Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

  • Slovenija je v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) ob obeležitvi druge obletnice ruske agresije na Ukrajino podprla sklic razprave o ohranjanju miru in varnosti v Ukrajini. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v nacionalni izjavi poudarila, da se z vojno nismo sprijaznili ter da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani dokler ne bo dosežen pravičen in trajen mir.

  • Ministrica Tanja Fajon je ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino na zasedanju Generalne skupščine OZN poudarila, da smo zaradi vojne v Ukrajini priča največji humanitarni krizi v Evropi od časov druge svetovne vojne. Pri tem je dodala, da moramo vsi - brez izjem - ves čas spoštovati mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic.

  • Slovenija je na Meddržavnem sodišču v Haagu predstavila svojo vlogo s stališči v postopku izdaje svetovalnega mnenja glede pravnih posledic očitanih spornih ravnanj Izraela v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, ki ga je decembra 2022 sprožila Generalna skupščina OZN. Ključni poudarki Slovenije so pravica Palestincev do samoodločbe in obveznosti Izraela kot okupacijske sile.

Novice