Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Danes

    Slovenska diplomacija odpira vrata gospodarstvu za vstop na kitajski trg

    Podpredsednica slovenske vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je odprla poslovni forum v Šanghaju, kjer v spremstvu 71-članske gospodarske delegacije, nadaljuje z iskanjem priložnosti na kitajskem trgu. Poslovnega foruma se je udeležilo več kot 100 kitajskih podjetij. Srečala se je tudi z županom Šanghaja Gongom Zengom in svečano odprla razstavo 'Plečnikova Ljubljana'.

  • Slovenija na političnih konzultacijah izrazila polno podporo Moldaviji na njeni evropski poti

    Na političnih konzultacijah v Sloveniji so z državnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve Republike Moldavije Vladimirjem Cucem govorili državna sekretarja Sanja Štiglic in Marko Štucin ter politična direktorica na Mateja Norčič Štamcar. Govorili so predvsem o priložnostih dvostranskega sodelovanja in približevanju Moldavije EU in izmenjali poglede o varnostni situaciji v regiji.

  • Video

    Globalni izzivi zahtevajo konstruktivno sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko

    Zunanja ministrica in podpredsednica vlade Republike Slovenije Tanja Fajon zaključuje s političnim delom obiska na Kitajskem, potem ko se je srečala še z namestnikom ministra za trgovino Kitajske Ji Lingom. Zadnji del turneje po Aziji bo namenjen gospodarski diplomaciji, ministrico namreč na obisku spremlja številčna gospodarska delegacija.

  • Tradicionalno prijateljski odnosi dobra podlaga za slovensko-kitajsko sodelovanje v VS OZN

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je začela uradni obisk na Kitajskem, v okviru katerega se mudi v Pekingu, obiskala bo tudi Šanghaj. V štirih dneh bodo v ospredju politični dialog, na dvostranski ravni in znotraj Varnostnega sveta OZN, krepitev gospodarskega sodelovanja in predstavitev slovenske kulturne diplomacije.

  • Državni sekretar Štucin je sodeloval na izrednem srečanju zunanjih ministrov EU o Bližnjem vzhodu

    Državni sekretar Marko Štucin se je v imenu ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon udeležil videokonferenčnega izrednega srečanja zunanjih ministrov EU o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu. Srečanje je po napadu Irana na Izrael sklical Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell.

  • Obisk na Japonskem tudi v znamenju iskanja podpore za slovenski vodikov konzorcij

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon zaključuje obisk na Japonskem. Drugi dan se je sestala z namestnikom japonskega ministra za gospodarstvo, trgovino in industrijo Kazučikom Ivato ter s predstavnikoma največjega japonskega podjetniškega združenja Keidanren, izvršnim direktorjem korporacije Hitachi in predsednikom upravnega odbora druge največje japonske banke SMBC.

  • Ministrica Fajon: Želimo privabiti še več vlagateljev iz te visoko tehnološko razvite države

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na Japonskem z zunanjo ministrico Joko Kamikava govorila o dvostranskih odnosih in o sodelovanju v Varnostnem svetu OZN, predvsem v luči številnih konfliktov, ki potrebujejo odločno ukrepanje s strani mednarodne skupnosti. Prvi dan obiska v Tokiu je nagovorila predstavnike Japonsko-slovenskega poslovnega sveta in predavala na Univerzi Keio.

  • Državna sekretarka Štiglic na donatorski konferenci za Sudan najavila nov prispevek Slovenije

    Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v Parizu udeležila Mednarodne donatorske konference za Sudan in sosednje države v organizaciji Francije, Nemčije in Evropske unije. V nagovoru pred zbranimi predstavniki približno 60 držav, je Štiglic poudarila, da je potrebno zaščiti civiliste in omogočiti neoviran dostop za humanitarno pomoč.

  • Odziv Slovenije na napad Irana na Izrael

    Slovenija odločno obsoja obsežen napad Irana na Izrael in poziva k umiritvi razmer v izogib nadaljnji destabilizaciji regije.

  • Ministrica Fajon sprejela predstavnike slovenske manjšine v Avstriji

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki osrednjih organizacij slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Sogovorniki so se v razpravi osredotočili na ključna vprašanja glede položaja in razvoja slovenske manjšine tudi v luči priprav na bližnje zasedanje Skupnega odbora Slovenija – Koroška, ki bo 24. aprila na Brdu pri Kranju.

