Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Usposabljanja za ravnanje s fitofarmacevtskimi sredstvi

  Obveščamo, da je potrdila o pridobitvi znanj iz fitomedicine (izkaznice), ki so potekla v času trajanja interventnih ukrepov v zvezi s COVID-19, mogoče podaljšati pri pooblaščenih izvajalcih usposabljanja.

 • Aviarna influenca na Madžarskem

  Na Madžarskem se je tudi v letošnjem letu pojavila visoko patogena aviarna inluence podtipa H5N8 pri perutnini. Do sedaj so prijavili bolezen na treh gospodarstvih, in sicer na dveh gospodarstvih s purani (47.596 in 36.976 puranov) v županiji Komárom-Esztergom in na enem gospodarstvu z nesnicami (več kot 100.000 živali) v županiji Bács-Kiskun.

 • Obvestilo veletrgovcem, ki izvajajo promet z veterinarskimi zdravili

  Obvestilo je namenjeno vsem veletrgovcem, ki opravljajo dejavnost distribucije zdravil v malo prodajo, za zagotavljanje nemotene veterinarske dejavnosti.

 • Aviarna influenca pri labodu grbcu v Kopru

  Danes nas je Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) obvestil o pozitivnem rezultatu preiskave na visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N5 pri poginjenemu labodu grbcu (Cygnus olor), najdenem v Kopru.

 • Izvoz živali, proizvodov živalskega izvora in živalskih stranskih proizvodov iz Evropske Unije v Združeno kraljestvo po 1. januarju 2021

  V skladu s Protokolom o Irski in Severni Irski, bo Severna Irska za področja izvoza živali, živil živalskega izvora in živalskih stranskih proizvodov še naprej del enotnega trga EU. Preostali del Združenega kraljestva (Velika Britanija) in kronsko odvisna ozemlja (Guernsey, Otok Man in Jersey) pa bodo imeli status tretje države in se bo za uvoz uporabljala njihova nacionalna zakonodaja.

 • Uvoz živali, proizvodov živalskega izvora in živalskih stranskih proizvodov iz Združenega kraljestva v Evropsko unijo po 1. januarju 2021

  V skladu s Protokolom o Irski in Severni Irski, bo Severna Irska za področja uvoza živali, živil živalskega izvora in živalskih stranskih proizvodov še naprej del enotnega trga EU. Preostali del Združenega kraljestva (Velika Britanija) in kronsko odvisna ozemlja (Guernsey, Otok Man in Jersey), pa bodo imele status tretje države.

 • Informacija glede potovanja s hišnimi ljubljenčki med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom po 1. januarju 2021

  V skladu s Protokolom o Irski in Severni Irski, bo po 1. januarju Severna Irska na področju zdravja živali še naprej del enotnega trga EU. Preostali del Združenega kraljestva (Velika Britanija) in kronsko odvisna ozemlja (Guernsey, Otok Man in Jersey), pa bodo imele status tretje države.

 • Aviarna influenca in ptice

  Med boleznimi, ki prizadenejo prosto živeče ptice, je trenutno najbolj aktualna visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N8, ki smo jo ugotovili tudi v Sloveniji, in sicer pri labodih grbcih. Aviarna influenca je nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se med pticami prenaša kapljično z medsebojnimi stiki, preko njihovih izločkov in preko okužene krme.

 • Povečano število neskladnih pošiljk citrusov iz Turčije

  Obveščamo vas, da je Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVV) v okviru preverjanja skladnosti pri več vzorcih različnih citrusov (limone, grenivke) ugotovila prisotnost ostankov pesticidov klorpirifos in klorpirifos-metila. Sredstvo ni več dovoljeno za uporabo v pridelavi.

 • Aviarna influenca pri labodih grbcih na Koseškem bajerju

  Na Koseškem bajerju, kjer se zadržujejo labodi grbci, je na visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N8 pozitiven še tretji labod. Ker se bolezen širi s stiki med zdravimi in okuženimi živalmi, predvidevamo, da se bodo okužili tudi preostali labodi. Okužijo se lahko tudi druge ptice, ki se zadržujejo na bajerju.

 • Obvestilo o objavi Gradiva za preverjanje znanja s področja zdravja rastlin

  Uprava obvešča vse izvajalce dejavnosti, ki so vključeni v sistem izdajanja rastlinskih potnih listov na notranjem trgu EU, o objavi Gradiva za preverjanje znanja s področja zdravja rastlin na podlagi novih EU predpisov.

 • Bolezen modrikastega jezika - obdobje brez aktivnosti vektorjev

  Generalni direktor Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sprejel Sklep o določitvi nujnih začasnih ukrepov v zvezi z boleznijo modrikastega jezika.

 • Drugi primer aviarne influence na Koseškem bajerju

  Danes nas je Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) obvestil o pozitivnem rezultatu preiskave na visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N8 pri poginjenemu labodu grbcu (Cygnus olor), najdenem na Koseškem bajerju v občini Ljubljana. Gre za četrti primer pri prostoživečih pticah v Sloveniji in drugi na Koseškem bajerju.

 • Poziv k večji pozornosti pri upoštevanju ukrepov za preprečitev okužbe z aviarno influenco

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano znova opozarja vse rejce perutnine, da dosledno upoštevajo začasne ukrepe zaradi aviarne influence pri prostoživečih pticah v Sloveniji, ki jih je izdala Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Neupoštevanje ukrepov pomeni veliko tveganje za okužbo z visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N8 v rejah s perutnino in posledično veliko ekonomsko škodo.

 • V Sloveniji potrjen tretji primer aviarne influence pri prostoživečih pticah

  Danes je Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) obvestil Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) o pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco (HPAI) podtipa H5N8 pri poginjenemu labodu grbcu (Cygnus olor), najdenem v občini Ljubljana. Gre za tretji primer aviarne influence letos pri prostoživečih pticah v Sloveniji.

 • Etilen oksid v sezamovem semenu - poročilo o stanju

  Dne 9. in 29. septembra 2020 je Belgija objavila prvi dve informaciji o etilen oksidu v sezamovem semenu iz Indije, posredovani prek EU-RASFF sistema. Dva izvajalca živilske dejavnosti sta belgijski pristojni organ obvestila, da sta v analiziranih vzorcih dokazala vsebnost etilen oksida (8,1 mg /kg in 186 mg/kg).

 • SARS-CoV-2 pri belem dihurju

  Nacionalni veterinarski inštitut je obvestil Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da so včeraj pri belem dihurju ugotovili prisotnost SARS-CoV-2.

 • Drugi primer aviarne influence v Sloveniji

  Danes je bila pri labodu grbcu, najdenem na obali v občini Izola, potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N8. Lokacija najdbe drugega primera je v bližini prvega primera (sosednja občina). Za rejce perutnine veljajo priporočila in ukrepi za zgodnje odkrivanje aviarne influence.

 • Aviarna influenca pri labodu v Sloveniji

  Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je danes obvestil Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o pozitivnem rezultatu preiskave na visoko patogeno aviarno influenco pri labodu. Poginjen labod je bil najden v občini Piran. Pri labodu je bil potrjen podtip H5N8, ki ni nevaren za ljudi.

 • Pojavi aviarne influence v Evropi

  Od oktobra letos se v nekaterih evropskih državah pojavlja visoko patogena aviarna influenca (HPAI). Bolezen je bila ugotovljena predvsem pri prostoživečih pticah, pojavlja pa se tudi pri perutnini. Zaradi tveganja, ki ga širjenje HPAI predstavlja za reje perutnine, pozivamo rejce perutnine, da dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.