Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Slovenija izvoljena v ECOSOC za obdobje 2023–2025

  Slovenija je bila v Generalni skupščini Združenih narodov prvič izvoljena v Ekonomski in socialni svet Združenih narodov (angleško United Nations Economic and Social Council - ECOSOC). Ponosni smo na uspeh - prejeli smo kar 176 glasov - in uspešno delo vseh, ki so delali pri tem projektu.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Kandidatura Republike Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za obdobje 2024-2025

  Republika Slovenija bo danes v New Yorku formalno najavila kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024–2025. Sklep o vložitvi kandidature je na predlog Ministrstva za zunanje zadeve sprejela Vlada Republike Slovenije, obravnaval ga je tudi Odbor Državnega zbora Republike Slovenije za zunanjo politiko.

 • Minister dr. Logar in generalni podsekretar Združenih narodov za mirovne operacije Lacroix o razmerah v Afganistanu

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob robu blejskega strateškega foruma sestal z generalnim podsekretarjem Združenih narodov za mirovne operacije Jean-Pierrom Lacroixom. V središču pogovorov so bile aktualne razmere v Afganistanu in prihodnost mandata podporne misije Združenih narodov v v Afganistanu (UNAMA).

 • Svetovni dan humanitarnosti: V boju proti podnebnim spremembam ne smemo nikogar pustiti ob strani

  "V boju proti podnebnim spremembam ne smemo nikogar pustiti ob strani" je geslo letošnjega svetovnega dneva humanitarnosti, ki ga obeležujemo danes. V želji zavarovati naš planet pred uničujočimi in trajnimi posledicami podnebnih sprememb je letošnji humanitarni dan namenjen ozaveščanju javnosti o delu humanitarnih delavcev, ki skušajo blažiti posledice podnebne krize in o žrtvah, ki so zaradi podnebnih kriz ostale brez vsega.

 • Državni sekretar dr. Raščan na virtualni konferenci Vodni dialogi za rezultate

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je na povabilo nemške ministrice za okolje, zaščito narave in jedrsko varnost Svenje Schultze udeležil virtualne konference Vodni dialogi za rezultate, Water Dialogues for Results, v Bonnu. Konferenca sodi v sklop uradnih pripravljalnih dogodkov na Pregledno konferenco vodne dekade Združenih narodov (ZN), ki bo marca 2023 v New Yorku. To bo šele druga konferenca v zgodovini ZN posvečena izključno vodi.

 • Začetek zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

  V Ženevi se začenja 47. redno zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo od 21. junija do 13. julija 2021. Med tematikami, ki bodo v ospredju na tokratnem zasedanju, bo Slovenija posebej pozorno spremljala vprašanja povezana z enakostjo spolov in opolnomočenjem žensk, človekove pravice in okolje, vpliv novih tehnologij na uživanje človekovih pravic in stanje človekovih pravic v posameznih državah.

 • 11. zasedanje Odprte delovne skupine za staranje

  Danes se začenja 11. zasedanje Odprte delovne skupine Organizacije združenih narodov (OZN) za staranje, ki bo trajalo do 1. aprila 2021. Letošnje zasedanje se bo, poleg Visokega panela o vplivu pandemije covid-19 na starejše, osredotočilo še na Pravico do dela in dostop do trga dela ter Dostop do pravosodja za starejše.

 • Izteka se 46. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice, prvič v celoti virtualno

  V Ženevi se je danes zaključilo 46. zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice, ki je med drugim sprejel resolucije o stanju človekovih pravic v Belorusiji, Siriji, Iranu, Mjanmaru in Šrilanki. Slovenija je v okviru skupine držav predstavila resolucijo o človekovih pravicah in okolju, ki nadaljuje prizadevanja za obravnavo povezave med človekovimi pravicami in okoljem ter v ta namen še naprej podpira delovanje posebnega poročevalca OZN. Resolucija, ki je bila v Svetu soglasno sprejeta, tokrat daje poseben poudarek ohranjanju biotske raznovrstnosti.

 • 5. Zasedanje Skupščine Združenih narodov za okolje

  V Nairobiju poteka 5. Zasedanje Skupščine Združenih narodov za okolje (UNEA-5), ki kot najvišje globalno okoljsko telo določa prednostne naloge globalne okoljske politike in mednarodnega okoljskega prava. Zaradi pandemije zasedanje poteka v dveh delih. Prvi del v obliki virtualnega zasedanja, 22. in 23. februarja 2021, drugi del pa bo potekal v fizični obliki v Keniji, predvidoma februarja 2022. V obliki video nagovora se je zasedanja udeležil tudi minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak.

