Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Srečanje nacionalnih koordinatorjev za droge

  Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije je 22. septembra 2021, v okviru predsedovanja Svetu EU, organiziralo strokovno srečanje o zgodnji preventivi in pomenu socialnega in čustvenega učenja. Posebna pozornost je bila namenjena posebnim izzivom, s katerimi se preventivni programi soočajo na področju prepovedanih drog, in izmenjavi najboljših praks, ki so nastale v času pandemije covida-19.

 • Svetovni dan varnosti pacientov posvečen varnosti mater in novorojenčkov

  Nihče ne sme biti poškodovan zaradi napake v zdravstvu, tudi ne v času COVID 19. Nacionalno javno zdravstvo, bodisi državno ali zasebno se mora oblikovati tako, da zavezuje vse zdravstvene organizacije in posameznike, da uredijo sistem varnosti tako za paciente kot za zdravstvene delavce.

 • Video

  Vlada sprejela spremembe in dopolnitve odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT

  Vlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

 • Redno srečanje vodij agencij  pristojnih za zdravila  (The Heads of Medicines Agencies - HMA)

  15. in 16. septembra 2021 je v organizaciji Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, gostila prvo od dveh rednih srečanj vodji agencij pristojnih za zdravila (The Heads of Medicines Agencies - HMA). Slednjim so se pridružili tudi predstavniki Evropske komisije (EK) in Evropske agencije za zdravila (EMA), v vlogi opazovalca pa tudi Evropski direktorat za kakovost zdravil in zdravstvenega varstva (EDQM).
  Srečanje je zaradi trenutnih epidemioloških razmer COVID-19 potekalo preko avdio - video konference.

 • Evropski teden mobilnosti: Živi zdravo. Potuj trajnostno.

  Aktivna mobilnost je v času epidemije COVID-19 pripomogla h krepitvi duševnega in telesnega zdravja. S tega vidika je bila ta izkušnja tudi priložnost za premislek o tem, v kakšnih mestih si želimo živeti.

 • Minister Poklukar je nagovoril ministre za zdravje in visoke predstavnike 53. držav članic evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije

  Zasedanje Regionalnega odbora Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo, na katerem je sodeloval minister Poklukar je potekalo 13. in 14. septembra v avdio-vizualnem formatu. Ministri za zdravje in visoki predstavniki 53. držav članic evropske regije SZO ter partnerskih organizacij in civilne družbe so se sestali, da so razpravljali o aktualnih zdravstvenih vprašanjih in določili smer prihodnjih dejavnosti, v luči izhoda iz pandemije.

 • Minister Janez Poklukar na regijskem obisku v Savinjski regiji

  Minister za zdravje je v sklopu današnjega vladnega obiska v Savinjski regiji obiskal ZD Nazarje in Psihiatrično bolnišnico Vojnik. Med pogovorom so se med drugim dotaknili tudi prostorskih težav in pomankanju kadra.

 • V avtomobilu ne kadimo

  Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov prepoveduje kajenje v avtomobilih ob prisotnosti mladoletnih oseb. Ob začetku šolskega leta Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z nevladnimi organizacijami ozaveščata javnost o škodljivosti izpostavljenosti tobačnemu dimu in boleznih, ki jih povzroča kajenje. Kajenje škoduje vsakomur in ogroža zdravje ne le kadilcev, temveč tudi tistih, ki so tobačnemu dimu izpostavljeni.

 • Avstrijski in slovenski minister za zdravje: »Državi s pomočjo evropskih sredstev krepita prav primarni del zdravstva«

  Na povabilo avstrijskega ministra za zdravje se je minister za zdravje Republike Slovenije, Janez Poklukar, udeležil mednarodne konference o primarnem zdravstvenem varstvu v Avstriji in Evropi na temo inovacij za odporne zdravstvene sisteme, ki je potekala 9. septembra 2021 na Dunaju.

