Skoči do osrednje vsebine

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 • Sezona piknikov je v polnem razmahu, zato Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da je v vročih dneh še zlasti pomembno ustrezno poskrbeti za varnost živil. Pri piknikih na prostem sta higiena in pravilna priprava hrane ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano.

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je sprejelo končno poročilo o napredku pri izvajanju Nacionalnega akcijskega programa za doseganje trajnostne rabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS) za obdobje 2018–2022. Podatki kažejo, da se promet in uporaba fitofarmacevtskih sredstev pri nas zmanjšujeta.

 • Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je bil v okviru programa preiskave v Sloveniji prvič najden japonski hrošč. Ker je v Evropski uniji uvrščen na seznam karantenskih škodljivcev rastlin, je treba v primeru najdbe izvajati predpisane ukrepe za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Novice

 • Prenovljen portal prognostičnih obvestil za varstvo rastlin

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča uporabnike, da je pred kratkim zaživel prenovljen portal prognostičnih obvestil za varstvo rastlin. Portal je vizualno in vsebinsko posodobljen, dodane so nove funkcionalnosti in preglednejša struktura vsebin. Omogočen je tudi boljši, hitrejši in preprostejši vpogled v prognostična obvestila.

 • Vročinski val – zaščitimo tudi živali!

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ponovno opozarja, da je treba v obdobju visokih temperatur ustrezno poskrbeti tudi za živali. Med ključnimi ukrepi za zaščito živali pred vročino so zadostna količina vode, zadrževanje v senci ter omejitev sprehodov na jutranje in večerne ure ter prevoza na nočni čas.

 • Nadzor sadja in zelenjave na stojnicah tudi v letu 2024

  Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR) tudi v letu 2024 v okviru koordiniranih nadzorov izvaja nadzor nad stojnicami s svežim sadjem in zelenjavo. Inšpektorji preverjajo sledljivost, ustrezno označenost in kakovost svežega sadja in zelenjave, pa tudi identifikacijo subjektov – registracijo zavezanca, ustreznost higiene in rokovanje z živili.

Nevarni in neskladni izdelki

Na seznamu najdete zadnja obvestila Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin glede živilskih in krmnih izdelkov na slovenskem trgu, ki

 • so nevarni za uporabo in so zato ponudniki sami sprejeli ustrezne ukrepe oziroma so jim to odredili nadzorni organi;
 • so na podlagi uradnega nadzora ocenjeni kot neskladni, a so kljub temu varni za uporabo.

Pri vsakem izdelku najdete navodilo, kako ravnati, če imate izdelek doma.
 

Naziv proizvoda Datum Priporočila uporabniku

16. 07. 2024

Potrošniki naj živil ne zaužijejo, temveč zavržejo ali  vrnejo na mesto nakupa.

12. 07. 2024

Potrošnikom svetujemo, da živila ne zaužijejo, temveč ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.

05. 07. 2024

Živilo je varno, ne glede na to, ga lahko potrošniki vrnejo na mesto nakupa.