Skoči do osrednje vsebine

Zelenortski otoki

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Priporočamo, da se izogibate nekaterim nevarnejšim predelom mest Praia in Mindelo ter se izogibate neobljudenim oz. samotnim plažam.

 • Kriminal

  Svetujemo pozornost in pazljivost, še posebno v prestolnici (Praia) in turističnih krajih (Mindelo, Boa Vista, Sal), saj obstaja možnost kraj, vlomov in napadov.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Na otoku vlada ničelna toleranca do posedovanja, uporabe in preprodaje nelegalnih drog, ki so sankcionirane s strogimi zapornimi in visokimi denarnimi kaznimi.

Vstop v državo

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za vstop na Zelenortske otoke do 30 dni. Potniki se morajo najmanj pet dni pred potovanjem registrirati na spletnem portalu www.ease.gov.cv (v angleščini).

Imetniki diplomatskih ali službenih potnih listov lahko brez vizuma vstopijo in prebivajo v trajanju do 90 dni v kateremkoli obdobju 180 dni.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.