Skoči do osrednje vsebine

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 • Pred vrati je poletje in z njim visoke temperature. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da v vročih poletnih dneh ne smemo pozabiti na živali. Med ključnimi ukrepi za zaščito živali pred vročino so predvsem zadostna količina vode, zadrževanje v senci ter omejitev sprehodov na jutranje in večerne ure in prevoza na nočni čas.

 • Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je bila v teh dneh za posamezna območja v Sloveniji že izdana napoved za prvo škropljenje proti ameriškemu škržatku, ki v vinogradih širi zlato trsno rumenico. Poleg odstranjevanja okuženih trt je pravočasno zatiranje prenašalca ključno za preprečevanje širjenja bolezni.

 • Ministrica Mateja Čalušić se je včeraj udeležila druge seje Strokovnega sveta za zaščito živali v mandatu 2023—2026. Na seji so obravnavali poslovnik sveta, izvolili podpredsednico in sekretarko sveta ter začrtali rdečo nit vsebinskega dela sveta za prihodnje obdobje.

Novice

 • Z ohranjanjem zdravja rastlin varujemo življenje

  Pred težko pričakovanim poletjem, časom počitnic in potovanj, je ozaveščanje o pomenu varovanja zdravja rastlin še posebej pomembno, saj ljudje radi s potovanj za spomin odnesemo kakšno eksotično rastlino, seme ali sadiko, ki bi popestrila naš balkon ali vrt. Žal se ne zavedamo, da lahko s sabo prinesemo tudi škodljivce in bolezni rastlin, s katerimi lahko ogrozimo zdravje domačih rastlin.

 • Inšpekcija pri poostrenem nadzoru lesenega pakirnega materiala iz Ukrajine odkrila precej neskladij

  Inšpekcija Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v začetku leta izvedla poostren uradni nadzor pošiljk lesenega pakirnega materiala (LPM) ob uvozu. Predmet nadzora so bile pošiljke, ki so carinsko deklarirane s tarifno številko 4415, s poreklom iz Ukrajine ne glede na namembno državo.

 • Ukinitev ukrepov zaradi visoko patogene aviarne influence

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina, da so z današnjim dnem preklicani ukrepi, uvedeni zaradi visoko patogene aviarne influence pri divjih pticah februarja letos

Nevarni in neskladni izdelki

Na seznamu najdete zadnja obvestila Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin glede živilskih in krmnih izdelkov na slovenskem trgu, ki

 • so nevarni za uporabo in so zato ponudniki sami sprejeli ustrezne ukrepe oziroma so jim to odredili nadzorni organi;
 • so na podlagi uradnega nadzora ocenjeni kot neskladni, a so kljub temu varni za uporabo.

Pri vsakem izdelku najdete navodilo, kako ravnati, če imate izdelek doma.
 

Naziv proizvoda Datum Priporočila uporabniku

17. 06. 2024

Potrošnikom svetujemo, da živila ne zaužijejo, temveč zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.

17. 06. 2024

Živilu je pretekel rok uporabnosti. V kolikor so potrošniki izdelek zamrznili, naj ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa. Sicer zadostna termična obdelava (središčna temperatura najmanj 74⁰C) bakterijo uniči.

13. 06. 2024

Zaradi spremenjene organoleptike živila, potrošnikom svetujemo, da živilo ne zaužijejo, temveč vrnejo na mesto nakupa.