Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Da bo vaše potovanje čim prijetnejše, se je dobro pripraviti na morebitne nevšečnosti že pred odhodom. Upoštevajte spodnje nasvete, da vas morebitne težave ne ujamejo nepripravljene.

Seznanite se z običaji, navadami in zakoni v državi

O državi, v katero potujete, pridobite čim več informacij (svetovni splet, turistični vodniki, potopisne revije, forumi). Spremljajte opozorila in napotke Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, ki vsebujejo informacije o varnosti potovanj (politični nemiri, oboroženi spopadi in vojne, naravne nesreče, epidemije). Čeprav so potovalni nasveti in informacije skrbno pripravljeni, so splošne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko na potovanju doživeli.

Pomembne telefonske številke

Pripravite si pomembne telefonske številke v državi (policija, bolnišnice) in kontaktne podatke o predstavništvih Republike Slovenije v tujini. Če v državi, kamor potujete, Republika Slovenija nima svojega predstavništva, se pozanimajte o predstavništvih drugih držav članic Evropske unije v tej državi. V skladu z veljavno evropsko zakonodajo vam v nujnih primerih lahko zagotovijo osnovno konzularno pomoč. Slovenskim državljanom, ki v tujini uporabljate storitev slovenskega operaterja mobilne telefonije, kontaktne podatke slovenskih predstavništev v tujini zagotavlja SMS storitev obveščanje "VELEPOSLANISTVO".

Naziv storitve Institucija
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestite nas o vašem potovanju

Popotniki lahko prostovoljno izpolnite spletni obrazec Podatki o potovanju v tujino. Priporočamo vam, da ga izpolnite predvsem pred potovanji v države, kjer so varnostna tveganja večja in v primeru, da nameravate obiskati tuja gorstva. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Naziv storitve Institucija
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Preverite potovalne dokumente

Preverite, ali je vaš potovalni dokument veljaven in v dobrem stanju.

Zaradi možnosti kraje ali izgube potovalnega dokumenta je priporočljivo imeti s seboj fotokopijo ali na elektronskem naslovu shranjeno elektronsko kopijo potovalnega dokumenta in fotografijo za osebni dokument.

Kopije osebnih dokumentov hranite ločeno od drugih dokumentov.

Priskrbite si vizum

Pozanimajte se, ali za vstop v državo potrebujete vizum in če obstajajo še kakšni dodatni pogoji vstopa. Vizum si pravočasno priskrbite na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu tuje države, ki je pristojen za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.

Uredite si ustrezno zavarovanje in cepljenje

Vsem, ki potujete v tujino, svetujemo, da zavarujete sebe in svoje premoženje. Strošek zdravstvene oskrbe brez ustreznega zavarovanja lahko hitro naraste (prebivanje v bolnišnici, operacije, prevozi), razmere v zdravstvenih ustanovah po svetu pa niso vedno primerljive s slovenskimi.

Če potujete po državah Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora, Švici, Makedoniji, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Avstraliji, si pravočasno priskrbite brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj obvezno zdravstveno zavarovanje omogoča uveljavljanje (praviloma) brezplačnega nujnega zdravljenja le v nekaterih tujih državah. Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročite pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Za podrobnejše informacije se obrnite na območne enote ali izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Zavarovanje za potovanje v tujino lahko sklenete pri vseh slovenskih zavarovalnicah. V večini turističnih agencij je lahko vključeno v ceno potovanj, ponujajo pa ga tudi nekateri izdajatelji mednarodnih plačilnih kartic.

Preverite, ali je vaše zavarovanje veljavno za celotno potovanje in ali vključuje vse potnike in vse aktivnosti, ki jih boste v tujini opravljali (nevarni oziroma adrenalinski športi, vsa prtljaga in oprema). Številko police nezgodnega zavarovanja in telefonske številke centra, kamor lahko pokličete 24 ur na dan, imejte ves čas pri sebi.

Pravočasno se pozanimajte o cepljenju oziroma drugih zdravstvenih napotkih za državo, v katero potujete. Če potujete na območja, kjer obstaja nevarnost epidemij, preverite morebitne zaščitne ukrepe tudi na straneh Ministrstva za zdravje ali Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (v angleščini).

V nekaterih državah je obvezno oziroma priporočljivo cepljenje proti določenim boleznim (rumena mrzlica, malarija, ebola), države pa lahko zahtevajo potrdilo o cepljenju, tudi če samo potujete skoznje. Seznam držav in priporočena zaščita pred boleznimi se iz leta v leto spreminjata, zato podatke sproti preverjajte na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije (v angleščini) in Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (v angleščini).

Priporočamo vam, da se pred potovanjem v tujino o tem vedno posvetujete v ambulantah za popotnike. Različne uporabne informacije so vam na voljo tudi na spletni strani Zdravi na pot + nazaj.

Po potrebi si za potovanje pripravite zalogo zdravil in jo imejte v ročni prtljagi.

Preverite razmere na cestah in se seznanite s cestnimi pravili

Pravočasno se seznanite s cestnoprometnimi predpisi v tujih državah in stanjem cest na poti. V nekaterih državah veljajo posebna pravila (vožnja po levi strani, omejitve hitrosti), ceste in prevozna sredstva pa so lahko v slabem stanju.

Bodite previdni pri najemanju taksijev oziroma podobnih prevoznih storitev (uradni in licencirani prevozniki). Avtostop pomeni določeno stopnjo varnostnega tveganja in vse države nimajo razvite kulture prevoza avtostoparjev.

Če potujete z lastnim vozilom, se prepričajte, ali je vaše vozniško dovoljenje veljavno. Večina evropskih držav priznava slovensko vozniško dovoljenje, nekatere pa izrecno zahtevajo tudi mednarodno. Preverite obveznost plačevanja cestnin.

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete tudi na informacijski center AMZS.

Poskrbite za finančna sredstva

Vzemite dovolj denarja za potovanje. Namesto gotovine je priporočljivo imeti plačilne kartice ali potovalne čeke. Preden odpotujete, se pozanimajte, ali lahko s svojimi plačilnimi karticami plačujete v tujini in kako lahko plačilne kartice ali potovalne čeke nadomestite v primerih kraje ali izgube. S seboj vzemite kontaktne številke, če bi morali kartico preklicati.

Če je mogoče, imejte gotovino v manjših enotah. Pozanimajte se o valuti države, kamor potujete, ter o možnostih menjave evrov in drugih mednarodnih valut.

Če potujete z živalmi

Če potujete v tujino s hišnim ljubljencem, je pomembno, da pravočasno pred potovanjem preverite, kakšne so zahteve za vstop v državo, v katero potujete, in za vračanje iz te države nazaj v Slovenijo oziroma EU. Živali morajo biti ob premikih ustrezno označene, izpolnjevati morajo zdravstvene zahteve in spremljati jih mora predpisana dokumentacija.

Predvsem kadar potujete v države izven EU, je pomembno, da preverite, ali te države za vstop zahtevajo še dodatne preiskave, cepljenja (poleg cepljenja proti steklini) ali dokumentacijo (veterinarsko spričevalo).

Dodatne informacije o potovanju s hišnimi živalmi v tujino in nazaj lahko dobite na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Finančni upravi.

Odjava odhoda v tujino na upravni enoti

Če boste v tujini prebivali dlje od treh mesecev, morate prijaviti začasni odhod z območja Republike Slovenije in prijaviti začasno prebivališče. Če se za stalno odselite z območja Republike Slovenije, morate v skladu z veljavno zakonodajo Republike Slovenije odjaviti stalno prebivališče. Več informacij lahko pridobite na upravnih enotah.