Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Nova lokacija veleposlaništva in stalnega predstavništva pri EU v Bruslju

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju in Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj se selita na novo lokacijo. V času selitve bo delovanje veleposlaništva omejeno.

 • Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je udeležil Sveta Evropske unije za pravosodje in notranje zadeve v Luksemburgu.

 • Na rednem mesečnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju so ministri, med njimi slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, poudarili nujnost spoštovanja odločitev pristojnih mednarodnih sodišč ter se dogovorili, da bo EU aktivnejša pri procesu opolnomočenja palestinske oblasti. Fajon je pojasnila, da se slovenska vlada trudi čimprej izpeljati priznanje Palestine.

 • Ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU in ob Dnevu Evrope je ministrica za zunanje in evropske zadeve gostila pogovor s Slovenci z izkušnjami pri vstopu v EU in delovanja v institucijah EU. Ministrica je z gosti v sproščeni razpravi izmenjala mnenja o Sloveniji in EU. Sogovorniki so se tudi strinjali, kako pomembno je, da gremo državljanke in državljani na prihajajoče evropske volitve.

Novice

 • Fajon na 8. mednarodni konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije najavila humanitarno pomoč

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob robu Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju udeležila mednarodne konference v podporo prihodnosti Sirije in regije. Pozdravila je prizadevanja posebnega odposlanca Organizacije združenih narodov (OZN) Geira Pedersena za doseganje napredka glede konflikta v Siriji in napovedala novo humanitarno pomoč Slovenije.

 • Slovenska potica je kraljica Dneva odprtih vrat EU institucij

  Evropske institucije so 4. maja, pred dnevom Evrope, na široko odprle vrata obiskovalcem, ki so lahko obiskali dolge in zapletene hodnike institucij ter se seznanili, kaj vse EU dela za svoje državljane. Predstavile so se tudi države članice: Slovenija se je okoli 10 tisoč obiskovalcem predstavila s potico in odličnimi športniki, ki so pravi ambasadorji slovenskega načina življenja.

 • Ministrica Fajon: »Slovenija se je v dvajsetih letih članstva v EU izkazala kot zagovornica miru«

  Pred dvajsetimi leti se je zgodila največja širitev EU doslej, na katero so se morale temeljito pripraviti tako Unija kot deset držav iz srednje, vzhodne in južne Evrope, ki so jim v naslednjih letih sledile še tri nove članice. Iz današnje perspektive je ta širitveni val videti kar pravi mali čudež, saj je ob številnih svetovnih in domačih izzivih težko vzdrževati enak tempo širitvenega procesa.