Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Tradicionalni slovenski zajtrk v Porabju na Madžarskem

  Slovenski Generalni konzulat v Monoštru je ob dnevu slovenske hrane pripravil tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku. Udeležili so se ga gostje iz Porabja in Železne županije.

 • Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf na obisku v Monoštru

  Na Generalnem konzulatu Republike Slovenije smo gostili soboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa in duhovnike, msgr. Franca Režonjo, škofovega vikarja za narodnosti, ter g. Vilija Hribernika in g. Dejana Horvata iz obmejnih župnij Dolenci in Markovci.

 • Generalna konzulka Metka Lajnšček prejemnica zahvalne plakete Železne županije

  Sombotel, 9. oktober 2021 - Uprava za zaščito in reševanje Železne županije je na glavnem trgu v Sombotelu pripravila srečanje s predstavitvijo delovanja gasilskih društev in reševalcev, ki delujejo v županiji. Ob tej priložnosti so v Mestni hiši odprli razstavo ob 150 letnici organiziranega gasilstva na Madžarskem.

 • Dobrodošli pri nas – srečanje slovenskih športnih organizacij iz zamejstva

  Na prireditvi z naslovom Dobrodošli pri nas so se 2. oktobra v Monoštru srečali slovenski športniki iz zamejstva. Letošnje srečanje je bilo šesto po vrsti, drugič pri rojakih iz Porabja. Organizirala sta ga Zveza Slovencev na Madžarskem v sodelovanju s Športnim društvom Srebrni Breg z Gornjega Senika. Prireditve se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je podelila priznanja in pokale vsem sodelujočim ekipam. Zavzela se je za ohranjanje slovenske identitete v skupnem slovenskem zamejskem prostoru.

 • Odprtje razstave "Sosed k sosedu - Szomszéd a szomszédhoz"

  V Galeriji Képtár v Sombotelu smo 10. septembra odprli skupinsko razstavo mariborskih likovnih umetnic in umetnikov z naslovom "Sosed k sosedu - Szomszéd a szomszédhoz" .

 • Slovesnost ob 30-letnici Zveze Slovencev na Madžarskem

  V Monoštru je 4. septembra potekala slovesnost ob praznovanju 30. obletnice Zveze Slovencev na Madžarskem. Dogodek sta s skupno udeležbo počastila Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Madžarske János Áder, ki sta na slovesnosti nastopila kot slavnostna govornika.

 • 20. Mednarodna likovna kolonija v Monoštru

  Na slovenskem Generalnem konzulatu smo gostili udeležence 20. Mednarodne likovne kolonije, ki od 8. do 16. avgusta poteka v Slovenskem domu v Monoštru.

 • Slovenija 16. avgusta uvaja obrazec za sledenje letalskih in ladijskih potnikov

  Slovenija uvaja elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu (križarke). Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo od 16. avgusta 2021 pred vstopom v državo pozvani, da izpolnijo elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF).

 • Ukinjajo se seznami držav in izenačujejo pogoji za vstop v Slovenijo

  Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Odlok začne veljati 11. julija 2021 in velja do vključno 23. julija 2021, uporabljati se začne 15. julija 2021, do takrat pa se uporablja Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 107/21).

 • Praznovanje 30. obletnice slovenske samostojnosti s Slovenci v Porabju

  Monošter, 2. julij 2021 - Generalni konzulat RS v Monoštru je ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU priredil praznični sprejem. Goste je pozdravila generalna konzulka Metka Lajnšček. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Slednji je porabskim rojakom izrekel zahvalo za njihova prizadevanja za ohranitev slovenske identitete ter krepitev narodne pripadnosti med mladimi generacijami. Izpostavil je dosežke, ki smo jih Slovenci dosegli v rosnih letih osamosvajanja, ter prispevek rojakov v zamejstvu in po svetu.

 • Pogoji vstopa na Madžarsko in veljavni ukrepi v boju proti Covid19

  Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav EU, lahko od 23. junija 2021 vstopijo na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.
  Sprostitev ukrepov velja tudi znotraj države. Od 3. julija 2021 v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdil o cepljenju ali o prebolevnosti, niti PCR testa.

