Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu največ pozornosti namenja podpori in spremljanju položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, spodbujanju vsestranskega sodelovanja med Republiko Slovenijo in avstrijskimi zveznimi deželami v njegovi pristojnosti ter varstvu interesov slovenskih državljanov, slovenskih pravnih oseb in Republike Slovenije na svojem konzularnem območju.

V konzularno območje Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu spadajo štiri avstrijske zvezne dežele, in sicer:

  • Dežela Koroška / Land Kärnten,
  • Dežela Solnograška / Land Salzburg,
  • Dežela Tirolska / Land Tirol in
  • Dežela Predarlska / Land Vorarlberg.

Za ostale zvezne dežele je pristojno Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju.

Generalni konzul

Diplomati

Strokovno-tehnično osebje

Zgodovina stavbe

Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu domuje v stavbi na ulici Radetzky (Radetzkystraße 26), ki je bila za potrebe jugoslovanskega generalnega konzulata zgrajena v letih 1956/57. 

Po razpadu Jugoslavije leta 1991 je bil objekt najprej nekaj let zaprt in zapečaten, ključi pa shranjeni pri celovški mestni upravi, ki je prevzela skrb za vzdrževanje in varovanje objekta. Slovenski generalni konzulat je v tistem času deloval na naslovu na Bahnhofstrasse 22 A.

Ker pa je bilo vseskozi jasno, da ima Slovenija zaradi svoje manjšine na avstrijskem Koroškem med vsemi državami naslednicami največji interes za ohranitev diplomatske in konzularne prisotnosti v tem prostoru, je mesto Celovec Sloveniji leta 1996 omogočilo vselitev v prazno poslopje. Slovenija je takrat objekt temeljito obnovila in opremila.

Na podlagi sporazuma med državami naslednicami bivše Jugoslavije, sklenjenega leta 2001, je Slovenija dobila razpolaganje nad stavbo v Radetzkystraße 26, kot lastnik objekta pa je bila v zemljiško knjigo vpisana leta 2014.

Stavba, ki še po šestdesetih letih deluje zelo sodobno, je delo  enega od najbolj priznanih arhitektov iz vrst koroških Slovencev Janeza Oswalda, ki je umrl leta 2011.

Ostala predstavništva

Podatki o ostalih slovenskih predstavništvih v Avstriji so dostopni na spletni strani Predstavništva Avstrija.