Skoči do osrednje vsebine

Informacije za popotnike

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Potovanja nam širijo obzorja in krepijo duha. Da bo vaše bivanje v tujini prijetno in varno, smo pripravili različne nasvete in uporabne informacije. Tu so navedeni različni napotki in priporočila, ki jih je smiselno upoštevati pred potovanjem, natančno pa je navedeno tudi, kako vam lahko v tujini pomagajo slovenska predstavništva ali predstavništva drugih članic Evropske unije.

Preden se odpravite na pot, preverite priporočila za potovanja Ministrstva za zunanje zadeve. Prav tako lahko Konzularno službo Ministrstva za zunanje zadeve obvestite o svojem potovanju ali alpinistični odpravi. Vnaprejšnje posredovanje podatkov olajša morebitno izvajanje konzularne pomoči, če je to potrebno.

Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti slovenska predstavništva v tujini?

Slovenska predstavništva vam lahko izdajo potni list za vrnitev, obvestijo svojce v primeru nesreče, posredujejo pri pridobitvi denarnih sredstev za vrnitev v Slovenijo in podobno. Ne morejo pa izposlovati izpustitve iz pripora ali zapora, plačati varščine, priskrbeti boljše ali hitrejše obravnave v bolnišnici ali zaporu. Če v državi, v kateri se znajdete v težavah, ni slovenskega predstavništva, se lahko za pomoč obrnete na diplomatska predstavništva in konzulate drugih držav članic Evropske unije.

»SMS-veleposlaništvo«

Slovenski državljani, ki v tujini uporabljate storitve slovenskega operaterja mobilne telefonije, ob vstopu v državo na svoj mobilni telefon prejmete kratko tekstovno sporočilo, v katerem je navedena telefonska številka pristojnega veleposlaništva Slovenije v državi, kjer ste. V primeru težav vam lahko ponudi nujno konzularno pomoč in zaščito. Obvestilu je dodana povezava na spletne strani Ministrstva za zunanje zadeve, kjer so preostali koristni podatki.