 • Predstavitev naprednega celičnega zdravila za raka prostate

  Raziskovalci štirih ustanov (Celica, biomedicinski center, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Univerza v Ljubljani - Medicinska fakulteta in Zavod za transfuzijsko medicino RS) so razvili in klinično preskusili napredno avtologno celično zdravilo nove generacije za zdravljenje naprednega raka prostate.

 • Video

  Minister Poklukar: Čas je za razum. Cepimo se.

  Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki ga je vlada sprejela na današnji dopisni seji, je na dopoldanski novinarski konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

 • Video

  Vlada izdala Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

  Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 začasno določa pogoje prebolevnosti, cepljenja ali testiranja, pogoje za ustreznost testa, uporabo testa HAG za samotestiranje, uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih, obvezno razkuževanje rok, medosebno razdaljo in prezračevanje zaprtih prostorov.

 • Brezplačno cepljenje proti HPV letos prvič tudi za dečke

  Na novinarski konferenci, ki so jo organizirali Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Onkološki inštitut Ljubljana in Nacionalni inštitut za javno zdravje, so strokovnjaki z Ministrstvom za zdravje in Zavodom za šolstvo predstavili brezplačno cepljenje proti HPV, ki je letos prvič brezplačno namenjeno tudi dečkom.

 • S 3. septembrom 2021 spremenjen urnik testiranja na kontrolnih točkah z Italijo

  Od petka, 3. septembra 2021, bo brezplačno hitro testiranje na covid-19 na kontrolnih točkah na meji z Italijo v Solkanu, Sežani in Škofijah potekalo po spremenjenem urniku. V Ratečah in Kobaridu testiranje ostaja po urniku, ki velja od 24. avgusta 2021.

 • Sklep o izbiri izvajalcev v okviru Nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev

  Ministrstvo za zdravje je končalo postopek izbire izvajalcev, ki so se prijavili na Nacionalni razpis za večjo dostopnost do zdravstvenih storitev z dne 23. 7. 2021 in objavlja Sklep o izbiri izvajalcev. Sklep o izbiri izvajalcev je objavljen na spletni strani Ministrstva za zdravje, vključno s prilogo, ki vključuje podatke o vrsti in obsegu dodeljenih vrst zdravstvenih storitev posameznim izvajalcem.

 • Poklukar: »Otroci Pediatrične klinike so pravi junaki - zaščitimo jih«

  Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal Pediatrično kliniki v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Veseli ga kako dobro je poskrbljeno za naše najmlajše. »Otroci v stavbi za mano so pravi borci, pogumni junaki. Od njih se lahko veliko naučimo. A jih hkrati moramo zaščititi.«

 • Cilj digitalizacije slovenskega zdravstva je trajnost, odpornost in boljša pripravljenost

  Državni sekretar Robert Cugelj se je danes udeležil konference z naslovom Dnevi e-Zdravja, kjer je govoril o digitalizaciji slovenskega zdravstva v naslednjih 10 letih.

 • Cugelj: "Varno šolsko okolje lahko zagotavljamo z doslednim samotestiranjem"

  Samotestiranje je presejalni program, ki omogoča hitro prepoznavanje asimptomatskih okužb učencev in dijakov ter učencev in dijakov, ki so v predsimptomatskem obdobju. Posameznika se tako hitreje identificira kot nosilca virusa in s tem pretrga verigo širjenja. Državni sekretar Robert Cugelj je predstavil podrobnosti glede prevzema testov za samotestiranje za učence in dijake.

 • Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko o omejevanju epidemije covida-19

  Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko (KME RS) z zaskrbljenostjo spremlja ponovno širjenje epidemije covida-19 med slovensko družbo. Epidemija je ne ogroža le zdravstveno, ampak načenja njeno gospodarsko moč, hromi vse njene dejavnosti in posega v življenje vsakogar med nami. V njenem omejevanju imata zato tako družba kot vsak posameznik svoje obveznosti in odgovornosti.

 • Minister Poklukar na obisku v Celju in Šmarju pri Jelšah

  Minister za zdravje Janez Poklukar je na obisku zdravstvenih ustanov preveril njihovo pripravljenost na novi val koronavirusa.