Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • "Kultura je vrednota, ki krepi narodno identiteto in posameznikovega duha. S tem, ko zahteva spoštovanje, spodbuja enakost in odpira dialog ter zavrača nestrpnost in predsodke. Prispeva k socialni vključenosti in razvoju gospodarstva. Hkrati pa je odgovornost države, da ustrezno podpre delovanje kulturnih institucij in neodvisnih kulturnih ustvarjalk in ustvarjalcev."

 • Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za splošne zadeve v Bruslju. Ministri in državni sekretarji za evropske zadeve so glavno pozornost namenili obravnavi osnutka sklepov za izredno zasedanje Evropskega sveta 9. in 10. februarja 2023 v Bruslju.

 • Nordijski center Planica je gostil "Business to Diplomacy" dogodek “Planica” v skupni organizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter Smučarske zveze Slovenije. Dogodka "od posla do diplomacije" se je udeležilo okoli 40 tujih rezidenčnih in nerezidenčnih veleposlanikov, akreditiranih za Republiko Slovenijo, ter predstavniki slovenskih podjetij in ustanov s področja športa.

Novice

 • Slovensko-nemške konzultacije na ravni generalnih direktoric za evropske zadeve

  Vršilka dolžnosti generalne direktorice za evropske zadeve veleposlanica Ksenija Škrilec je na konzultacijah v Ljubljani gostila direktorico za Evropo na Ministrstvu za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije veleposlanico Sibylle Sorg.

 • Državni sekretar Štucin na pogovorih s Svetim sedežem

  Danes so v Vatikanu potekali pogovori državnega sekretarja Marka Štucina s podsekretarjem v Tajništvu Svetega sedeža za odnose z državami msgr. Mirosławom Stanisławom Wachowskim.

 • Slovenija in Portugalska si delita skupne evropske vrednote

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Portugalske republike dr. Joáa Gomesa Cravinha. Sogovornika sta se zavzela za krepitev dvostranskega sodelovanja med državama in izpostavila pomen okrepljenega sodelovanja Evropske unije z državami Sredozemlja.

Dogodki

  do
Republika Uzbekistan in Kirgiška republika

Ministrica Fajon z gospodarsko delegacijo v Uzbekistan in Kirgizijo

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon bo skupaj z gospodarsko delegacijo obiskala Republiko Uzbekistan in Kirgiško republiko z namenom krepitve političnega dialoga ter sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju.