Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Državni sekretar Marko Štucin se je v imenu ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon udeležil videokonferenčnega izrednega srečanja zunanjih ministrov EU o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu. Srečanje je po napadu Irana na Izrael sklical Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

 • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon zaključuje obisk na Japonskem. Drugi dan se je sestala z namestnikom japonskega ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazučikom Ivato ter s predstavnikoma največjega japonskega podjetniškega združenja Keidanren, izvršnim direktorjem korporacije Hitachi in predsednikom upravnega odbora druge največje japonske banke SMBC.

 • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na Japonskem z zunanjo ministrico Joko Kamikava govorila o dvostranskih odnosih in o sodelovanju v Varnostnem svetu OZN, predvsem v luči številnih konfliktov, ki potrebujejo odločno ukrepanje s strani mednarodne skupnosti. Prvi dan obiska v Tokiu je nagovorila predstavnike Japonsko-slovenskega poslovnega sveta in predavala na Univerzi Keio.

Novice

 • Državna sekretarka Štiglic na donatorski konferenci za Sudan najavila nov prispevek Slovenije

  Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v Parizu udeležila Mednarodne donatorske konference za Sudan in sosednje države v organizaciji Francije, Nemčije in Evropske unije. V nagovoru pred zbranimi predstavniki približno 60 držav, je Štiglic poudarila, da je potrebno zaščiti civiliste in omogočiti neoviran dostop za humanitarno pomoč.

 • Odziv Slovenije na napad Irana na Izrael

  Slovenija odločno obsoja obsežen napad Irana na Izrael in poziva k umiritvi razmer v izogib nadaljnji destabilizaciji regije.

 • Ministrica Fajon sprejela predstavnike slovenske manjšine v Avstriji

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki osrednjih organizacij slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Sogovorniki so se v razpravi osredotočili na ključna vprašanja glede položaja in razvoja slovenske manjšine tudi v luči priprav na bližnje zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Koroška, ki bo 24. aprila na Brdu pri Kranju.

Dogodki

  do
Peking in Šanghaj, Kitajska

Ministrica Fajon na uradnem obisku na Kitajskem

Ministrica Tanja Fajon se bo mudila na uradnem obisku v Ljudski republiki Kitajski, ki je namenjen nadaljevanju političnega dialoga na visoki ravni, doseganju boljše uravnoteženosti v trgovinski menjavi in boljšega dostopa do kitajskega trga za specifične slovenske proizvode, ter izmenjavi stališč glede ključnih regionalnih in mednarodnih vprašanj.

 
Ljubljana, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

4. strateški dialog med Slovenijo in ZDA

Državna sekretarka Sanja Štiglic bo vodila 4. strateški dialog med Republiko Slovenijo in ZDA. Ameriško delegacijo bo vodil pomočnik državnega sekretarja Združenih držav Amerike za evropske in evrazijske zadeve Jim O'Brien.