Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Aviarna influenca v Sloveniji

  Z današnjim dnem se ukinjajo zaščitno in ogroženo območje ter ukrepi na teh območjih, ki so bili uvedeni zaradi pojava visoko patogene aviarne influence (HPAI) H5N1 pri perutnini.

 • Opravljen nadzor nad sledljivostjo in označevanjem govejega mesa "izbrana kakovost Slovenija"

  Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prejetih obvestil 17. januarja letos o nepravilnostih pri prometu z govejim mesom "izbrana kakovost Slovenija" uvedla inšpekcijske postopke preverjanja sledljivosti in masnega toka za goveje meso z oznako IK.

 • Aviarna influenca v Sloveniji

  Posodobljene informacije o situaciji glede aviarne influence v Sloveniji

 • Evropski poslanec Thomas Weitz je obiskal Mejno veterinarsko postajo Koper

  Poslanec Evropskega parlamenta (EP) Thomas Weitz je s svojo ekipo v soboto 15.1.2022 obiskal Mejno veterinarsko postajo Koper. Poslanca, ki v EP zastopa interese Skupine Zelenih/Evropske svobodne zveze in je član odbora ANIT (Preiskovalni odbor EP o zaščiti živali med prevozom), je zanimalo, kako se v praksi izvaja zakonodaja na področju dobrobiti živali med prevozom na daljših razdaljah.

 • Aviarna influenca v Sloveniji

  Posodobljene informacije o situaciji glede aviarne influence v Sloveniji

 • Ugotovitve epidemiološke preiskave v mesnici iz Ilirske Bistrice ovrgle sum okužbe s tatarskim biftekom

  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je Upravi za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) včeraj posredoval zaključno poročilo epidemiološke preiskave, iz katere je razvidno, da je povzročitelj izbruha norovirus. V omenjeni preiskavi izbruha ni bilo potrjeno, da bi bilo katerokoli živilo vir okužbe. Iz poročila NIJZ izhaja, da je izbruh okužbe najverjetneje posledica kontaktnega prenosa.

 • Obisk Veterinarske fakultete ter ogled Nacionalnega veterinarskega inštituta

  Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo (UVHVVR) rastlin Matjaž Guček se je v sredo 5. 1. 2022 skupaj z ministrom za kmetijstvo dr. Jožetom Podgorškom udeležil delovnega srečanja na Veterinarski fakulteti, na katerem se je seznanil z aktivnostmi fakultete ter načrti za novogradnjo, dejavnostmi Nacionalnega veterinarskega inštituta (NVI), aktivnostmi, ki jih vodijo v zvezi Nacionalnim centrom za dobrobit živali ter dejavnostmi Infrastrukturnega centra Vremščica.

 • Obvestilo veletrgovcem, ki izvajajo promet z veterinarskimi zdravili

  Veletrgovci morate dejavnost distribucije priglasiti na Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), prav tako ste zavezanci za poročanje o prometu zdravil v maloprodajo.

 • Spletna prodaja fitofarmacevtskih sredstev

  V okviru nadzora nad internetno prodajo smo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opazili spletno trgovino, ki ponuja in prodaja fitofarmacevtska sredstva na spletnem naslovu nexles.com.

 • Aviarna influenca v Sloveniji

  Poleg primera pri domači perutnini, je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v zadnjih dneh potrdila tudi dva primera okužbe z aviarno influenco (H5N1) pri divjih pticah.

 • Izredni inšpekcijski pregled v mesno predelovalnem obratu

  Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da poteka izredni inšpekcijski pregled Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v mesno predelovalnem obratu v Ilirski Bistrici zaradi ugotavljanja vzroka zdravstvenih težav, ki jih je imelo v zadnjih dneh več ljudi.

 • Pojav aviarne influence v Sloveniji

  Danes je bil na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav potrjen prvi primer aviarne influence (H5N1) pri domači perutnini na manjšem gospodarstvu na območju občine Slovenska Bistrica. Sum je včeraj postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo.

 • Uspešen zaključek predsedovanja na področju zdravja rastlin

  Dne 21. decembra 2021 je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU (PSEU21) zaključila predsedovanje na področju zdravja rastlin z objavo dokumenta o pripravah načrtov izrednih ukrepov ob pojavu in preprečevanju vnosa najbolj nevarnih bolezni in škodljivcev rastlin.

 • Izvoz v Združeno kraljestvo po 1. januarju 2022

  Vlada Združenega kraljestva se je odločila za dodatno podaljšanje obdobja, v katerem poteka izvoz določenega blaga iz Evropske unije v Veliko Britanijo (Združeno kraljestvo) brez spričeval in obveznega pregleda ob vstopu.

 • Zasedanje vodij veterinarskih služb v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU

  Dne 14.decembra 2021 je generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Matjaž Guček, v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Eu (PSEU21) vodil zasedanje vodij veterinarskih služb.

 • Izvozna spričevala v TRACES NT

  Od 1. 1. 2022 se bo za sledljivost izvoza živali, živil živalskega izvora in ostalih proizvodov živalskega izvora v tretje države, s katerimi je sklenjen dogovor na nivoju Evropske unije, uporabljal sistem TRACES New Technology (TRACES NT) in ne več TRACES Classic.

 • Direktor Uprave je sodeloval na posvetu o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji

  Direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Matjaž Guček, se je udeležil posveta Dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Dvodnevni posvet v okviru programa dela javne službe kmetijskega svetovanja organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z MKGP in poteka preko avdiovizualne povezave. Udeležence je pozdravil tudi minister dr. Jože Podgoršek.

 • Izobraževanje izvajalcev dejavnosti za DOCOM modul v TRACES NT

  Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) bo v decembru 2021 za izvajalce ŽSP dejavnosti, ki v sistemu TRACES samostojno izpolnjujete komercialne dokumente za premik določenih ŽSP in pridobljenih proizvodov med državami članicami EU, organizirala izobraževanje za DOCOM modul v novem sistemu TRACES New Technology (TRACES NT).

 • DOCOM modul za ŽSP v TRACES NT

  S 1. 1. 2022 se bo za sledljivost trgovanja z določenimi živalskimi stranskimi proizvodi (ŽSP) in pridobljenimi proizvodi znotraj Evropske unije uporabljal sistem TRACES New Technology (TRACES NT). Izvajalci ŽSP dejavnosti bodo elektronsko najavo trgovanja ŽSP vpisali v sistem TRACES NT in ne več v TRACES Classic.

 • Aviarna influenca v Evropi

  Po poletnem zatišju so se z jesenskimi selitvami prostoživečih ptic ponovno začeli pojavi visoko patogene aviarne influence (HPAI) v Evropi. Bolezen je bila ugotovljena predvsem pri prostoživečih pticah, pa tudi pri perutnini in pticah v ujetništvu.