Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

  • Drugi mesec članstva Slovenije v Varnostnem svetu je naokoli. Mesec, ko je predsedovala Gvajana, je bil zaznamovan z drugo obletnico vojne v Ukrajini in nadaljnjim slabšanjem razmer v Gazi. Slovenski visoki predstavniki so se udeležili razprav v New Yorku, kjer je Slovenija kot aktivna članica Varnostnega sveta zagovarjala svoja stališča v sklopu prioritet, ki si jih je zadala ob začetku mandata.

  • Varnostni svet Organizacije združenih narodov (OZN) je na zahtevo Slovenije, Alžirije, Gvajane in Švice sklical brifing o prehranski nepreskrbljenosti v Gazi. Zasedanje je sledilo objavi bele note o tveganjih za prehransko preskrbljenost v Gazi, ki jo je Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) predložil članicam Sveta 22. februarja.

  • Slovenija je v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) ob obeležitvi druge obletnice ruske agresije na Ukrajino podprla sklic razprave o ohranjanju miru in varnosti v Ukrajini. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v nacionalni izjavi poudarila, da se z vojno nismo sprijaznili ter da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani dokler ne bo dosežen pravičen in trajen mir.

Novice

Dogodki

  do
Klub CD (Cankarjev dom, vhod iz Erjavčeve ceste)

Ministrica Fajon na okrogli mizi "Ženske v prizadevanjih za mir in varnost na Bližnjem vzhodu"

Ministrica Tanja Fajon bo ob mednarodnem dnevu žensk z nagovorom otvorila okroglo mizo z naslovom "Ženske v prizadevanjih za mir in varnost na Bližnjem vzhodu", na kateri bodo sodelovale: članici izraelske organizacije Women Wage Peace, Manuela Rothstein in Enam Odoh, ter ustanoviteljica palestinske organizacije Women of the Sun, Reem Hajajreh, ki bodo pred tem na obisku pri ministrici Fajon.