Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • V javni razpravi osnutek uredbe glede registracije obratov, ki gojijo kopenske živali

  Na spletni strani eDemokracije je do 9. decembra letos v javni razpravi Uredba o izvajanju Izvedbene uredbe Komisije (EU) o določitvi pravil za uporabo Uredbe (EU) 2016/429 Evropskega parlamenta in Sveta glede registracije in odobritve obratov, ki gojijo kopenske živali ter odvzemajo, pridobivajo, pripravljajo ali shranjujejo zarodni material.

 • Nov primer visoko patogene aviarne influence pri labodu grbcu

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila visoko patogena aviarna influenca potrjena na novi lokaciji pri labodu grbcu.

 • Trenutni izsledki preiskave primerov salmoneloze v Sloveniji

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) preiskuje povečano število prijavljenih primerov okužb s salmonelo v Sloveniji, ki jih obravnavajo območne enote NIJZ Ravne na Koroškem, Murska Sobota, Celje in Ljubljana. UVHVVR je na podlagi informacij, prejetih s strani epidemiološke službe NIJZ, pričela s poizvedovanji in inšpekcijskim nadzorom.

 • Zaznano povečano število salmoneloz v Sloveniji

  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. V zvezi s tem poteka intenzivna preiskava, več informacij in druge podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh. Jutri je predvidena novinarska konferenca pristojnih služb, kjer bodo predstavljena do takrat znana dejstva in informacije ter nadaljnje aktivnosti.

 • Novi primeri visoko patogene aviarne influence pri labodih grbcih

  Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila danes potrjena visoko patogena aviarna influenca (HPAI) H5NI pri štirih labodih grbcih v občini Lenart.

 • Evropski dan ozaveščanja o antibiotikih – »Skupaj preprečimo mikrobno odpornost«

  Jutri, 18. novembra, obeležujemo že petnajsti Evropski dan ozaveščanja o antibiotikih. V tednu med 18. in 24. novembrom pa obeležujemo tudi Svetovni teden ozaveščanja o protimikrobnih zdravilih (angleško World Antimicrobial Awareness Week - WAAW 2022), ki poteka pod geslom: »Protimikrobna zdravila: ravnajte skrbno«.

 • Zasedanje vodij veterinarskih služb v Bruslju

  Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer – CVO), ki je potekalo v Bruslju, od 9. do 10. novembra 2022.

 • Potvorbe in nezakonita prodaja fitofarmacevtskih sredstev

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že več let sodeluje z EUROPOLOM na področju nadzora nad nezakonito prodajo in potvorbami fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Zadnji poseben nadzor je trajal od 25. januarja do 25. aprila 2022 in je vključeval nadzorne organe iz 31. držav.

 • Simulacijska vaja »Afriška prašičja kuga pri divjih prašičih 2022« dokazala, da je Slovenija dobro pripravljena

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v sodelovanju z Nacionalnim veterinarskim inštitutom organizirala simulacijsko vajo »Afriška prašičja kuga pri divjih prašičih 2022«. Vaja je potekala v soboto, 22. oktobra 2022, na območju občine Metlika. Namen vaje je bil preveriti pripravljenost služb ob pojavu afriške prašičje kuge (APK) pri divjih prašičih, ki je trenutno prisotna v desetih državah članicah. Rezultati vaje so pokazali, da je Slovenija na pojav dobro pripravljena.

 • Primeri visoko patogene aviarne influence pri labodih grbcih

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča rejce perutnine in ptic v ujetništvu, da se je pri labodih grbcih v Sloveniji ponovno pojavila visoko patogena aviarna influenca.

 • Simulacijska vaja Afriška prašičja kuga pri divjih prašičih

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v soboto, 22. oktobra 2022, organizira simulacijsko vajo afriška prašičja kuga (APK).

 • Uprava gostila mednarodno srečanje operacije Silver Axe v organizaciji Europola v Ljubljani

  V Ljubljani je dne 18. in 19. 10. 2022 potekalo mednarodno srečanje Europola, ki ga je gostila Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Operativni sestanek Silver axe VIII je bil namenjen pripravam na akcijo zaznavanja ilegalnih pesticidov ob uvozu in v tranzitu v državah članicah EU, ki bo potekala v letu 2023.

 • 4. oktober je svetovni dan živali

  Danes obeležujemo svetovni dan živali. Namenjen je ozaveščanju najširše javnosti o živalih kot čutečih bitjih ter o odgovorni skrbi zanje na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu.

 • Neformalno zasedanje vodij veterinarskih služb v Pragi

  Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Matjaž Guček, se je udeležil neformalnega zasedanja vodij veterinarskih služb (CVO), ki je potekalo v Pragi od 28. do 30. septembra 2022.

 • Svetovni dan boja proti steklini

  Svetovni dan boja proti steklini, 28. september, je namenjen ozaveščanju, preprečevanju ter zavzemanju za odpravo stekline po vsem svetu in hkrati združevanju organizacij in deležnikov v boju proti steklini. Letošnja tema je: "Steklina: eno zdravje, nič smrti!" Zadnji primer stekline v Sloveniji je bil ugotovljen leta 2013 pri lisici. Slovenija ima priznan status države, proste stekline. S preventivnimi ukrepi želimo ta status obdržati tudi v prihodnje.

 • Pojasnila glede Uredbe EU o zdravju živali

  V javnosti se pojavljajo vprašanja glede vsebine novega izvedbenega predpisa EU, ki dovoljuje določena odstopanja od obvezne registracije in odobritve obratov za gojenje kopenskih živali ter zbiranje, proizvodnjo, predelavo ali shranjevanje zarodnega materiala.

 • Omejitve uvoza nekaterih proizvodov, ki izvirajo iz prašičev, v Veliko Britanijo

  Združeno kraljestvo (ZK) je sprejelo odločitev, da bo s 1. septembrom 2022 omejilo uvoz nekaterih proizvodov, ki izvirajo iz prašičev, v Veliko Britanijo (VB) z območja enotnega trga Evropske unije (EU). Ti ukrepi ne bodo vplivali na zakonito trgovino s proizvodi, ki izvirajo iz prašičev (tj. proizvodi, ki so v skladu s standardi EU) ali na to, da bodo ljudje lahko prinesli manjše količine mesa (ki ne presegajo 2 kg na osebo) za osebno uporabo.

 • Okrogla miza o varni hrani na 60. kmetijsko živilskem sejmu AGRA

  Na zaključnem dnevu kmetijsko živilskega sejma AGRA je potekala na razstavnem prostoru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi okrogla mizo z naslovom »Z varno hrano varujemo zdravje«. Na okrogli mizi so sodelovali Matjaž Guček, generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dr. Peter Raspor zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, predstavnica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) mag. Jana Ramuš in dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 • Dan veterinarjev na kmetijsko živilskem sejmu AGRA

  Včeraj je v okviru 60. mednarodnega agro-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, potekal dan veterinarjev, ki so ga organizirale Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Veterinarska zbornica Slovenije in Veterinarska fakulteta.

 • Pojasnilo o odvozu povoženih živali s cest in železnice

  Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjuje, da je bila zaradi nemotenega odvoza povoženih živali s cest in železnic sprejeta odločitev, da se zagotovi odvoz teh živali v okviru javne veterinarske službe.