Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Nepovratna sredstva iz pobude React-EU za Negovalno bolnišnico Ljubljana

  V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo izdali odločitev o finančni podpori za projekt »COVID19 – Ureditev prostorov za pridobitev dodatnih kapacitet Negovalne bolnišnice Ljubljana«. Skupna višina sredstev za projekt, ki ga bo izvajalo Ministrstvo za zdravje, znaša dobrih 5,6 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 4,5 milijona evrov. Gre za drugo naložbo iz pobude React-EU v okviru Instrumenta NextGenerationEU, instrumenta za okrevanje po epidemiji.

 • Minister za zdravje na sestanku z zdravstvenimi ustanovami

  Minister za zdravje Janez Poklukar je danes organiziral on-line sestanek z zdravstvenimi domovi Osrednjeslovenske, Gorenjske in Savinjske regije. Zaradi lažjega poteka srečanja, so sestanki z zdravstvenimi domovi razdeljeni na tri dele, glede na regije. V naslednjih dneh bo minister sklical še preostala dva sklopa Zdravstvenih domov. Prav tako se je minister danes ločeno on-line srečal z vodstvi covid bolnišnic, specialnih bolnišnic in psihiatričnih bolnišnic.

 • Tudi v času epidemije namenjamo redkim boleznim posebno pozornost

  Kljub izrednim razmeram na ministrstvu nismo pozabili na področje redkih bolezni in smo tako tudi letos v sodelovanju z Združenjem za redke bolezni Slovenije organizirali Nacionalno konferenco ob dnevu redkih bolezni. Zaradi razmer v povezavi s pandemijo COVID-19 in ker zbiranje večjega števila ljudi še vedno ni možno, smo se odločili, da sedmo Nacionalno konferenco ob dnevu redkih bolezni izvedemo na daljavo.

 • Video

  Minister Poklukar predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja

  Na novinarski konferenci vlade je nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19, verzijo II, predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

 • Državna sekretarka sodelovala na neformalni videokonferenci ministrov za zdravje

  Portugalsko predsedstvo je danes pripravilo neformalno videokonferenco EU ministrov za zdravje, na kateri so sodelovali tudi podpredsednik Evropske komisije, odgovoren za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas, komisarka za zdravje in varnost hrane ga. Stella Kyrikaides ter direktoraja Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropske agencije za zdravila (EMA). Srečanja na daljavo se je udeležila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

 • Video

  Južnoafriški sev koronavirusa tudi v Sloveniji

  Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci povedal, da smo v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriškega seva koronavirusa, in sicer na področju Maribora, pri osebi, ki se je vrnila iz Afrike. Epidemiološka služba je izsledila vse visoko rizične kontakte in jih napotila v karanteno.

 • Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

  Državni zbor je danes podprl imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Posle bo Poklukar od premierja Janeza Janše, ki je po odstopu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje konec decembra lani začasno vodil zdravstveni resor, prevzel v sredo zjutraj.

 • Video

  Izhodna strategija bolnišnic ob zmanjševanju števila covid bolnikov v 4 fazah

  Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte in Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš.

 • Državna sekretarka Ministrstva za zdravje Alenka Forte je obiskala URI Soča

  Danes je državna sekretarka Alenka Forte obiskala Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča. Seznanila se je z rehabilitacijo bolnikov po preboleli bolezni covid-19, epidemiološko situacijo in potekom izvajanja cepljenja zdravstvenih delavcev.

 • Ministrstvo za zdravje je na Portalu javnih naročil objavilo javno naročilo »Nakup hitrih antigenskih testov (HAGT) za diagnostiko COVID-19«

  Predmet javnega naročila je nakup 1 milijona hitrih antigenskih testov (HAGT) za diagnostiko COVID-19. Rok izvedbe predmeta javnega naročila je do izvedenega nakupa oziroma dobave predvidene količine, z odstopanjem +/- 30 % glede na količino, oziroma najkasneje do 1. 12. 2021.

 • Dokazovanje prebolelosti COVID-19

  V Republiki Sloveniji je za izvajanje določenih dejavnosti obvezno testiranje na SARS-CoV-2. Določene so tudi izjeme, na podlagi katerih je posameznik izvzet iz sistema obveznega testiranja.

 • Video

  Osrednja oblika nastopanja vladnih predstavnikov so novinarske konference

  Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali Bojana Beović, vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje, Slavko Krištofelc, direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu v inšpektoratu za delo, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

 • Video

  Ob sproščanju ukrepov pomembno še bolj dosledno izvajanje zaščitnih ukrepov

  Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, prof. dr. Simon Podnar, strokovni direktor Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in prof. dr. Darko Černe, predstojnik Kliničnega inštituta za klinično kemijo in biokemijo UKC Ljubljana.

 • Najpogostejša vprašanja in odgovori glede hitrega testiranja

  Pripravili smo nekaj nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja glede hitrega testiranja

 • Video

  Aplikacija #Ostanizdrav in hitro testiranje v veliko pomoč pri obvladovanju epidemije

  Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne in Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem, o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Avstriji.

 • Potrdilo za osebe, ki so prebolele COVID-19

  Osebe, ki so prebolele COVID-19 so praviloma imune v obdobju 21 dni do 6 mesecev od potrjene okužbe. Osebe to lahko dokazujejo s pozitivnim izvidom brisa na prisotnost SARS-CoV-2 s testom PCR ali hitrim antigenskim testom, od odvzema brisa pa je poteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev. V tem obdobju se smatra, da oseba ni več kužna in testiranje ni potrebno. V primeru, da je od začetka bolezni poteklo manj kot 21 dni ali v primeru, da okužba ni bila potrjena s testiranjem, se kot dokazilo, da je oseba prebolela COVID-19 šteje potrdilo zdravnika.

 • S spremembo Uredbe med posebne skupine v okviru hitrega testiranja tudi osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga

  Vlada Republike Slovenije je sprejela Uredbo o dopolnitvi Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, s katero se omogoča osebam, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in za katere je z odloki vlade, ki določajo ukrepe za preprečevanje zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, določeno obvezno testiranje na virus SARS-CoV-2, da se v skladu z navedeno uredbo vključijo v posebni presejalni program za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2.

 • Imenovanje delovne skupine za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva

  Ministrstvo za zdravje je izdalo sklep o imenovanju delovne skupine za pripravo predlogov sprememb postopkov javnega naročanja za področje zdravstva.

 • Pojasnila glede izvajanja hitrih testiranj za različne skupine

  Ministrstvo za zdravje v okviru javnega naročila zagotavlja hitre teste (HAG) le za splošno množično testiranja in testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Za delodajalec velja, da se sami odločijo, pri katerem izvajalcu zdravstvene dejavnosti bodo organizirali hitro testiranje za zaposlene.

 • Verifikacija potrdila: Hitri antigenski Majbert Pharma primerljivi z drugimi verificiranimi testi

  Poročilo o verifikaciji hitrega antigenskega testa proizvajalca SHENZEN ULTRA – DIAGNOSTICS BIOTEC Co. Ltd., ki so ga pripravili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).