Skoči do osrednje vsebine

Avstrija

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Avstrijo

Slovenski državljani za vstop v Avstrijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom.

Aktualni ukrepi za omejevanje širjenja COVID-19

Aktualne ukrepe za prepričevanje širjenja koronavirusa v Avstriji najdete na spletni strani avstrijskega zveznega ministrstva za zdravje (v nemščini) in na posebni spletni strani Corona-Ampel (v nemščini).

Posamezne zvezne dežele lahko sprejmejo dodatne ukrepe, ki jih najdete na spletni strani Corona-Ampel (v nemščini).

Izpostavljamo ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19, ki veljajo na celotnem ozemlju Avstrije:

Cepljeni, prebolevniki in testirani 3G (geimpft, genesen oder getestet) pravilo (PCT pravilo)

Kot 3G potrdila se upoštevajo:

1. potrdilo o cepljenju

  • Potrdilo o cepljenju (Grüner Pass) velja 180 dni po 2. odmerku. 
  • Potrdilo o cepljenju s poživitvenim odmerkom (trije odmerki cepiva oziroma prebolelost in dva odmerka cepiva) je veljavno 365 dni.
  • Veljavno je tudi dokazilo o cepljenju z enim odmerkom cepiva, pri čemer je bilo cepljenje opravljeno vsaj 21 dni po pozitivnem izvidu molekularno biološkega testa oz. izvidu o nevtralizacijskih protitelesih. Navedeno velja 180 dni od dneva cepljenja.

Za osebe, cepljene s cepivom Janssen je za izpolnjevanje pogoja od 3. 1. 2022 dalje potrebno cepljenje z drugim odmerkom (velja zgolj za dostop do dejavnosti znotraj Avstrije in ne za vstop v Avstrijo).

Izjeme: Nosečnice lahko namesto PC-potrdila predložijo negativen PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur. V ustanove, ki zahtevajo PC+ ali Booster+ pogoj, ne smejo vstopati.

2. potrdilo o prebolelosti COVID-19

Potrdilo o prebolelosti se dokazuje s pozitivnim PCR testom, ki ni starejši od 180 dni oziroma z ustreznim zdravniškim potrdilom v nemškem ali angleškem jeziku. Kot potrdilo o prebolelosti ne velja več potrdilo o nevtralizacijskih protitelesih.

3. potrdilo o testiranju

  • Negativni izvid PCR-testa je veljaven 72 ur od odvzema vzorca.
  • Negativni izvid HAG-testa je veljaven 24 ur od odvzema vzorca.

Obveznost predložitve enega od dokazil velja le za osebe, ki so že dopolnile 12 let (starostna meja se lahko v posameznih zveznih deželah razlikuje). Otrokom se veljaven "Ninja-Pass" prizna kot izpolnjen pogoj 2G (velja za otroke, ki se šolajo v Avstriji).

Obiski v bolnišnicah, domovih za nego in drugih zdravstvenih ustanovah so možni le ob izpolnjevanju pogoja 3G.

Zaščitna maska in razdalja

Uporaba FPP2 zaščitne maske je obvezna v nekaterih zaprtih prostorih: v bolnišnicah, domovih za ostarele, ustanovah za nego bolnikov in drugih podobnih ustanovah, ki zagotavljajo zdravstvene storitve. Za otroke do 6. leta starosti zaščitna maska ni obvezna.

Dunaj 

Za mesto Dunaj veljajo enaki ukrepi kot za celotno Avstrijo, izjema je veljavnost PCR-testov, ki je skrajšana na 48 ur. Še naprej so obvezne FFP2-maske v lekarnah, zdravstvenih ustanovah in na javnih prevoznih sredstvih.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

V primeru izvajanja storitev v Avstriji je priporočljivo, da se podjetja in posamezniki pozanimajo o pogojih in zahtevah, ki jih predvideva avstrijska zakonodaja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.