Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Danes

  Prenehanje delovanja aplikacije #OstaniZdrav

  Glede na trenutno epidemiološko sliko v Evropi in ukinjanje uporabe aplikacije v državah članicah Evropske Unije, bo z 31. marca 2023 aplikacija #OstaniZdrav prenehala delovati tudi v Sloveniji.

 • Danes

  Ambasadorja zdravja v Planici nagovorila mlade

  Ambasadorja zdravja Challe Salle in Melani Mekicar sta se udeležila današnjega dogajanja v okviru Svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici.

 • Kljub domnevnim zapletom z razpisom pravočasno do naprav za magnetno resonančno slikanje

  Ministrstvo za zdravje je s prvimi aktivnostmi za nabavo naprav za magnetno resonančno (MR) slikanje pričelo že spomladi 2022. Na osnovi zbranih podatkov o starosti aparatov, obsegu programa in strategiji razvoja posameznih bolnišnic se je v začetku načrtovala nabava 9 naprav. Po nastopu ministrstva za zdravje v novi sestavi in na podlagi dodatnih informacij se je izkazala potreba po dodatnih napravah in tako je bila v septembru sprejeta odločitev, da je skupno potrebno število MR naprav za 13 javnih zdravstvenih zavodov 16.

 • Ponovljeni poziv za predstavnike uporabnikov v svetih javnih zdravstvenih zavodov podaljšan

  Upravičeni predlagatelji lahko predlagajo kandidate za predstavnika uporabnikov v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, še štirinajst dodatnih dni.

 • Center za psihološko zdravje POSVET

  Zaradi hudega pomanjkanja storitev za področje duševnega zdravja otrok in mladostnikov, je Ministrstvo za zdravje odobrilo dodatna sredstva Centru za psihološko svetovanje POSVET.

 • Analiza sporočanih opozorilnih nevarnih dogodkov 2002 - 2022

  Analizo sporočanih opozorilnih nevarnih dogodkov je, na podlagi obstoječih in dostopnih podatkov preteklega sporočanja, pripravil Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ). Gre za prvo tovrstno, dolgoročno in primerjalno analizo sporočanih neželenih dogodkov od leta 2002 do leta 2022.

 • Spremembe zakona, ki bodo prispevale k zmanjševanju škodljivih posledic rabe tobaka

  Na današnjem srečanju z novinarji je Ministrstvo za zdravje skupaj s številnimi strokovnjaki predstavilo ključne spremembe v predlagani noveli Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki prinaša uskladitev nacionalne zakonodaje s pravnim redom Evropske Unije, poleg tega pa v slovenski pravni red prenaša tudi najnovejšo (strožjo) evropsko direktivo glede ogrevanih tobačnih izdelkov.

 • Energijske pijače niso za otroke in mladostnike

  Energijske pijače so povezane z vrsto zdravstvenih težav in tveganih vedenj pri otrocih in mladostnikih. Vsebujejo predvsem kofein in ostale snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila ter barvila in arome. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih.

 • Pravilnik o preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika

  Objavljen je pravilnik o preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce, ki opravljajo dejavnosti v zdravstveni in babiški negi.

 • Zasedanje Sveta Evropske unije za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov

  Zasedanje je potekalo v sestavi ministric in ministrov za zdravje, katerega se je udeležila slovenska delegacija pod vodstvom državnega sekretarja na Ministrstvu za zdravje mag. Tadeja Ostrca.

 • Končni cilj je ničelna stopnja korupcije

  Na skupni novinarski konferenci ministrstva za zdravje (MZ) in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC LJ) so bile predstavljene ključne ugotovitve revizije sklenjenih poslov z dobavitelji v UKC LJ v zadnjem štiriletnem obdobju.

 • Sklenjene pogodbe za svetovanje v višini dobrih 170 tisočakov in ne prek milijona

  V javnosti so zaokrožile napačne informacije glede zneska, ki je bil v času mandata ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana izplačan na podlagi svetovalnih pogodb, zato velja pojasniti, da je Ministrstvo za zdravje od 1. junija 2022 do danes za pogodbe, sklenjene za svetovanje, skupno izplačalo 170.895,33 evra. Izplačila, ki vključujejo vse davke in prispevke, so bila izvedena glede na obseg opravljenega dela.

 • Domnevni korupcijski aferi v UKC LJ bo ministrstvo prišlo do dna

  Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je na novinarski konferenci odzval na nekatere aktualne dogodke.

 • Po 30-letih pravilnik za poklicne bolezni

  Z odkrivanjem in registracijo poklicnih bolezni bomo izboljšali delovne pogoje zaposlenim, ustrezno poskrbeli za tiste, ki so že zboleli, dolgoročno pa preprečili nastanek novih bolezni.

 • Navodila za postopke priznavanja poklicnih kvalifikacij

  Na Ministrstvu za zdravje smo za zdravstvene delavce in sodelavce iz tujine, ki se želijo zaposliti v Sloveniji, pripravili navodila za postopke priznanja poklicnih kvalifikacij, ki bodo v pomoč pri oddaji vlog za priznanje poklicne kvalifikacije v zdravstvu, pridobljene v tujini.

 • Ustanovitev delovne skupine za pripravo kadrovskih standardov in normativov

  Skupina bo skupaj s predstavniki zbornic, združenj, sindikatov, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugimi deležniki že pripravljene standarde in normative uskladila z dejanskim stanjem kadrov v kliničnih okoljih.

 • Odziv ministrstva za zdravje na domnevni sum korupcije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana

  Po tem, ko je Ministrstvo za zdravje na podlagi poročanja medijev izvedelo za domnevni sum korupcije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC LJ), je Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu od vodstva in sveta zavoda UKC LJ nemudoma zahteval razjasnitev okoliščin glede omenjenega primera.

 • Odziv Ministrstva za zdravje na navedbe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije

  Na Ministrstvu za zdravje (MZ) smo zelo zadovoljni s povratnimi informacijami, ki jih s strani uporabnikov zdravstvenega sistema dobivamo glede klicnega centra.

 • Pozitivni odzivi ljudi na klicni center

  V prvem tednu delovanja so v klicnem centru sprejeli 1156 klicev, povprečni čas pogovora je trajal dobre štiri minute.

 • Zahvala ministrstva članom posvetovalnih skupin

  Konec februarja je z delom zaključila posvetovalna skupina za obvladovanje epidemije bolezni covid-19 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki jo je od poletja vodil vodja Oddelka za raziskovanje in razvoj na področju nalezljivih bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.