Skoči do osrednje vsebine

Luksemburg

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je v Luksemburgu nizka.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Najnižja dovoljena starost za uživanje alkohola je 16 let, vendar je pijančevanje in nered v javnosti kaznivo dejanje, katerega posledici sta lahko aretacija in visoka denarna kazen.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Minimalna starost za vožnjo avtomobila je 18 let.

  Predpisi o vožnji pod vplivom alkohola se strogo izvajajo. Zgornja meja alkohola v krvi je 0,5 %.

  Javni prevoz v Luksemburgu je hiter in zanesljiv. Vozovnice za javni prevoz je potrebno kupiti vnaprej in jih potrditi na napravah, ki se nahajajo v prevoznem sredstvu ali na postaji. V kolikor vstopnic ne potrdite, je zagrožena kazen globa in takojšnje plačilo

  Varneje je uporabljati uradne taksije na jasno označenih taksi postajališčih. Na uradnih taksijih je zapisan cenik storitev. Zvečer in ob nedeljah so tarife običajno višje.

 • Opombe

  Pokličite 112 za nujno medicinsko pomoč (SAMU - Service d’Aide Médicale Urgente). Reševalno vozilo običajno prispe skupaj z zdravnikom.

Vstop v Luksemburg

Slovenski državljani za vstop v Luksemburg vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.