Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve obeležuje mednarodni dan starejših

  Danes obeležujemo mednarodni dan starejših. Tema letošnjega dneva starejših je ''Izpolnjevanje obljub Splošne deklaracije človekovih pravic za starejše: skozi generacije''.

 • Častni konzuli s ponosom predstavljajo Slovenijo v svetu

  Tretji posvet častnih konzulov Republike Slovenije je združil 77 častnih konzulov iz vsega sveta, ki so se v treh dneh od 27. do 29. septembra srečali s predstavniki slovenskih oblasti, krepili odnose z našo državo in spoznavali gospodarske, turistične in kulturne razvojne potenciale Slovenije.

 • Ministrica Fajon: "V razpravi o večji uporabi kvalificirane večine pri glasovanju v EU smo aktivni"

  Ministrica Tanja Fajon je na javni predstavitvi mnenj v Državnem zboru o večji uporabi kvalificirane večine v zunanji in varnostni politiki EU nagovorila poslanke in poslance. Poudarila je: "Ne zagovarjam spreminjanja pogodb EU ampak si želim argumentirane razprave o širši uporabi instrumentov, ki jih imamo na voljo, za bolj učinkovito odločanje in varovanje naših nacionalnih interesov."

 • Državni sekretar Štucin v Španiji na neformalnem srečanju ministrov za evropske zadeve

  Državni sekretar Marko Štucin se je v Murcii udeležil neformalnega srečanja Sveta EU za splošne zadeve, na katerem so ministri in državni sekretarji za evropske zadeve razpravljali o širitvi EU in njenem vplivu na politike, proračun EU ter institucije in načine odločanja. Razprava je potekala tudi o odprti strateški avtonomiji EU in o pripravah na oktobrsko neformalno zasedanje voditeljev.

 • Le še nekaj dni do 11. slovenskih razvojnih dni

  Med 2. in 6. oktobrom bodo v Ljubljani potekali 11. slovenski razvojni dnevi. Z njimi bomo slovenski javnosti predstavili, kako se Slovenija odziva na številne svetovne krize in humanitarne potrebe v svetu ter skupaj s partnerji prispeva h globalni solidarnosti, trajnostnemu razvoju in miru v svetu.

 • Ministrica Fajon na srečanju C5: "EU mora zaščititi svoje zunanje meje, če želimo ohraniti Schengen"

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na Dunaju udeležila srečanja ministrov za zunanje zadeve skupine Central 5 (C5), v kateri poleg Slovenije sodelujejo Avstrija, Češka, Madžarska in Slovaška. Osrednje teme srečanja so bile ruska agresija na Ukrajino, razmere na Zahodnem Balkanu ter boj proti nezakonitim migracijam.

 • Začel se je tretji posvet častnih konzulov Slovenije, ki so podaljšana roka slovenske diplomacije

  V Novi Gorici se je začel tretji posvet častnih konzulov Republike Slovenije, ki bo trajal do petka, 29. septembra 2023. Gre za pomemben dogodek z vidika promocije Slovenije in našega gospodarstva v tujini, na katerem sodeluje 77 od skupaj 143 slovenskih častnih konzulov z vsega sveta.

 • Ministrica Tanja Fajon na delovnem obisku na Dunaju

  Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na povabilo predsedujočega Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), zunanjega ministra Severne Makedonije Bujarja Osmanija, udeležila zasedanja okrepljenega Stalnega sveta OVSE. Podala je tudi izjavo na 67. generalni konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo, kjer Slovenija zaključuje mandat.

 • Obisk državnega sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Severne Makedonije Tosevskega

  Državni sekretar Marko Štucin je na konzultacijah gostil državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve Severne Makedonije Filipa Tosevskega. V pogovorih sta izrazila zadovoljstvo nad intenzivnim političnim dialogom ter zelo dobrimi odnosi med državama. Izmenjala sta stališča o aktualnih regionalnih, evropskih in mednarodnih temah.

 • Ministrica Fajon na Univerzi Harvard predavala o vlogi Slovenije v svetu

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na povabilo Centra za evropske študije predavala na prestižni Univerzi Harvard v Bostonu. V predavanju z naslovom "Slovenija, Evropa in svet: krmarjenje skozi geopolitično nevihto" je predstavila našo državo in njene ambicije v Varnostnem svetu OZN, osredotočila pa se je tudi na razmere v Evropski uniji, s poudarkom na širitveni politiki.

