Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Novice

  • Notranji ministri o stanju v schengenskem območju ter azilu in migracijah

    Svet notranjih ministrov je dopoldanski del zasedanja namenil stanju v schengenskem območju. Z marcem 2023 se zaključuje aktualni enoletni schengenski cikel, zato je predsedstvo poročalo o stanju izvajanja prednostnih nalog, ki so jih za namen krepitve schengenskega območja decembra lani potrdili ministri.

  • Državni sekretar Krajčič na zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju

    Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, zadnjega pod češkim predsedstvom. V ospredju so bile ribiške točke. Ministri so namreč skušali doseči politični dogovor o ribolovnih možnostih za Severno in Atlantsko morje ter Črno in Sredozemsko morje za prihodnje leto ter globokomorske staleže za prihodnji dve leti. V okviru kmetijskih točk so ministri opravili razpravo o razmerah na trgu, o ugotovitvah iz ocene zakonodaje EU o dobrobiti živali ter o strateških načrtih Skupne kmetijske politike.

  • Svet EU za zunanje zadeve o ruski agresiji na Ukrajino in Iranu

    Ministrica Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednji temi zasedanja sta bili ruska agresija na Ukrajino in Iran. Pred zasedanjem Sveta EU za zunanje zadeve je v dopoldanskih urah potekalo tudi ministrsko zasedanje Vzhodnega partnerstva.