Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri OZN New York

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Pred dvorano Varnostnega sveta so 2. januarja 2024 uradno dvignili slovensko zastavo skupaj z zastavami preostalih štirih novih nestalnih članic Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) (Alžirije, Gvajane, Republike Koreje in Sierre Leone).

 • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v New Yorku prvič, odkar je Slovenija postala nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN), sodelovala na ministrskem zasedanju Varnostnega sveta OZN o razmerah na Bližnjem vzhodu. V svojem nastopu se je zavzela za takojšnje premirje v Gazi in regiji ter predstavila razloge, zakaj je to tako pomembno.

 • S 1. januarjem 2024 Slovenija drugič v zgodovini postaja nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Po prepričljivi izvolitvi s 153 glasovi in trimesečnem statusu opazovalke bo Slovenija v obdobju 2024-2025 sooblikovala odločitve za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Delovala bo povezovalno in odgovorno, zavezana spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic.

Novice

 • Slovenija v Varnostnem svetu Združenih narodov o Gazi: Vsi smo zavezani mednarodnemu pravu

  V odprti razpravi v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) o odredbi Meddržavnega sodišča o začasnih ukrepih je Slovenija pozvala k njihovim hitrim in celovitim izvajanjem, izrazila podporo delu sodišča in poudarila nepogrešljivo vlogo Agencije Združenih narodov za palestinske begunce v tej krizi.

 • Ministrica Fajon v Varnostnem svetu o razmerah na Bližnjem vzhodu: "Trajno premirje v Gazi je nujno"

  Ministrica Tanja Fajon je v New Yorku prvič nastopila na zasedanju Varnostnega sveta OZN o razmerah na Bližnjem vzhodu. V imenu Slovenije, ki bo s 1. januarjem 2024 postala nestalna članica Varnostnega sveta, je pozvala k takojšnjemu trajnemu premirju v Gazi, zaustavitvi nasilja, zaščiti civilistov, in pozvala Varnostni svet, da okrepi napore za vzpostavitev trajnega in pravičnega miru v regiji.

 • Ministrica Fajon na pripravljalnem ministrskem srečanju za Vrh o prihodnosti

  Ob robu splošne razprave 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) se je podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon udeležila pripravljalnega ministrskega srečanja za Vrh o prihodnosti, ki sta ga otvorila predsednik 78. zasedanja Generalne skupščine OZN Dennis Francis in generalni sekretar OZN António Guterres.