 • Spoznajmo Slovenijo in slovensko Porabje

  Generalni konzulat RS v Monoštru je ob 30. obletnici slovenske samostojnosti pripravil kviz "Spoznajmo Slovenijo in slovensko Porabje". Igrali smo se z mladimi udeleženci čezmejnega tabora v okviru evropskega projekta Ethos Land. Reševanje križanke in iskanje pravih odgovorov na vprašanja o Sloveniji, njenih znamenitostih, kulturi in zgodovini ter Porabju, kjer tudi živijo Slovenci, mladim ni delalo težav. Za nagrado so prejeli beležko in svinčnik z napisom "Slovenija 30" in značko I feel Slovenia.

 • Slovenska olimpijska bakla v Porabju

  Gornji Senik, 30. junij 2021 – generalna konzulka RS v Monoštru Metka Lajnšček se je udeležila prireditve z naslovom "Slovenska olimpijska bakla v Porabju". Porabski Slovenci so jo prevzeli na mejnem prehodu Martinje - Gornji Senik in jo nazaj v Slovenijo predali na mejnem prehodu Verica-Čepinci. V imenu Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez sta bila prisotna podpredsednik Janez Sodržnik in predsednik Športne zveze Moravske Toplice in vodja regijske pisarne OKS-ZŠZ Branko Recek.

 • Ob dnevu državnosti porabski Slovenci izobesili slovensko zastavo na vrh "malega Triglava"

  Andovci, 24. junij 2021 - na predvečer praznika dneva državnosti sta slovenski Generalni konzulat in Porabsko kulturno in turistično društvo (PKTD) Andovci priredila druženje ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Dogodka so se udeležili pripadniki porabske slovenske skupnosti in njihovi madžarski prijatelji ter prijatelji Slovenije. Zbrane na dvorišču Porabske domačije pri "malem Triglavu" sta pozdravila generalna konzulka Metka Lajnšček in predsednik PKTD Karel Holec.

 • Ministrica dr. Helena Jaklitsch s Slovenci v Porabju obeležila 30. obletnico Slovenije

  Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes preživela med Slovenci v Porabju. Najprej se je v Gornjem Seniku udeležila predstavitve knjige o župniku Janošu Küharju nato pa še praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije, ki jo je v vojaškem muzeju v Čepincih organiziralo najštevilčnejše slovensko društvo v Porabju, Društvo porabskih slovenskih upokojencev.

 • Razstava panjskih končnic v Narodnem parku Őrség

  Generalna konzulka Metka Lajnšček je skupaj s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovács in namestnikom direktorja Narodnega parka Őrség Csabo Némethom 14. 6. odprla razstavo "Zgodbe s panjskih končnic", ki je nastala v sodelovanju s petimi osnovnimi šolami iz Porabja in okolice. Razstava je nastala ob svetovnem dnevu čebel. Njenega odprtja v prostorih Narodnega parka so se udeležili učenci in njihovi učitelji, starši in domačini iz Őriszentpétra in okolice. Panjske končnice bodo skupaj z razstavo o lončarstvu na ogled do konca poletja.

 • Na Slovenski vzorčni kmetiji smo na svetovni dan čebel uredili medoviti vrtiček

  Slovenski generalni konzulat in Razvojna agencija Slovenska krajina sta ob svetovnem dnevu čebel na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku uredila medoviti vrtiček. Ta je v bližini slovenskega čebelnjaka, ki stoji na kmetiji. Dogodka so se ob upoštevanju omejitvenih ukrepov v boju proti korona virusu udeležili predstavniki čebelarjev iz Slovenije in domačega Porabja, direktor Narodnega parka Őrség Tibor Markovics in predstavniki porabske slovenske skupnosti.

 • Obvestilo volivcem - referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 84/21. Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

 • Zgodbe s panjskih končnic – razstava ob svetovnem dnevu čebel

  V Slovenskem domu v Monoštru je do konca maja na ogled razstava "Zgodbe s panjskih končnic", ki je nastala v okviru natečaja Generalnega konzulata Slovenije v Monoštru in Zveze Slovencev na Madžarskem. Pisane panjske končnice so ob svetovnem dnevu čebel ustvarili učenci osnovnih šol z Gornjega Senika, Števanovcev, Monoštra, Őriszentpétra in Csákánydoroszlója.

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.