Skoči do osrednje vsebine

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

 • Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je bila visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena pri poginjenem črnem labodu v ZOO Ljubljana. UVHVVR obiskovalce ljubljanskega živalskega vrta poziva, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede bivarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni med pticami.

 • Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1 potrjena pri 23 labodih grbcih v Prekmurju.

 • Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer - CVO), ki je potekalo v Bruslju od 25. do 26. januarja 2023. To je bilo prvo srečanje CVO v sklopu švedskega predsedstva, ki bo vodilo razprave na delovnih skupinah Sveta Evropske unije v naslednji polovici leta.

Novice

 • Spremembe pri postopku najave pošiljke za izvoz

  Dne 27. januarja 2023 je bil v Uradnem listu RS št. 11/2023 objavljen Pravilnik o pripravi veterinarskih spričeval za izvoz in postopku najave pošiljk (v nadaljevanju Pravilnik). Pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi, torej 11. februarja 2023.

 • Izbruh visoko patogene aviarne influence v Avstriji

  Rejce perutnine obveščamo, da so v Avstriji v bližini slovenske meje potrdili izbruh visoko patogene aviarne influence podtipa H5N1. Obrat (gospodarstvo) z nesnicami se nahaja v okrožju Leibnitz (občina Sankt Veit in der Südsteiermark).

 • Zaključne ugotovitve preiskave primerov salmoneloze

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) lani jeseni preiskovala povečano število prijavljenih primerov okužb s salmonelo v Sloveniji, ki so se pojavili v več regijah po državi.