Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Najava javnega razpisa za nevladne organizacije in poziv zasebnemu sektorju k sodelovanju

  V Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve predvidoma v začetku marca 2024 načrtujemo objavo javnega razpisa za nevladne organizacije. Predmet javnega razpisa bo financiranje triletnih projektov s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v obdobju 2024 do 2026 in strateško partnerstvo na področju humanitarne pomoči v obdobju od 2024 do 2028.

 • Stradanje prebivalcev in akutno podhranjenost otrok v Gazi lahko preprečimo

  Varnostni svet Organizacije združenih narodov (OZN) je na zahtevo Slovenije, Alžirije, Gvajane in Švice sklical brifing o prehranski nepreskrbljenosti v Gazi. Zasedanje je sledilo objavi bele note o tveganjih za prehransko preskrbljenost v Gazi, ki jo je Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) predložil članicam Sveta 22. februarja.

 • Ministrica Fajon na visokem segmentu 55. zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice

  V Ženevi se je začelo 55. redno zasedanje Sveta združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo do 5. aprila 2024. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je z video sporočilom sodelovala na visokem segmentu zasedanja ter predstavila slovenske poglede na aktualno stanje človekovih pravic po svetu in prednostne tematike.

 • Ministrica Fajon v Varnostnem svetu OZN: “Z vojno v Ukrajini se nismo in se ne bomo sprijaznili”

  Slovenija je v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) ob obeležitvi druge obletnice ruske agresije na Ukrajino podprla sklic razprave o ohranjanju miru in varnosti v Ukrajini. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v nacionalni izjavi poudarila, da se z vojno nismo sprijaznili ter da bo Slovenija Ukrajini stala ob strani dokler ne bo dosežen pravičen in trajen mir.

 • Ministrica Fajon v Generalni skupščini OZN: “Ukrajinci si zaslužijo pravičen in trajen mir."

  Ministrica Tanja Fajon je ob drugi obletnici ruske agresije na Ukrajino na zasedanju Generalne skupščine OZN poudarila, da smo zaradi vojne v Ukrajini priča največji humanitarni krizi v Evropi od časov druge svetovne vojne. Pri tem je dodala, da moramo vsi - brez izjem - ves čas spoštovati mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic.

 • Slovenija pred Meddržavnim sodiščem poudarila pravico Palestincev do samoodločbe

  Slovenija je na Meddržavnem sodišču v Haagu predstavila svojo vlogo s stališči v postopku izdaje svetovalnega mnenja glede pravnih posledic očitanih spornih ravnanj Izraela v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, ki ga je decembra 2022 sprožila Generalna skupščina OZN. Ključni poudarki Slovenije so pravica Palestincev do samoodločbe in obveznosti Izraela kot okupacijske sile.

 • Slovenija še naprej izraža podporo Ukrajini in se ob 2. obletnici vojne spominja nedolžnih žrtev

  Jutri bomo obeležili natanko dve leti od začetka brutalne ruske agresije na Ukrajino, hkrati obeležujemo tudi deset let, odkar je Rusija nezakonito okupirala Krim, Sevastopol ter dele donecke in luganske oblasti.

 • Predstavitev gospodarske diplomacije na Koroški gospodarski zbornici

  V organizaciji Koroške gospodarske zbornice (KGZ) je potekala predstavitev gospodarske diplomacije, predvsem njenih vzvodov in načinov za pomoč slovenskim podjetjem, ki internacionalizirajo svoje poslovanje. Obisk v koroški regiji je bil drugi v nizu zastavljenih aktivnosti Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na področju nagovarjanja podjetij po posameznih slovenskih regijah.

 • Vlada namenila finančno pomoč Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem

  Vlada Republike Slovenije je na današnji redni seji vlade sprejela sklep o finančnem prispevku Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v vrednosti 500.000 evrov.

 • Vlada palestinskemu civilnemu prebivalstvu namenila pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev

  Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela odločitev, da se palestinskemu civilnemu prebivalstvu, prizadetemu zaradi oboroženega konflikta med Izraelom in teroristično skupino Hamas, preko Jordanije nudi materialno pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev.

 • Izjava Slovenije ob glasovanju o resoluciji Varnostnega sveta OZN za takojšnje premirje v Gazi

  V Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) je na predlog Alžirije potekalo glasovanje o sprejemu resolucije Varnostnega sveta OZN o razmerah na Bližnjem vzhodu, vključno s palestinskim vprašanjem. Za resolucijo, ki ni bila sprejeta, je glasovalo 13 članic Varnostnega sveta OZN, med njimi tudi Slovenija.

