Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Video

  Pozitivne izkušnje samotestiranja v več evropskih državah

  Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike, Ada Hočevar Grom iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Nina Krohne, psihologinja iz Društva psihologov.

 • Minister Poklukar nagovoril udeležence strokovnega seminarja ob 13. dnevu Angele Boškin

  S strokovnim seminarjem si v Splošni bolnišnici Jesenice želijo prikazati področja prizadevanj zdravstvene nege za izboljšanje dela s pacientom in pri pacientu za varno in kakovostno obravnavo. Hkrati želijo z njim opozoriti na izzive, s katerimi se pri delu s pacienti srečujejo.

 • Video

  Minister Poklukar: S spoštovanjem ukrepov v minulih dneh smo se izognili črni fazi

  Na današnji novinarski konferenci so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, vodja vladne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar ter, vodja in direktor NIJZ Milana Kreka. Maja Bratuša pa je najprej predstavila epidemiološko sliko v državi.

 • Predsednik vlade Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar na delovnem obisku v Bia Separations-Sartorius

  Predsednik vlade Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar sta danes obiskala podjetje BIA Separations, ki deluje v Ajdovščini. BIA Separations - Sartorius je vodilni razvijalec monolitne tehnologije in ekskluzivni proizvajalec kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo velikih biomolekul.

 • Ministri za zdravje EU razpravljali na neformalnem srečanju na temo varnosti cepiva AstraZeneca

  Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes popoldne sporočila, da so neobičajni krvni strdki zelo redki stranski učinki cepiva AstraZeneca proti COVID-19. Poudarila je, da so koristi cepljenja z omenjenim cepivom kljub novim spoznanjem še vedno bistveno večje od tveganj.

 • Video

  Samotestiranje pomembno prispeva k odkrivanju pozitivnih primerov

  Minister za zdravje Janez Poklukar je ob 7. aprilu, svetovnem dnevu zdravja nagovoril zdravstvene delavce in sodelavce ter splošno javnost. Epidemiološke podatke je podala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

 • Poslanica ministra za zdravje ob svetovnem dnevu zdravja

  Ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja Svetovna zdravstvena organizacija v ospredje postavlja neenakosti v zdravju in poteka pod geslom »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«. Poudarek je na doseganju najvišje ravni zdravja, ki je temeljna pravica vsakega človeka ne glede na raso, vero, politično prepričanje, ekonomsko ali socialno stanje.

 • Pripravlja se vse potrebno za uvedbo samotestiranja

  V Sloveniji je epidemiološka situacija trenutno takšna, da smo glede na vladni semafor sproščanja ukrepov v rdeči fazi in v tej fazi poteka šola na daljavo. Ministrstvo za zdravje je zato dolžno predlagati rešitev, da bodo šole lahko normalno odprte. Iz tega naslova smo se odločili, da predlagamo ponavljajoče prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev z neinvazivnimi hitrimi metodami na domu.

 • Minister Poklukar obiskal UKC Maribor in mariborsko medicinsko fakulteto

  Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal mariborsko medicinsko fakulteto in tamkajšnji Univerzitetni klinični center (UKC). Seznanil se je s stanjem glede vpisnih mest, z razmerami v bolnišnici, epidemiološkimi razmerami, potekom zdravljenja in številom hospitaliziranih.

 • Nadaljujemo z obsežnim naložbenim ciklom v slovensko zdravstvo: Evropska sredstva za energetsko prenovo Negovalne bolnišnice Ljubljana

  Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Energetska prenova stavbe Negovalna bolnišnica Ljubljana«. Skupna višina sredstev za izvedbo projekta, ki ga bo izvajalo Ministrstvo za zdravje, znaša 3,3 milijona evrov, od tega bo Kohezijski sklad prispeval milijon evrov. To je že druga odobritev evropskih sredstev za Negovalno bolnišnico Ljubljana v zadnjem mesecu.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša: "Ne izbiramo med pozitivnim in negativnim, izbiramo med ukrepanjem, ki ima negativne posledice in neukrepanjem, ki ima še bolj negativne posledice."

  Predsednik vlade Janez Janša se je danes na Brdu pri Kranju udeležil srečanja predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin, ministra za zdravje in Strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. Na srečanju sta minister za zdravje in vodja strokovne svetovalne skupine predstavila predloge ukrepov za zaustavljanje tretjega vala epidemije COVID-19 pred njihovo obravnavo in sprejetjem na seji Vlade Republike Slovenije.

 • Sprejem veleposlanika Češke republike pri ministru za zdravje

  Minister za zdravje Janez Poklukar je na vljudnostnem obisku gostil veleposlanika Češke republike v Republiki Sloveniji Juraja Chmiela.

 • Minister Poklukar predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja

  »Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost zaradi COVID-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih in razbremeniti zdravstveni sistem. Kot je še poudaril minister za zdravje, želi Vlada Republike Slovenije z novo strategijo omogočiti ponoven zagon gospodarstva, ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi in socialno življenje ter ostale aktivnosti, ki so zaradi krize omejene. Zato je potrebno najprej cepiti skupine prebivalstva, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi COVID-19 in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60 % (1.200.000 prebivalcev). Nova nacionalna strategija stopi v veljavo s 1. 4. 2021.

 • Video

  15 držav članic EU poroča o povečanem številu hospitalizacij in umrlih

  Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Eva Grilc, epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), in Jože Ramovš, antropolog in socialni delavec, znanstveni svetnik in izredni profesor, pobudnik ustanovitve inštituta dr. Antona Trstenjaka.

 • Minister za zdravje sprejel veleposlanika Republike Madžarske v Republiki Sloveniji

 • Video

  V bolnišnicah spet več sprejemov kot odpustov

  Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), in koordinator za bolniške postelje bolnikov s COVID-19 pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

 • Dodatna pojasnila glede dobave cepiva: »Naša prioriteta je zagotoviti dovolj cepiva za prvo polovica leta 2021«

  V času, ko smo prejeli poziv za odločanje o sodelovanju pri nabavi opcijskih količin, smo pričakovali prihod šestkrat cenejšega cepiva AstraZeneca v bistveno večjih količinah. Ker je bilo vedno več indicev, da se to ne bo zgodilo, smo že v začetku januarja izrazili velik interes (večji od »pro rata«) za nabavo dodatnih količin cepiv tako proizvajalca BioNTech/Pfizer kakor tudi Moderne. Naša prioriteta je, da zagotovimo zadostno količino cepiva čim prej, v prvi polovici leta.

 • Državni sekretar Franc Vindišar obiskal SB Ptuj

  Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, je danes obiskal Splošno bolnišnico Jožeta Potrča Ptuj. Sestal se je z vodstvom bolnišnice, v ospredju pogovora pa sta bila cepljenje zaposlenih v bolnišnici in gradnja urgentnega centra.

 • Video

  Poklukar: Cepivo AstraZenece je varno in učinkovito

  Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil odločitev Evropske agencije za zdravila (EMA), da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito.


 • Video

  Pojasnjeni strategiji cepljenja s cepivi mRNA in AstraZeneca

  Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek je predstavila rezultate izvajanja cepljenja v državi.