Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Ministrica Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, na katerem so ministri razpravljali o ruski agresiji na Ukrajino, s poudarkom na mirovnih prizadevanjih, in razmerah na Bližnjem vzhodu in v Gazi. Ministrica Fajon je poudarila, da moramo imeti v razpravah o mirovnih načrtih in pobudah vselej v mislih spoštovanje mednarodnega prava in zaščito civilistov.

 • Slovenske državljane, ki se bodo v času poletnih olimpijskih iger nahajali v Parizu ali Franciji, obveščamo, da bomo aktivirali dežurno službo, ki bo aktivna od začetka do konca olimpijskih in para olimpijskih iger. Na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Parizu smo objavili tudi splošne informacije o poteku iger za gledalce in obiskovalce mest, v katerih potekajo športni dogodki.

 • Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v Palači Združenih narodov sodelovala na donatorski konferenci za Agencijo Združenih narodov za palestinske begunce (angleško The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees - UNRWA). Gre za letni dogodek z namenom spodbuditi države k finančnim prispevkom in tako omogočiti izvajanje aktivnosti UNRWA.

Novice

 • Meddržavno sodišče odločilo glede politik in praks Izraela na zasedenem palestinskem ozemlju

  Slovenija pozdravlja svetovalno mnenje glede pravnih posledic politik in praks Izraela na zasedenem palestinskem ozemlju, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, ki ga je 19. julija 2024 izdalo Meddržavno sodišče v Haagu. Svetovalno mnenje najvišjega sodnega organa Združenih narodov ima veliko pravno težo in moralno avtoriteto.

 • Dan mednarodnega kazenskega pravosodja

  17. julija 1998 je bil sprejet Rimski statut, na podlagi katerega je bilo 1. julija 2002 ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče. Gre za prvo stalno mednarodno kazensko sodišče, ki je pristojno za preiskovanje in pregon najhujših hudodelstev, in osrednja mednarodna kazenskopravna sodna institucija.

 • Izšla je sedma številka Diplomatskega zvezka

  Mimo je prvo leto izhajanja Diplomatskega zvezka. V tokratni številki lahko preberete kako smo praznovali letošnji dan slovenske diplomacije ter mednarodni dan žensk v diplomaciji. Ponovno smo zaprosili manjšo skupino kolegic in kolegov, ki so se ministrstvu pridružili v zadnjih letih, da delijo z nami svoje misli glede njihove odločitve za diplomatski poklic in o tem načinu življenja nasploh.

Dogodki

Kdaj do
Kje Bruselj, Belgija

Ministrica Fajon se bo udeležila zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju

Ministrica Tanja Fajon se bo udeležila zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju. V središču tokratnega zasedanja bosta ruska agresija na Ukrajino, s poudarkom na nadaljnji podpori in pomoči Ukrajini; ter razmere na Bližnjem vzhodu, vključno s situacijo v Gazi in na Zahodnem Bregu, spoštovanjem mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, ter nadaljnjim sodelovanjem s partnerji.