Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Priporočila Ministrstva za zunanje in evropske zadeve glede varnosti potovanj so informativna. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Nasveti in informacije so splošne narave in se lahko tudi spreminjajo glede na situacijo v državi.

Stopnje tveganja

Priporočila ministrstva, ki jih boste našli pri posamezni državi, so razdeljena na pet sklopov glede na stopnjo tveganja:

Tveganje ni povečano

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Povišana stopnja previdnosti

Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

Visoka stopnja previdnosti

Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

Najvišja stopnja previdnosti

Zaradi razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja. Če se v državi že nahajate, svetujemo, da jo čimprej zapustite oziroma ravnate z največjo stopnjo previdnosti.

Zapustite državo

Vsem svetujemo, da zaradi resnih in nenadzorovanih varnostnih razmer zapustite državo.