Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Mesec september je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, 21. septembra pa obeležujemo svetovni dan te bolezni. Letošnje aktivnosti ob tem potekajo pod sloganom »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno«. Demenca, med katerimi je najpogostejša prav Alzheimerjeva bolezen, namreč predstavlja enega največjih izzivov javnega zdravstva, zdravila zanjo ne poznamo.

 • Področje javnega zdravja je izrazito dinamično, interdisciplinarno in multidisciplinarno področje, ki se izjemno hitro razvija in dobiva vedno večji pomen. Letošnji Cvahtetovi dnevi so posvečeni stoletju organiziranega javnega zdravja na Slovenskem in 70-letnici javnega zdravja na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

 • Predsednik vlade dr. Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje, je obiskal Pediatrično kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ogledal si je prostore oddelkov za kardiologijo in intenzivno terapijo otrok ter se z vodstvom UKC in Pediatrične klinike seznanil z razmerami na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Novice

 • Aktivno prepoznavanje tveganja za samomor mora biti sestavni del obravnave zdravstvenih služb

  Danes se je v Portorožu pričel 32. svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (angleško International Association for Suicide Prevention - IASP 2023), ki ga organizira Slovenski center za raziskovanje samomora, Inštituta Andrej Marušič Univerze na Primorskem.

 • Evropski teden mobilnosti letos o varčnih vsakodnevnih poteh

  Med 16. in 22. septembrom poteka že 22. Evropski teden mobilnosti. Letošnje geslo je "Pospravimo ulice!", s čimer se poudarja pomen varčnih poti, zmanjševanja rabe energije v prometu in odstranjevanja ovir na površinah za pešce in kolesarje. Vsebine so pomembne za doseganje okoljskih zavez in ustvarjanje človeku prijaznega in zdravega prostora.

 • Svetovni dan varnosti pacientov

  Svetovni dan varnosti pacientov, 17. september, letos poteka pod geslom »Glas pacientu!«, saj si prizadeva za opolnomočenje pacientov: če pacientu damo glas, potem lahko sodeluje, in ko sodeluje, je bolj varen. Varnost pacientov je pomembna vrednota zdravstva, najpomembnejša pacientova pravica in eden od vodilnih ciljev Ministrstva za zdravje.