Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri OZN New York

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Novice

  • Mednarodni dan žensk – zagotavljanje enakosti spolov skozi inovacije in tehnologije

    Mednarodni dan žensk je priložnost, da slavimo ženske, pionirke gibanja za enakost spolov, ki so tlakovale pot današnjemu položaju in možnostim žensk v vseh sferah javnega življenja. To je tudi priložnost, da se spomnimo številnih izzivov, s katerimi se ženske še vedno neenako soočajo pri udejstvovanju v političnem, ekonomskem in socialnem življenju.

  • V New Yorku sprejet prelomni sporazum za zaščito oceanov

    Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter Ministrstvo za naravne vire in prostor sta 4. marca 2023 sodelovala pri napornih pogajanjih o dogovoru za zaščito oceanov. Sprejeto je bilo besedilo Mednarodno pravno zavezujočega instrumenta v okviru Konvencije Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu glede ohranjanja in trajnostne rabe morske biotske raznovrstnosti na območjih zunaj nacionalne jurisdikcije.

  • Nagovor ministrice Tanje Fajon ob mednarodnem dnevu maternega jezika, 21. februarju

    Okoli 2 milijona 400 tisoč Slovencev doma in po svetu govori slovenščino kot prvi, materin jezik – kot jezik sporazumevanja, učenja, razmišljanja in ustvarjanja. V materinščini tudi sanjamo.