Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Novice

  • Notranji ministri o stanju v schengenskem območju ter azilu in migracijah

    Svet notranjih ministrov je dopoldanski del zasedanja namenil stanju v schengenskem območju. Z marcem 2023 se zaključuje aktualni enoletni schengenski cikel, zato je predsedstvo poročalo o stanju izvajanja prednostnih nalog, ki so jih za namen krepitve schengenskega območja decembra lani potrdili ministri.

  • Začetek švedskega predsedovanja Svetu Evropske unije

    Minister za finance Klemen Boštjančič se je udeležil Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Bruslju. V začetku letošnjega leta je predsedovanje Svetu Evropske unije (EU) prevzela Švedska, ki je v uvodu srečanja predstavila nadaljnji polletni program dela.

  • Državni sekretar Krajčič na zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo v Bruslju

    Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je udeležil zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, zadnjega pod češkim predsedstvom. V ospredju so bile ribiške točke. Ministri so namreč skušali doseči politični dogovor o ribolovnih možnostih za Severno in Atlantsko morje ter Črno in Sredozemsko morje za prihodnje leto ter globokomorske staleže za prihodnji dve leti. V okviru kmetijskih točk so ministri opravili razpravo o razmerah na trgu, o ugotovitvah iz ocene zakonodaje EU o dobrobiti živali ter o strateških načrtih Skupne kmetijske politike.