porabske slovenske skupnosti.

 • Obvestilo volivcem - referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 84/21. Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

 • Zgodbe s panjskih končnic – razstava ob svetovnem dnevu čebel

  V Slovenskem domu v Monoštru je do konca maja na ogled razstava "Zgodbe s panjskih končnic", ki je nastala v okviru natečaja Generalnega konzulata Slovenije v Monoštru in Zveze Slovencev na Madžarskem. Pisane panjske končnice so ob svetovnem dnevu čebel ustvarili učenci osnovnih šol z Gornjega Senika, Števanovcev, Monoštra, Őriszentpétra in Csákánydoroszlója.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Pobuda za vložitev Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika

  Zavod raziskovalni inštitut 8. marec zanj Nika Kovač (v nadaljevanju pobudnik), je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, v Državni zbor vložila pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (dalje: pobuda).

 • Ministrica dr. Jaklitsch v Porabju podelila spominski znak »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes na Generalnem konzulatu v Monoštru Zvezi Slovencev na Madžarskem in Državni slovenski samoupravi podelila spominski znak »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«. Obe krovni organizaciji na Madžarskem sta spomladi, ko je bilo v Sloveniji veliko pomankanje zaščitne opreme, samoiniciativno ponudili pomoč. Sloveniji so podarili dva tisoč pralnih mask, ki so jih naredili sami. Sodelovali so tudi pri organizaciji prevoza materiala za zaščitno opremo.

 • Ob dnevu slovenske hrane: zajtrk z medom za super dan

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka po video povezavi nagovorila učence Dvojezične osnovne šole Jožefa Košiča Gornji Senik. Povedala jim je, zakaj v Sloveniji obeležujemo dan slovenske hrane in izpostavila pomen zdravega zajtrka, lokalno pridelane, domače, zdrave hrane, zdravega načina življenja, varovanja okolja in koristne vloge čebel.

 • XIX. nagradni natečaj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

  Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XIX. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu.