Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo na Dunaju

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Državni sekretar v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin je sprejel predsednika Enotne liste, zbirne stranke slovenske narodne skupnosti v Avstriji Gabriela Hribarja in predsednika Društva koroških slovenskih pravnikov Rudija Vouka. Govorili so o položaju slovenske manjšine v Avstrij in peticiji o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic.

 • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je gostila srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5, na katerem so sodelovali minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto ter minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár.

 • Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je na povabilo ministra za notranje zadeve Republike Avstrije mag. Gerharda Karnerja udeležil neformalnega srečanja v Schladmingu v Avstriji. Ministra sta pogovor ob robu tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju za moške, ki sta si jo ogledala, namenila sodelovanju med državama ter aktualnim temam na področju migracij in varnosti v Evropski uniji.

Novice

 • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

  V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

 • Tanja Fajon: Želimo si intenzivno sodelovanje z avstrijsko Štajersko in podporo slovenski manjšini

  Šestič se je odvilo zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Štajerska, ki se sestaja enkrat letno na plenarnem zasedanju. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in deželni glavar avstrijske Štajerske Christopher Drexler sta mu sopredsedovala v Celju. V skupni izjavi sta strani med drugim pozdravili pobudo slovenske manjšine za vzpostavitev tako imenovane Hiše sodelovanja v Gradcu.

 • Minister Maljevac na Mednarodni konferenci o človekovih pravicah starejših 2023 na Dunaju

  Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je udeležil Mednarodne konference o človekovih pravicah starejših, ki je potekala med 29. novembrom in 1. decembrom na Dunaju. Konferenco je organiziralo Zvezno ministrstvo za socialne zadeve, zdravje, oskrbo in varstvo potrošnikov Republike Avstrije.