Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Dnevi slovenskega filma v Sombotelu

    Med 18. in 20. septembrom so že šestič potekali Dnevi slovenskega filma v kinoteki Agora-Savaria v Sombotelu, središču Železne županije.

  • Slovesna predaja eksekvature novi generalni konzulki Republike Slovenije v Monoštru

    Na Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske je 13. septembra 2023 potekala slovesna predaja eksekvature novi generalni konzulki Republike Slovenije v Monoštru Dubravki Šekoranja.

  • Razpis za štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije 21. avgusta 2023 objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2023/2024.

  • Praznovanje dneva državnosti Republike Slovenije v Porabju

    Slovenski Generalni konzulat je 16. junija 2023 pripravil praznični sprejem ob dnevu državnosti Republike Slovenije in zaključku mandata generalne konzulke Metka Lajnšček.

  • Minister Han predstavil finančno podporo gospodarski in turistični dejavnosti Slovencev v Porabju

    Minister Han je skupaj z mag. Židanom in Vesno Humar z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu obiskal slovensko narodno skupnost na Madžarskem. Seznanil se je s stanjem gospodarstva in predstavil vsebinsko ter finančno podporo ministrstva gospodarskim in turističnim dejavnostim Slovencev v Porabju. V roku meseca dni bo ministrstvo objavilo dva razpisa v skupni vrednosti 1,168 milijona evrov.

  • Obisk ministra Mateja Arčona v Porabju in Budimpešti

    Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in državna sekretarka Vesna Humar sta bila na dvodnevnem obisku v Budimpešti in Porabju.

  • Prvi obisk predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar v Porabju

    Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je pred uradnim obiskom v Budimpešti, obiskala slovensko narodno skupnost na Madžarskem. Predsednico republike je spremljal tudi soprog dr. Aleš Musar.

  • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

  • Dan sajenja medovitih rastlin v Monoštru

    Slovenski generalni konzulat in Lokalna samouprava mesta Monošter sta se pridružila akciji sajenja medovitih rastlin. V drevoredu pred mestno hišo je bila 31. marca posajena lipa. Pri sajenju so sodelovali predstavniki slovenske skupnosti, učenci in dijaki Osnovne šole in gimnazije sv. Gotarda ter Osnovne šole Arany János iz Monoštra.

  • Prešernov dan v Porabju

    Slovenski Generalni konzulat v Monoštru je 8. februarja v počastitev slovenskega kulturnega praznika organiziral dogodek "Beremo Prešerna na Prešernov dan". Sodelovali so porabski učitelji, dijaki monoštrske gimnazije, predstavniki narodnostnih organizacij, medijev, Katedre za slovenščino Univerze v Sombotelu in sodelavci konzulata.

  • Ministrica Šinko z madžarskim ministrom o sodelovanju na področju kmetijstva, gozdarstva in lovstva

    Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je v Porabju danes srečala z madžarskim ministrom za kmetijstvo dr. Istvánom Nagyjem. Ministra sta izmenjala mnenja o aktualnih kmetijskih vprašanjih ter se pogovarjala o upravljanju z divjadjo ob meji, afriški prašičji kugi in trajnostnem upravljanju z gozdovi.

  • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

  • Predstavitev knjige "Prekmurščina, kinč predragi" v Porabju

    Slovenski Generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju s Prekmurskim društvom General Maister Murska Sobota organiziral praznično prireditev v počastitev dneva samostojnosti enotnosti s predstavitvijo knjige Prekmurščina, kinč predragi - živa kulturna dediščina v zvoku in pisavi.

  • Pravljični večer za odrasle v Porabju

    Slovenski generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota 8. decembra priredil pravljični večer za odrasle. Dogodek je potekal v okviru projekta "Obujamo dediščino – pravljični večer za odrasle". Pripovedi v prekmurskem narečju so interpretirali Metka Celec, Branko Pintarič in Lea Lehner. Glasbeno spremljavo je na harfi zaigrala mlada glasbenica Petra Gumilar Černela.
    Obiskovalce sta pozdravili generalna konzulka Metka Lajnšček in direktorica murskosoboške knjižnice Klaudija Šek Škafar.

  • Tradicionalni slovenski zajtrk v Körmendu

    Generalni konzulat v Monoštru je v sodelovanju z OŠ Olcsai-Kiss Zoltán iz Körmenda organiziral tradicionalni slovenski zajtrk. Prisotni so bili učenci 3. a in b razreda z učiteljicami in ravnateljico, pridružil se je tudi župan Körmenda István Bebes.

  • 2. slovensko-madžarski gospodarski forum

    V Lentiju je 17. novembra potekal 2. slovensko-madžarski gospodarski forum – srečanje gospodarstvenikov, ki se ga je udeležilo okoli 40 podjetij in gospodarskih združenj iz obeh držav. Forum je bil priložnost za seznanitev z aktualnimi gospodarskimi gibanji in poslovnim okoljem v Sloveniji in na Madžarskem, za utrjevanje gospodarskih vezi in iskanje novih poslovnih priložnostih. Podjetja so imela možnost dvostranskih srečanj s potencialnimi poslovnimi partnerji.

  • Porabje je obiskala delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

    Porabje je 9. novembra obiskala slovenska parlamentarna delegacija Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Delegacijo je vodila predsednica komisije Suzana Lep Šimenko, v njej so sodelovali poslanki Vera Granfol in Katarina Štravs, predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Robert Kojc ter slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček.

  • Poklon nekdanjim žrtvam v taborišču Šarvar

    Delegacije Republike Slovenije, Občine in Upravne enote Lendava in mesta Šarvar so položile vence pri spominski plošči in na pokopališču pri spomeniku umrlim Slovencem v nekdanjem taborišču Šarvar na Madžarskem.