Skoči do osrednje vsebine

Generalni konzulat Celovec

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Ob 69. obletnici podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP) poudarjamo, da je ADP za Republiko Slovenijo trajnega pomena, saj njen 7. člen predstavlja mednarodnopravno podlago za zagotavljanje pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Republika Slovenija je pravna naslednica pogodbe ter država zaščitnica svoje manjšine.

 • Od 18. aprila 2024 je na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu na ogled 26. razstava iz niza Okno k sosedu. Tokrat se predstavljata akademski slikar Matjaž Borovničar, ki na ogled postavlja svoja dela iz serije »Kje so nimfe?«, in akademski slikar Luka Širok, ki razstavlja pod naslovom »Metamorfoza Zavrženih«.

 • Predstavniki Republike Slovenije in Zvezne dežele Koroške so se na Brdu pri Kranju sestali na 7. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Koroška, ki sta mu sopredsedovala podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser. Oba sta potrdila odlične odnose in se zavezala k nadaljnjemu dobremu sodelovanju.

Novice

 • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

 • Predstavitev 72. Ljubljana Festivala

  Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu je v četrtek, 25. aprila 2024, gostil novinarsko konferenco enega najstarejših in najprestižnejših mednarodnih festivalov v Evropi, Ljubljana Festivala, ki bo tudi letos na sporedu med 20. junijem in 3. septembrom.

 • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

  V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.