Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Zasedanje upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

  V Ljubljani je danes potekalo zasedanje upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Center – WB3C, v nadaljevanju WB3C ali Center), ki so ga Slovenija, Francija in Črna gora vzpostavile letos v Podgorici.

 • Državni sekretar Štucin na obeležitvi 15. obletnice EMUNI

  Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin se je danes v Piranu udeležil svečane obeležitve 15. obletnice Evro-sredozemske univerze EMUNI, ki je potekala v organizaciji predsednika EMUNI prof. dr. Abdelhamida El-Zoheiryja.

 • Slovenija v prvem krogu izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta OZN

  Slovenija je bila danes v New Yorku izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za obdobje 2024–2025. "Mislim, da lahko danes cela Slovenija praznuje, saj nam je uspelo nepričakovano: 153 držav je za nas glasovalo v prvem krogu. To je velik dosežek naše zunanje politike in res lepo priznanje in velik dan za Slovenijo", je po volitvah dejala ministrica Tanja Fajon.

 • Državni sekretar Žbogar v Oslu na neformalnem srečanju zunanjih ministrov Nata

  Državni sekretar Samuel Žbogar se je v Oslu udeležil neformalnega srečanja zunanjih ministrov Nata. Državni sekretar Žbogar se je prvi dan skupaj z zunanjimi ministri poklonil žrtvam terorističnega napada na Norveškem, ki se je zgodil 22. julija 2011, in se udeležil sprejema pri norveškem kralju. Drugi dan pa je na neformalnem srečanju ministrov predstavljal Slovenijo.

 • Politične konzultacije z Bosno in Hercegovino

  Državni sekretar Marko Štucin in namestnik ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Josip Brkić sta v Ljubljani vodila dvostranske politične konzultacije. Konzultacije so bile osredotočene na evropsko pot Bosne in Hercegovine ter nujnost izvajanja reform za začetek pristopnih pogajanj z EU.

 • Potrjeni prispevki mednarodnim organizacijam s področja razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči

  Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji seji potrdila predloge Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za prispevke mednarodnim organizacijam s področja razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči (v letih 2023 do 2025).

 • Zasedanje Sveta EU za splošne zadeve

  Na tokratnem rednem zasedanju Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju je bila osrednja pozornost namenjena pripravam na zasedanje Evropskega sveta, ki bo 29. in 30. junija 2023 v Bruslju, ter stanju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem v okviru postopka po 7. členu Pogodbe o EU.

 • Sprejeta je Ljubljansko – haaška konvencija

  Po intenzivnih dvotedenskih pogajanjih skoraj 300 strokovnjakov s področja mednarodnega javnega in mednarodnega kazenskega prava je bila v hotelu Union sprejeta Ljubljansko – haaška konvencija, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov. To je tudi prva večja mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po Rimskem statutu.

 • Državni sekretar Štucin sprejel namestnico ministra za pravosodje Ukrajine

  Državni sekretar Marko Štucin se je ob robu diplomatske konference za sprejem Konvencije MLA, ki se danes zaključuje v Ljubljani, srečal z namestnico ministra za pravosodje Ukrajine Iryno Mudra. Govorila sta predvsem o pomenu zagotavljanja odgovornosti za vojne zločine.

 • Državni sekretar Štucin na obisku gostil podpredsednika vlade Severne Makedonije

  Državni sekretar Marko Štucin je na obisku gostil podpredsednika Vlade Severne Makedonije za evropske zadeve Bojana Maričika. Govorila sta o dvostranskem sodelovanju med državama ter o nadaljnji podpori Slovenije Severni Makedoniji na njeni evropski poti.

 • Slovenija v Adis Abebi odprla veleposlaništvo

  V Adis Abebi je začelo delovati slovensko veleposlaništvo, ki ga bo do nadaljnjega vodila začasna odpravnica poslov Vesna Dolinšek. Gre za drugo rezidenčno veleposlaništvo Slovenije v Afriki, ki bo pomembno okrepilo politične in gospodarske odnose Slovenije z Etiopijo in državami v širši regiji. Prav tako bo prispevalo k izboljšanju nudenja konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki potujejo po vzhodnoafriških državah.

