Skoči do osrednje vsebine

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 • Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja vinogradnike na obvezno zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca karantenske bolezni trte zlate trsne rumenice, ki ga je treba v razmejenem območju zlate trsne rumenice opraviti v naslednjih dneh.

 • Od 15. do 17. junija 2022 je v prostorih Svetovne organizacije za zdravje živali (WOAH) v Parizu potekalo tridnevno zasedanje vodij veterinarskih služb (CVO), ki se ga je udeležil generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Matjaž Guček.

 • Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane, ki ga letos obeležujemo že četrtič. Letošnje geslo svetovnega dneva varnosti hrane je »Varnejša hrana– boljše zdravje«.

Aktualno

 • Priporočila lastnikom živali v vročih dneh

  Visoke temperature imajo močan vpliv tudi na počutje živali. Vsaka živalska vrsta ima razvit svoj način prenašanja visokih temperatur. Naloga skrbnika živali je, da ji zagotavlja pogoje, v katerih lahko žival prenaša visoke temperature.

 • Priporočila prevoznikom živali v vročih dneh

  Ob pojavu izredno visokih temperatur vas opozarjamo, da morate med prevozom živali v komercialne namene zagotoviti znotraj prevoznega sredstva temperaturo od 5 do 30 °C. Dovoljeno je odstopanje +/- 5°C.

 • Potekala je 4. konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane

  V Državnem svetu je danes potekala 4. strokovna konferenca ob Svetovnem dnevu varnosti hrane, s katero je bila obeležena 20. obletnica sprejetja krovne evropske zakonodaje o hrani, ki pokriva področja obvladovanja varnosti živil. Konferenco je organizirala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, informacijska točka EFSA, Državni svet ter prof. dr. Peter Raspor.