 • Podan predlog za uvrstitev razprave o širitvi EU na dnevni red marčevskega Evropskega sveta

  Svet EU za splošne zadeve je začel priprave na naslednje zasedanje Evropskega sveta, ki bo 21. in 22. marca 2024 v Bruslju, z obravnavo predlaganega dnevnega reda. Državni sekretar Marko Štucin je predlagal, da voditelji EU marca razpravljajo tudi o širitvi EU, predvsem o začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino.

 • Slovenija in Jordanija za takojšnje premirje na Bližnjem vzhodu

  Ministrica Tanja Fajon je na obisku gostila podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve Jordanije Ajmana Safadija, s katerim se je srečala že večkrat, nazadnje novembra 2023 v Amanu. Podpisala sta Memorandum o soglasju med državama o političnem sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve obeh držav ter velik del pogovorov namenila aktualnim razmeram na Bližnjem vzhodu.

 • Ministrica Fajon na zasedanju zunanjih ministrov EU poudarila pomen trajnostnega premirja v Gazi

  Ministrica Tanja Fajon se je udeležila zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve, namenjeno ruski agresiji na Ukrajino, razmeram na Bližnjem vzhodu in v Sahelu. Ministri so v razpravi o Bližnjem vzhodu obravnavali situacijo v Gazi, odzive EU na napoved izraelske ofenzive na Rafo in vprašanje politične rešitve ter potrdili vzpostavitev pomorske varnostne operacije Eunavfor Aspides v Rdečem morju.

 • Dvostransko srečanje ministrice Fajon z nizozemsko zunanjo ministrico Bruins Slot v Haagu

  Ministrica Tanja Fajon se je na dvostranskem srečanju sestala z ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot. Osrednje teme pogovora so bile aktivnosti za krepitev dvostranskih odnosov med državama ter izmenjava stališč o aktualnih evropskih in mednarodnih temah.

 • Po desetletju prizadevanj in trdega dela je bila v Haagu podpisana Ljubljansko-haaška konvencija

  Ministrica Tanja Fajon je kot predstavnica ene od 34 držav podpisala Ljubljansko-haaško konvencijo o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Konvencija je bila sprejeta maja 2023 v Ljubljani po desetletju prizadevanj in trdega dela slovenske diplomacije in naših mednarodnopravnih strokovnjakov.

 • Državna sekretarka Sanja Štiglic v Varnostnem svetu OZN: Ključno je preventivno delovanje

  Državna sekretarka Sanja Štiglic se je v New Yorku udeležila odprte razprave Varnostnega sveta OZN o vplivu podnebnih sprememb in ogrožene prehranske varnosti na ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. V govoru je poudarila pomembnost pravočasnega zaznavanja procesov, povezanih s podnebnimi spremembami ter prehransko varnostjo, ki bi lahko vodili do konfliktov.

 • Razvojni ministri o Gazi, človekovih pravicah in prihodnosti razvojnega sodelovanja

  Ministri za razvojno sodelovanje EU so na neformalnem srečanju v Bruslju v okviru belgijskega predsedovanja Svetu EU razpravljali o razvojnem sodelovanju EU v naslednjih letih, o vključevanju človekovih pravic in o razmerah v Gazi. Srečanja se je udeležil generalni direktor za razvoj Edvin Skrt.

 • Slovenija in Egipt krepita sodelovanje in poudarjata zavezanost k miru na Bližnjem vzhodu

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na uradnem obisku gostila ministra za zunanje zadeve Arabske republike Egipt Sameha Šukrija. Veliko časa sta v pogovorih posvetila aktualnim razmeram v svetu, s poudarkom na Bližnjem vzhodu. Slovensko-egiptovska komisije za gospodarsko sodelovanje pa je pregledala priložnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja.

 • Izjava ministrstva za zunanje in evropske zadeve ob italijanskem dnevu spomina

  Ministrstvo v teh dneh, ko se Italija spominja žrtev fojb in eksodusa iz Istre, Reke in Dalmacije, ponovno poudarja pomen celovitega in spoštljivega spomina in dostojanstva za vse žrtve tragičnih dogodkov vojnega in povojnega obdobja 20. stoletja. Vsaka skupnost ohranja spomin na svoje boleče izkušnje, ob tem pa je potrebna tudi skrb, da iz bolečine ne zrastejo nove zamere, predsodki ali strahovi.