Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Bruselj

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Nova lokacija veleposlaništva in stalnega predstavništva pri EU v Bruslju

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju in Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj se selita na novo lokacijo. V času selitve bo delovanje veleposlaništva omejeno.

 • Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

 • Stranke obveščamo, da se bosta Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju in Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj preselila na novo lokacijo, Rue Joseph II 14, 1000 Bruselj.

 • Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Bruslju srečala z ministrico za zunanje zadeve Belgije Hadjo Lahbib, s katero sta govorili o belgijskem predsedovanju Svetu EU, podpisu Ljubljansko – haaške konvencije, feministični zunanji politiki, članstvu Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) ter o drugih aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Novice

 • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

 • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

  V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

 • Obisk predsednice Republike Nataše Pirc Musar v Luksemburgu

  Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je 26. oktobra 2023 obiskala Veliko vojvodstvo Luksemburg, kjer je Sodišču Evropske unije slovesno predala slovenska umetniška dela. Ob tej priložnosti se je srečala tudi z velikim vojvodo Luksemburga Henrijem. Ob koncu je sledil kratek sprejem s Slovenci, živečimi v Luksemburgu.