Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • Slovenija je bila danes v New Yorku izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024–2025. »Mislim, da lahko danes cela Slovenija praznuje, saj nam je uspelo nepričakovano: 153 držav je za nas glasovalo v prvem krogu. To je velik dosežek naše zunanje politike in res lepo priznanje in velik dan za Slovenijo. Vesela in ponosna sem, da nam je v zadnjih dneh v podporo stala skoraj celotna država, kar dokazuje, da je kandidatura nacionalni dosežek", je po današnji uspešni izvolitvi v najpomembnejši varnostni organ Združenih narodov povedala ministrica Tanja Fajon.

 • Po intenzivnih dvotedenskih pogajanjih skoraj 300 strokovnjakov s področja mednarodnega javnega in mednarodnega kazenskega prava je bila v hotelu Union sprejeta Ljubljansko – haaška konvencija, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov. To je tudi prva večja mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po Rimskem statutu.

 • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se mudi na prvem uradnem obisku na višji ravni v Indoneziji po letu 2006. V Džakarti jo je sprejela zunanja ministrica Retno Marsudi, s katero sta govorili o krepitvi političnih in gospodarskih odnosov ter o odnosih med EU in ASEAN. Sestala se je tudi z generalnim sekretarjem ASEAN in s predsednikom Zbornice za trgovino in industrijo Indonezije.

Novice

 • Državni sekretar Žbogar v Oslu na neformalnem srečanju zunanjih ministrov Nata

  Državni sekretar Samuel Žbogar se je v Oslu udeležil neformalnega srečanja zunanjih ministrov Nata. Državni sekretar Žbogar se je prvi dan skupaj z zunanjimi ministri poklonil žrtvam terorističnega napada na Norveškem, ki se je zgodil 22. julija 2011, in se udeležil sprejema pri norveškem kralju. Drugi dan pa je na neformalnem srečanju ministrov predstavljal Slovenijo.

 • Politične konzultacije z Bosno in Hercegovino

  Državni sekretar Marko Štucin in namestnik ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Josip Brkić sta v Ljubljani vodila dvostranske politične konzultacije. Konzultacije so bile osredotočene na evropsko pot Bosne in Hercegovine ter nujnost izvajanja reform za začetek pristopnih pogajanj z EU.

 • Potrjeni prispevki mednarodnim organizacijam s področja razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči

  Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji potrdila predloge Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za prispevke mednarodnim organizacijam s področja razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči (v letih 2023 do 2025).