 • Ministrica Fajon gostila prvo srečanje držav naslednic nekdanje Jugoslavije na ministrski ravni

  Ministrica Tanja Fajon je ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku na delovnem srečanju gostila prvo srečanje držav naslednic nekdanje Jugoslavije na ministrski ravni. Slovenija je dala pobudo za srečanje v luči 20. letnice uveljavitve Sporazuma o vprašanjih nasledstva in s ciljem spodbuditi pogovore o razrešitvi odprtih nasledstvenih vprašanj.

 • Ministrica Fajon na pripravljalnem ministrskem srečanju za Vrh o prihodnosti

  Ob robu splošne razprave 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) se je podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon udeležila pripravljalnega ministrskega srečanja za Vrh o prihodnosti, ki sta ga otvorila predsednik 78. zasedanja Generalne skupščine OZN Dennis Francis in generalni sekretar OZN António Guterres.

 • Osmi Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

  V Izoli poteka že osmi Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij pod geslom "Močnejše sodelovanje za boljšo prihodnost". Letošnji Teden je v znamenju aktualnega predsedovanja Slovenije Strategiji EU za podonavsko regijo (angleško EU Strategy for the Danube Region - EUSDR) in Strategije EU za alpsko regijo, ki ji bo Slovenija predsedovala v letu 2024.

 • Izšla je druga številka Diplomatskega zvezka

  Poročamo z doslej najbolj obiskanega in – po številu visokih gostov, obiskovalcev in vsebinskih panelov – največjega Blejskega strateškega foruma s poudarjeno noto solidarnosti. Ker se tudi mi nismo mogli izogniti nedavni poplavni stihiji v Sloveniji, smo v tokratni številki Diplomatskega zvezka, tudi z zanimivimi sogovorniki, poskusili osvetliti pomen mednarodne pomoči v takšnih težkih trenutkih.

 • Slovenija v postopku pred Meddržavnim sodiščem v zadevi Ukrajina proti Ruski federaciji

  Slovenija se udeležuje ustne obravnave v vlogi intervenientke v postopku pred Meddržavnim sodiščem v Haagu v zadevi Ukrajina proti Ruski federaciji, ki poteka od 18. do 27. septembra 2023. Ukrajina je sprožila postopek zoper Rusko federacijo zaradi domnevnih kršitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

 • Srečanje državnega sekretarja Štucina z britanskim ministrom za Evropo Dochertyjem

  Državni sekretar Marko Štucin je na povratnem obisku v Sloveniji gostil parlamentarnega državnega podsekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve, Commonwealth in razvoj Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, pristojnega za Evropo, Lea Dochertyja. Pogovori so bili namenjeni poglabljanju dvostranskih odnosov in izmenjavi mnenj o nekaterih aktualnih evropskih ter mednarodnih temah.

 • Ministrica Fajon na vrsti dvostranskih srečanj v okviru priprav na članstvo v Varnostnem svetu OZN

  Ministrica Tanja Fajon je ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine OZN opravila vrsto dvostranskih pogovorov, med drugim s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafaelom Grossijem, z zunanjim ministrom Ekvadorja Gustavom Manriquejem Mirando in s sekretarjem za zunanje zadeve Filipinov Enriquejem Manalom.

 • Slovenija so-izvaja mednarodni projekt "Njene kibernetske sledi" za usposabljanje žensk

  18. septembra 2023 se je v Podgorici pričela tridnevna izobraževalna konferenca v okviru mednarodnega projekta 'Njene kibernetske sledi' (angleško Her CyberTracks), ki se izvaja v sodelovanju Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu in Univerze Črna gora. Projekt temelji na prizadevanjih Mednarodne telekomunikacijske zveze in Nemčije za premostitev digitalnega razkoraka med spoloma.

 • Državni sekretar Štucin na Svetu EU za splošne zadeve

  Državni sekretar Marko Štucin se je udeležil rednega zasedanja Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju. Z razpravo o obrazloženem osnutku dnevnega reda so člani Sveta opravili priprave na oktobrsko zasedanje Evropskega sveta. V tem okviru so izmenjali mnenja o Ukrajini, reviziji Večletnega finančnega okvira za obdobje od 2021 do 2027, o gospodarskih vprašanjih ter zunanjih vidikih migracij.

 • Drugo zasedanje koordinatorjev Strategije EU za podonavsko regijo

  Med 18. in 19. septembrom 2023 je v Portorožu potekalo skupno zasedanje nacionalnih koordinatorjev in koordinatorjev prioritetnih področij Strategije EU za Podonavje (angleško The EU Strategy for the Danube Region - EUSDR), ki je hkrati zadnje zasedanje upravljavske strukture v času slovenskega predsedovanja EUSDR.