  • Slovenija za uradno razvojno pomoč v letu 2023 namenila 150 milijonov evrov

    Slovenija je v letu 2023 za uradno razvojno pomoč namenila 0,24 odstotka bruto nacionalnega dohodka. Slovenija tako nadaljuje s postopnim povečevanjem uradne razvojne pomoči v zadnjih petih letih, z 0,16 odstotka v letu 2018 na 0,24 odstotka bruto nacionalnega dohodka v letu 2023.

  • Srečanje ministrice Tanje Fajon s predstavniki Poziva za Palestino

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je srečala s predstavniki Poziva za Palestino, in sicer s prvopodpisanim dr. Rudijem Rizmanom ter z Aureliem Jurijem, dr. Spomenko Hribar, dr. Danijelom Reboljem, dr. Primožem Šterbencem in dr. Majo Breznik. Sogovorniki so izmenjali poglede na vojno v Gazi in razmere na Bližnjem vzhodu ter v širši regiji.

  • Ob zaključku 55. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice sprejeti resoluciji na sopobudo Slovenije

    Na 55. zasedanju Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice sta bili soglasno sprejeti resoluciji o podaljšanju mandata posebnega poročevalca o pravici do čistega, zdravega in trajnostnega okolja ter o pravicah manjšin, ki jih je Slovenija predlagala/vložila skupaj s skupinama držav.

  • Državni sekretar Štucin opravil konzultacije z namestnico ministra za EU Cipra Raouno

    Državni sekretar Marko Štucin je na konzultacijah gostil namestnico ministra za EU Republike Ciper Marileno Raouno. Pregledala sta dvostranske odnose ter govorila o slovenskih izkušnjah s pripravami na predsedovanje Svetu EU leta 2021 ter o aktualnih evropskih temah, kot so širitev EU, Zahodni Balkan, institucionalne reforme EU in odnosi EU-Turčija, vključno s ciprskim vprašanjem, migracije.

  • Državni sekretar Štucin s predstavnikoma slovenske manjšine v Avstriji o položaju skupnosti

    Državni sekretar v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin je sprejel predsednika Enotne liste, zbirne stranke slovenske narodne skupnosti v Avstriji Gabriela Hribarja in predsednika Društva koroških slovenskih pravnikov Rudija Vouka. Govorili so o položaju slovenske manjšine v Avstrij in peticiji o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic.

  • Ministrica Fajon na NATO ministerialu o pomenu enotnosti zaveznic pri ključnih strateških vprašanjih

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju udeležila dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Nata, ki je bilo osredotočeno na obeležitev 75. obletnice Severnoatlantskega zavezništva, priprave na julijski vrh Nata v Washingtonu, pomoč Ukrajini ter krepitev sodelovanja z Indo-pacifiškimi partnerji. Poudarila je pomen enotnosti zaveznic pri ključnih strateških vprašanjih.

  • Predstavitev gospodarske diplomacije v Savinjski regiji

    V okviru predstavitve gospodarske diplomacije se je državni sekretar Marko Štucin s predstavniki Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo mudil na obisku v Savinjski regiji, kjer je delegacija podjetjem iz regije predstavila načine pomoči gospodarske diplomacije slovenskim podjetjem, ki internacionalizirajo svoje poslovanje.

  • Osrednji poudarki delovanja Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov v marcu 2024

    Slovenija končuje tretji mesec članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov. Mesec, ko je predsedovala Japonska, je najbolj zaznamovalo sprejetje resolucije o Gazi, pri kateri se je pokazala vodilna vloga desetih izvoljenih članic v prizadevanjih za mir. Japonska je organizirala tudi odprti razpravi o delovnih metodah Varnostnega sveta in o vlogi žensk pri preprečevanju konfliktov.

  • Republika Slovenija praznuje 20-letnico članstva v Natu

    Republika Slovenija je 29. marca 2004 postala polnopravna članica Severnoatlantskega zavezništva po uspešno deponirani listini o pristopu k Natu v Washingtonu. S pridružitvijo temu pomembnemu politično-vojaškemu zavezništvu je uresničila enega glavnih zunanjepolitičnih in obrambno-vojaških ciljev, ki si ga je postavila ob osamosvojitvi leta 1991.

  • Ministrica Fajon: Slovenija podpira prizadevanja Črne gore za pospešitev pogajalskega procesa z EU

    Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Črne gore Filipa Ivanovića. Potrdila sta obojestranski interes za nadaljnjo krepitev dvostranskih odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva. Osrednjo pozornost sta namenila napredku Črne gore na poti v EU in aktualnim razmeram v regiji Zahodnega Balkana.