Skoči do osrednje vsebine

Informacije za popotnike

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Potovanja nam širijo obzorja in krepijo duha. Da bo vaše bivanje v tujini prijetno in varno, smo pripravili različne nasvete in uporabne informacije. Tu so navedeni različni napotki in priporočila, ki jih je smiselno upoštevati pred potovanjem, natančno pa je navedeno tudi, kako vam lahko v tujini pomagajo slovenska predstavništva ali predstavništva drugih članic Evropske unije.

Preden se odpravite na pot, preverite priporočila za potovanja Ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Prav tako lahko Konzularno službo ministrstva obvestite o svojem potovanju ali alpinistični odpravi. Vnaprejšnje posredovanje podatkov olajša morebitno izvajanje konzularne pomoči, če je to potrebno.

Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti slovenska predstavništva v tujini?

Slovenska predstavništva vam lahko izdajo potni list za vrnitev, obvestijo svojce v primeru nesreče, posredujejo pri pridobitvi denarnih sredstev za vrnitev v Slovenijo in podobno. Ne morejo pa izposlovati izpustitve iz pripora ali zapora, plačati varščine, priskrbeti boljše ali hitrejše obravnave v bolnišnici ali zaporu. Če v državi, v kateri se znajdete v težavah, ni slovenskega predstavništva, se lahko za pomoč obrnete na diplomatska predstavništva in konzulate drugih držav članic Evropske unije.

»SMS-veleposlaništvo«

Slovenski državljani, ki v tujini uporabljate storitve slovenskega operaterja mobilne telefonije, ob vstopu v državo na svoj mobilni telefon prejmete kratko tekstovno sporočilo, v katerem je navedena telefonska številka pristojnega veleposlaništva Slovenije v državi, kjer ste. V primeru težav vam lahko ponudi nujno konzularno pomoč in zaščito. Obvestilu je dodana povezava na spletne strani Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, kjer so preostali koristni podatki.