Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Ob zaključku obiska ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon na Kitajskem je v Pekingu potekala okrogla miza, ki sta jo soorganizirala Blejski strateški forum in kitajsko mislišče ‘Center for China and Globalization’. V razpravi so se sogovorniki strinjali, da sta učinkovit multilateralizem in spoštovanje mednarodnega prava ključna pri uspešnem spopadanju s podnebnimi spremembami.

 • Podpredsednica slovenske vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je odprla poslovni forum v Šanghaju, kjer v spremstvu 71-članske gospodarske delegacije, nadaljuje z iskanjem priložnosti na kitajskem trgu. Poslovnega foruma se je udeležilo več kot 100 kitajskih podjetij. Srečala se je tudi z županom Šanghaja Gongom Zengom in svečano odprla razstavo Plečnikova Ljubljana.

 • Zunanja ministrica in podpredsednica vlade Republike Slovenije Tanja Fajon zaključuje s političnim delom obiska na Kitajskem, potem ko se je srečala še z namestnikom ministra za trgovino Kitajske Ji Lingom. Zadnji del turneje po Aziji bo namenjen gospodarski diplomaciji, ministrico namreč na obisku spremlja številčna gospodarska delegacija.

Novice

 • Četrti Strateški dialog med Slovenijo in ZDA

  Državna sekretarka Sanja Štiglic in pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve James O'Brien sta v Ljubljani vodila četrti strateški dialog med državama. Strateški dialog med Slovenijo in ZDA, ki je bil vzpostavljen leta 2020, predstavlja okvir za krepitev dvostranskega sodelovanja ter za izmenjavo stališč o vseh aktualnih vprašanjih v mednarodni skupnosti.

 • Slovenija na političnih konzultacijah izrazila polno podporo Moldaviji na njeni evropski poti

  Na političnih konzultacijah v Sloveniji so z državnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve Republike Moldavije Vladimirjem Cucem govorili državna sekretarja Sanja Štiglic in Marko Štucin ter politična direktorica na Mateja Norčič Štamcar. Govorili so predvsem o priložnostih dvostranskega sodelovanja in približevanju Moldavije EU in izmenjali poglede o varnostni situaciji v regiji.

 • Tradicionalno prijateljski odnosi dobra podlaga za slovensko-kitajsko sodelovanje v VS OZN

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je začela uradni obisk na Kitajskem, v okviru katerega se mudi v Pekingu, obiskala bo tudi Šanghaj. V štirih dneh bodo v ospredju politični dialog, na dvostranski ravni in znotraj Varnostnega sveta OZN, krepitev gospodarskega sodelovanja in predstavitev slovenske kulturne diplomacije.

Dogodki

  do
Luksemburg

Ministrica Fajon na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se bo udeležila Sveta EU za zunanje zadeve, na katerem bodo ministri razpravljali o ruski agresiji na Ukrajino, situaciji na Bližnjem vzhodu in razmerah v Sudanu. Razprava o ruski agresiji na Ukrajino bo potekala v formatu zunanjih in obrambnih ministrov.

 
Brdo pri Kranju

Sedmo zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Koroška

Na Brdu pri Kranju bo potekalo sedmo zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Koroška, ki ga vodita podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in deželni glavar Peter Kaiser.

 
FDV, Velika dvorana, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana

Ministrica Fajon na okrogli mizi ob 20-letnici EU

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo sodelovala na okrogli mizi ob 20. letnici članstva Slovenije v Evropski uniji na Fakulteti za družbene vede.