 • Minister dr. Logar z nagovorom na 46. zasedanju Sveta ZN za človekove pravice

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes z video nagovorom udeležil visokega dela 46. zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki poteka v virtualni obliki. V svojem nastopu je izrazil zaskrbljenost zaradi posledic pandemije covida-19. Okrevanje po pandemiji mora vključevati ukrepe za doseganje večje enakosti, solidarnosti in socialne zaščite, je poudaril minister.

 • Minister dr. Logar na sestanku Varnostnega sveta OZN o svobodi medijev v Belorusiji

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil virtualnega Arria formula sestanka Varnostnega sveta Združenih narodov na visoki ravni na temo svobode medijev v Belorusiji. Srečanje poteka v času estonskega predsedovanja Varnostnem svetu Združenih narodov. Kot govorka je nastopila tudi Svetlana Tikhanovskaya, vodja beloruske opozicije in borka za človekove pravice.

 • Minister dr. Logar na Posebnem zasedanju Generalne skupščine OZN o pandemiji covid-19

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sodeloval na splošni razpravi Posebnega zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov o pandemiji covid-19. V nagovoru je poudaril, da zdravstvena, gospodarska in socialna kriza zahtevata dobro usklajen regionalni in globalni pristop.

 • Zaključeno 45. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

  Danes se je zaključilo 45. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP) v okviru katerega je med drugim potekala tudi nujna razprava o situaciji o Belorusiji. SČP je poleg rednih pobud obravnaval tudi tri nove pobude, in sicer o pravicah deklic in žensk v humanitarnih situacijah, o obeležitvi obletnice sprejema resolucije Varnostnega sveta ZN o Ženskah, miru in varnosti (UNSCR 1325) ter naslavljanju neenakosti znotraj in med državami.

 • Članice Zelene skupine ob robu splošne razprave Generalne skupščine OZN pozivajo k aktivnemu ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam

  Ob robu Podnebnega dogodka, 24. septembra 2020, ki poteka v New Yorku v času splošne razprave Generalne skupščine OZN članice Zelene skupine (Slovenija, Islandija, Kostarika, Singapur, Zelenortski otoki in Združeni arabski emirati) s skupno izjavo pozivamo k aktivnem ukrepanju v boju proti podnebnim spremembam.

 • Splošna razprava 75. zasedanja Generalne skupščine OZN letos v pretežno virtualni obliki

  Splošna razprava jubilejnega 75. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki poteka med 22. in 29. septembrom 2020 se zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19 v veliki meri seli na svetovni splet.

 • Minister dr. Logar na virtualnem srečanju Varnostnega sveta OZN o razmerah v Belorusiji

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo Estonije danes udeležil virtualnega srečanja Varnostnega sveta Združenih narodov v t. i. obliki Arria, na katerem je naslovil aktualni položaj v Belorusiji. Minister dr. Logar je povedal, da Slovenija zelo zaskrbljeno spremlja razvoj dogodkov v Belorusiji po objavi rezultatov predsedniških volitev, ki niso potekale ne svobodno ne pošteno in brez opazovalcev OVSE. Minister je pozval k vzpostavitvi dialoga med vsemi deležniki v Belorusiji.

 • Zaključeno 44. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

  Danes se je zaključilo 44. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP). Na zasedanju, ki je bilo vsebinsko osredotočeno na pravice žensk, so bile predstavljene tri nove pobude in sicer ob 15. obletnici koncepta odgovornosti zaščititi, o prispevku človekovih pravic k doseganju ciljev in podpiranju načel Ustanovne listine OZN ter o osrednji vlogi vlad pri boju proti pandemijam in drugim zdravstvenim krizam.

 • Sklenjeno 43. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

  Z izboljšanjem epidemološke slike v Švici se je 15. junija 2020 nadaljevalo 43. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki je bilo zaradi epidemije suspendirano marca. Med odmevnejšimi aktivnostmi je Svet 17. junija opravil nujno razpravo na temo rasno spodbujenih kršitev človekovih pravic, sistemskega rasizma, policijske brutalnosti in nasilja proti mirnim protestom ter zaključil odločanje o resolucijah obravnavanih na zasedanju.

 • Obletnica vstopa Slovenije v OZN

  Na ta dan pred 28 leti je Republika Slovenija postala članica Organizacije združenih narodov (OZN). To je bil ključni mejnik v prizadevanjih za mednarodno priznanje takrat nove države; Slovenija je postala enakopraven del večstranskega dogovarjanja v svetovni organizaciji, zato na ta dan praznujemo tudi dan slovenske diplomacije.