 • Ministrica Fajon prva slovenska zunanja ministrica na obisku v Džakarti po letu 2006

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se mudi na prvem uradnem obisku na višji ravni v Indoneziji po letu 2006. V Džakarti jo je sprejela zunanja ministrica Retno Marsudi, s katero sta govorili o krepitvi političnih in gospodarskih odnosov ter o odnosih med EU in ASEAN. Sestala se je tudi z generalnim sekretarjem ASEAN in s predsednikom Zbornice za trgovino in industrijo Indonezije.

 • Fajon z gospodarsko delegacijo uspešno zaključila obisk Vietnama

  Ministrica Fajon se je v vietnamski prestolnici Hanoj srečala z gostiteljem ministrom za zunanje zadeve Bui Thanh Sonom, s predsednikom vlade Phan Minh Chinhom in z ministrom za industrijo in trgovino Nguyen Hong Dienom. Šlo je za prvi obisk na ravni zunanjega ministra Slovenije po 17 letih in prvi obisk na ravni podpredsednika vlade.

 • Udeležba državnega sekretarja Žbogarja na zasedanju Sveta EU

  Državni sekretar Samuel Žbogar se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, na katerem so ministri in državni sekretarji obravnavali rusko agresijo na Ukrajino in razmere v regiji Afriškega roga. Srečali so se tudi z ministri za zunanje zadeve držav Zahodnega Balkana.

 • Sodelovanje Slovenije z ITU pri krepitvi kibernetske varnosti na Zahodnem Balkanu

  Danes je bila podpisana skupna izjava oziroma deklaracija o sodelovanju med Centrom za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu in Mednarodno telekomunikacijsko zvezo OZN o sodelovanju pri krepitvi zmogljivosti na področju kibernetske varnosti in vključevanja predstavnic ženskega spola v zagotavljanje kibernetske varnosti na Zahodnem Balkanu.

 • Ministrica Fajon otvorila poslovni forum v Hošiminhu, gospodarskem središču Vietnama

  Ministrica Fajon se je v spremstvu slovenske gospodarske delegacije mudila na obisku v Hošiminhu, gospodarskem središču Vietnama, kjer je otvorila poslovni forum. Obisk je odraz želje slovenskih gospodarstvenikov po iskanju novih priložnosti in po sodelovanju z indo-pacifiško regijo.

 • Svetovni dan čebel letos v znamenju prehranske in okoljske krize

  Slovenija je tudi letos na čelu obeleževanja svetovnega dneva čebel. Osrednji dogodek na sedežu Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu, ki se ga je udeležila predsednica Pirc Musar, je pozval k odgovornemu kmetijstvu, ki spoštuje in podpira ključno vlogo opraševalcev v naravi. Na njihov pomen Slovenija opozarja še z več kot tridesetimi drugimi projekti in dogodki po svetu.

 • Okrogla miza "Književno prevajanje med domišljijo in botizacijo" v okviru obeležitve 70. obletnice Društva slovenskih književnih prevajalcev

  Prevajanje v vseh oblikah je pomembno orodje medsebojnega razumevanja in medkulturnega dialoga, nepogrešljivo tudi pri diplomatskem delu in delovanju Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.

 • Ob dnevu slovenske diplomacije se spominjamo veleposlanice Ide Močivnik

  Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve 22. maja tradicionalno praznujemo dan slovenske diplomacije, namenjen diplomatom, ki jo predano oblikujejo. Ob tem se vedno spomnimo tudi na katerega od sodelavcev, ki se je pri svojem delu še posebej odlikoval. Letos je to Ida Močivnik, ki je kot cenjena veleposlanica izstopala z načelnostjo ter najvišjimi strokovnimi in etičnimi merili.

 • Državni sekretar Štucin na Brdu pri Kranju otvoril konferenco o družbi znanja in poklicih prihodnosti

  Državni sekretar Marko Štucin je na Brdu pri Kranju otvoril tematsko konferenco z naslovom »K družbi znanja in poklicem prihodnosti«, ki poteka v okviru slovenskega predsedovanja Strategiji EU za Podonavje (angleško The EU Strategy for the Danube Region - EUSDR) do konca oktobra 2023.