Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni končana, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Lastniki hišnih živali pogosto potujejo s svojimi ljubljenčki po državah Evropske unije (EU) pa tudi izven njenih meja. V svetu pa so še vedno prisotne bolezni, kot sta na primer steklina in aviarna influenca, ki bi se lahko s temi živalmi prenesle k nam in povzročile tveganje za javno zdravje in zdravje živali.

Le določene živalske vrste lahko spremljajo lastnika pod pogoji, ki veljajo za netrgovske premike. Živali ostalih živalskih vrst pa morajo pri premikih izpolnjevati pogoje za trgovske premike, kar v primeru vstopa iz držav izven EU pomeni pogoje in postopke, ki so predpisani za uvoz živali.
Kadar pa pogoji za netrgovski premik niso izpolnjeni in je namen premika hišne živali menjava lastništva, govorimo o trgovanju (premik hišne živali med državami članicami EU) ali uvozu (vstop hišne živali iz tretjih držav v EU). Potem so pogoji za premike urejeni z drugimi predpisi.

Cilj navedenih pogojev je zagotoviti zadostno raven varnosti v zvezi s tveganji. Lastnik živali je odgovoren, da so med netrgovskimi premiki izpolnjeni vsi osnovni pogoji, kot je označevanje hišnih živali, zdravstveno varstvo ter ustrezna spremna dokumentacija.

Različne vrste hišnih živali v sobi: psi, mački, ptiči, ribice, plazilci, glodavci, kunci

Hišne živali doma | Avtor Stara spletna stran UVHVVR

Zakonodaja