Skoči do osrednje vsebine

Avstrija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Avstrijo

Slovenski državljani za vstop v Avstrijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom.

Aktualni ukrepi za omejevanje širjenja COVID-19

Aktualne ukrepe za prepričevanje širjenja koronavirusa v Avstriji najdete na spletni strani avstrijskega zveznega ministrstva za zdravje (v nemščini) in na posebni spletni strani Corona-Ampel (v nemščini).

Posamezne zvezne dežele lahko sprejmejo dodatne ukrepe, ki jih najdete na spletni strani Corona-Ampel (v nemščini).

Zaščitna maska in razdalja

Uporaba FFP2 zaščitne maske je obvezna v nekaterih zaprtih prostorih: v bolnišnicah, domovih za ostarele, ustanovah za nego bolnikov in drugih podobnih ustanovah, ki zagotavljajo zdravstvene storitve. Za otroke do 6. leta starosti zaščitna maska ni obvezna.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

V primeru izvajanja storitev v Avstriji je priporočljivo, da se podjetja in posamezniki pozanimajo o pogojih in zahtevah, ki jih predvideva avstrijska zakonodaja.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.