Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Slovensko-nemške konzultacije na ravni generalnih direktoric za evropske zadeve

  V. d. generalne direktorice za evropske zadeve veleposlanica Ksenija Škrilec je na konzultacijah v Ljubljani gostila direktorico za Evropo na Ministrstvu za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije veleposlanico Sibylle Sorg.

 • B2D dogodek "Planica" v Nordijskem centru Planica

  Nordijski center Planica je gostil "Business to Diplomacy" dogodek “Planica” v skupni organizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter Smučarske zveze Slovenije. Dogodka se je udeležilo okoli 40 tujih rezidenčnih in nerezidenčnih veleposlanikov, akreditiranih za RS, ter predstavniki slovenskih podjetij in ustanov s področja športa.

 • Državni sekretar Štucin na pogovorih s Svetim sedežem

  Danes so v Vatikanu potekali pogovori državnega sekretarja Marka Štucina s podsekretarjem v Tajništvu Svetega sedeža za odnose z državami msgr. Mirosławom Stanisławom Wachowskim.

 • Slovenija in Portugalska si delita skupne evropske vrednote

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Portugalske republike dr. Joáa Gomesa Cravinha. Sogovornika sta se zavzela za krepitev dvostranskega sodelovanja med državama in izpostavila pomen okrepljenega sodelovanja Evropske unije z državami Sredozemlja.

 • Pogovori državnega sekretarja Štucina s predstavniki Italijanske republike

  Državni sekretar Marko Štucin je bil danes na delovnem obisku v Rimu. Srečal se je z ministrom za evropske zadeve Raffaelom Fittom, namestnikom ministra za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Edmondom Ciriellijem ter državno podsekretarko v ministrstvu za notranje zadeve Wando Ferro.

 • Video

  Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

  27. januar je dan, ki ga je kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku leta 2005. To je dan, ko se v svetovni skupnosti spominjamo osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz-Birkenau in milijonov žrtev druge svetovne vojne, med njimi v tem in drugih koncentracijskih taboriščih.

 • Fajon na diplomatskem posvetu: "Naša zunanja politika bo uspešna, če bo odprta in vključujoča"

  26. posvet slovenske diplomacije, ki je potekal 25. in 26. januarja na Brdu pri Kranju in se ga je udeležilo 55 vodij slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter številni predstavniki Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, je zarisal nove smernice slovenske zunanjepolitične strategije.

 • Ministrica Fajon in španski zunanji minister Albares o feministični zunanji politiki

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve, Evropsko unijo in sodelovanje Kraljevine Španije Joséja Manuela Albaresa Bueno, ki je bil hkrati častni gost 26. posveta slovenske diplomacije. Govorila sta predvsem o dvostranskih odnosih, dotaknila pa sta se tudi feministične zunanje politike, ki jo Španija uveljavlja kot zunanjepolitični koncept.

 • Ministrica Fajon otvorila 26. posvet slovenske diplomacije

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je otvorila 26. posvet slovenske diplomacije. Na posvetu sodelujejo vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva.

 • Okrogla miza o znanstvenem sodelovanju v mednarodnem porečju reke Save in Gangesa

  Na Univerzi v Ljubljani je potekala okrogla miza o znanstvenem sodelovanju v mednarodnem porečju reke Save in Gangesa. Udeležence dogodka je nagovorila veleposlanica Republike Sloveniji v New Delhiju Mateja Vodeb.

 • Ministrica Fajon na Svetu za zunanje zadeve podprla pomoč Ukrajini in poročala o obisku v Podgorici

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, ki je bilo namenjeno predvsem vojni v Ukrajini. Ministri so se srečali tudi s predsednikom vlade Palestine Shtayyehom, ministrica pa je poročala o skupnem obisku z avstrijskim zunanjim ministrom Schallenbergom v Črni gori.

 • Spremenjena ura opiranja vlog za projekte nevladnih organizacij na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja

  Ura odpiranja vlog, prispelih na Javni razpis za izvajanje projektov nevladnih organizacij na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja v obdobju 2023 do 2025, je spremenjena.

 • Dvostranske politične konzultacije na ravni namestnikov ministrov s Kitajsko

  V četrtek, 19. januarja, so v Pekingu potekale dvostranske politične konzultacije na ravni namestnikov ministrov z Ljudsko republiko Kitajsko, ki jih je na slovenski strani vodil državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuel Žbogar, na kitajski pa namestnik zunanjega ministra Ljudske republike Kitajske Deng Li.

 • Ministrica Fajon na 53. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu uspešno predstavila Slovenijo

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je med 18. in 20. januarjem 2023 mudila na 53. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, ki predstavlja stičišče voditeljev, predstavnikov civilne družbe in najuspešnejših gospodarstvenikov. Letošnji forum je namenjen najbolj perečim izzivom, kot so energetska in prehranska kriza, gospodarska napoved in nevarnosti visoke inflacije ter razdrobljen svetovni red in novi geopolitični okvir. Ministrica je Slovenijo predstavila kot sodobno, socialno in zeleno državo, ki se zavzema za mednarodni mir, varnost in stabilnost.

 • Na dogodku o pravnih izzivih in zaščiti kritične infrastrukture o spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava

  Ministrstvo za zunanje zadeve je organiziralo mednarodni dogodek "Pravni izzivi 21. stoletja: Humanitarne krize, zaščita kritične infrastrukture in okolja" z namenom iskanja rešitev, ki prispevajo h krepitvi spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava v praksi. To je pomembno predvsem v luči vojne v Ukrajini in napadov ruske vojske na civilno infrastrukturo v državi.

 • Vlada Republike Slovenije je sprejela Usmeritve za delovanje Republike Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)

  Vlada Republike Slovenije je 19. januarja 2023 sprejela Usmeritve za delovanje Republike Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v obdobju do konca leta 2025.

 • Ministrica Fajon v Prištini za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov in nadaljevanje dialoga

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v okviru svojega prvega uradnega obiska v Prištini srečala z ministrico za zunanje zadeve in diasporo Republike Kosovo Doniko Gërvalla-Schwarz. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi dvostranskih odnosov med državama, s poudarkom na gospodarskem sodelovanju, seznanitvi z razmerami v državi in pogovorom o evropski perspektivi Kosova.

 • Ministrica Fajon v Podgorici o napredku Črne gore na poti iz politične in institucionalne krize

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je že drugič v dveh mesecih opravila obisk v Podgorici. Srečala se je s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, predsednico Skupščine Danijelo Đurović in predsednikom vlade v tehničnem mandatu dr. Dritanom Abazovićem. Obisk je bil namenjen seznanitvi z razmerami v državi in oceni napredka pri iskanju rešitev za izhod iz politične in institucionalne krize.

 • Ministrica Fajon v Sarajevu o nadaljnjih korakih na evropski poti Bosne in Hercegovine

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je na delovnem obisku v Sarajevu srečala s tamkajšnjo ministrico za zunanje zadeve dr. Bisero Turković, predsedujočo Predsedstvu Bosne in Hercegovine Željko Cvijanović ter članoma Željkom Komšićem in dr. Denisom Bećirovićem. To je bil hkrati prvi obisk iz Slovenije na politični ravni po dodelitvi statusa kandidatke Bosni in Hercegovini.

 • Politične konzultacije z Republiko Indijo

  Državni sekretar Samuel Žbogar je danes v Ljubljani opravil politične konzultacije s sekretarjem za Zahod Ministrstva za zunanje zadeve Indije Sanjayem Vermo. Sogovornika sta pregledala ključna področja dvostranskega sodelovanja ter izmenjala poglede na aktualna regionalna ter globalna vprašanja.