Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo na Dunaju

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

 • Ob 69. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP) poudarjamo, da je ADP za Republiko Slovenijo trajnega pomena, saj njen 7. člen predstavlja mednarodnopravno podlago za zagotavljanje pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Republika Slovenija je pravna naslednica pogodbe ter država zaščitnica svoje manjšine.

 • Predstavniki Republike Slovenije in Zvezne dežele Koroške so se na Brdu pri Kranju sestali na 7. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Koroška, ki sta mu sopredsedovala podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser. Oba sta potrdila odlične odnose in se zavezala k nadaljnjemu dobremu sodelovanju.

Novice

 • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

 • Državni sekretar Štucin s predstavnikoma slovenske manjšine v Avstriji o položaju skupnosti

  Državni sekretar v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin je sprejel predsednika Enotne liste, zbirne stranke slovenske narodne skupnosti v Avstriji Gabriela Hribarja in predsednika Društva koroških slovenskih pravnikov Rudija Vouka. Govorili so o položaju slovenske manjšine v Avstrij in peticiji o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic.

 • Tretje srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5 v Sloveniji

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je gostila srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5, na katerem so sodelovali minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto ter minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár.