Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Ministrica Tanja Fajon je ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku na delovnem srečanju gostila prvo srečanje držav naslednic nekdanje Jugoslavije na ministrski ravni. Slovenija je dala pobudo za srečanje v luči 20. letnice uveljavitve Sporazuma o vprašanjih nasledstva in s ciljem spodbuditi pogovore o razrešitvi odprtih nasledstvenih vprašanj.

 • Ob robu splošne razprave 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) se je podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon udeležila pripravljalnega ministrskega srečanja za Vrh o prihodnosti, ki sta ga otvorila predsednik 78. zasedanja Generalne skupščine OZN Dennis Francis in generalni sekretar OZN António Guterres.

 • Poročamo z doslej najbolj obiskanega in – po številu visokih gostov, obiskovalcev in vsebinskih panelov – največjega Blejskega strateškega foruma s poudarjeno noto solidarnosti. Ker se tudi mi nismo mogli izogniti nedavni poplavni stihiji v Sloveniji, smo v tokratni številki Diplomatskega zvezka, tudi z zanimivimi sogovorniki, poskusili osvetliti pomen mednarodne pomoči v takšnih težkih trenutkih.

Novice

 • Osmi Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

  V Izoli poteka že osmi Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij pod geslom "Močnejše sodelovanje za boljšo prihodnost". Letošnji Teden je v znamenju aktualnega predsedovanja Slovenije Strategiji EU za podonavsko regijo (angleško EU Strategy for the Danube Region - EUSDR) in Strategije EU za alpsko regijo, ki ji bo Slovenija predsedovala v letu 2024.

 • Slovenija v postopku pred Meddržavnim sodiščem v zadevi Ukrajina proti Ruski federaciji

  Slovenija se udeležuje ustne obravnave v vlogi intervenientke v postopku pred Meddržavnim sodiščem v Haagu v zadevi Ukrajina proti Ruski federaciji, ki poteka od 18. do 27. septembra 2023. Ukrajina je sprožila postopek zoper Rusko federacijo zaradi domnevnih kršitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

 • Srečanje državnega sekretarja Štucina z britanskim ministrom za Evropo Dochertyjem

  Državni sekretar Marko Štucin je na povratnem obisku v Sloveniji gostil parlamentarnega državnega podsekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, pristojnega za Evropo, Lea Dochertyja. Pogovori so bili namenjeni poglabljanju dvostranskih odnosov in izmenjavi mnenj o nekaterih aktualnih evropskih ter mednarodnih temah.

Dogodki

 
Boston, ZDA

Predavanje ministrice Fajon na Univerzi Harvard

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo na Univerzi Harvard izvedla predavanje za študente z naslovom "Slovenija, Evropa in Svet: krmarjenje skozi geopolitično nevihto".

  do
Brdo pri Kranju

12. letni Forum Strategije EU za Podonavsko regijo

Na Brdu pri Kranju bo potekal 12. letni Forum Strategije EU za podonavsko regijo (angleško "The EU Strategy for the Danube Region – EUSDR"), ki bo predstavljal ključni dogodek enoletnega predsedovanja Slovenije EUSDR. Na forumu bo sodelovala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, visoki predstavniki EU, nacionalnih vlad, regijskih oblasti, in različni mednarodni strokovnjaki.

  do
Ljubljana

11. slovenski razvojni dnevi letos s prvim humanitarnim forumom

Slovenski razvojni dnevi, s katerimi želimo slovenski javnosti predstaviti pomen in dosežke razvojnega in humanitarnega delovanja, bodo letos potekali med 2. in 6. oktobrom v Ljubljani. Z njimi bomo prvič odprli tudi slovenski humanitarni forum.