Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

COVID-19

Glede COVID-19 v Belgiji, svetujemo, da spremljate ukrepe v Belgiji na spletnih straneh:

Ministrstvo za zdravje je vzpostavilo tudi telefonsko številko 0800 14689 za vsa dodatna vprašanja.

Letališče Zaventem in Charleroi sta odprti za potniški promet.

Glede pravil potovanja iz in v Belgijo več tudi na strani Pogosta vprašanja.

Splošno o ukrepih v Belgiji:

V Belgiji se strogo se upošteva osnovna pravila, med njimi tudi:

  • higienski ukrepi (pravilno umivanje rok, brez kontaktov pri pozdravljanju, in drugo)
  • prednost druženju na prostem in zračenje prostorov
  • posebna previdnost in dodatni ukrepi (naprimer uporaba mask) pri stikih z ljudmi iz rizičnih skupin
  • ohranjanje razdalje pri druženju 1,5 m oziroma uporaba maske
  • omejeno druženje na prostem
  • upoštevati pravila glede druženja in zbiranja

Če distanciranje ni možno, je obvezna uporaba maske. Maska je obvezna tudi tam, kjer se zadržuje večje število ljudi, naprimer v trgovinah, restavracijah, barih, nekaterih javnih prostorih, sejmih, tržnicah, drugo. Župani imajo pristojnost, da za svojo občino določijo dodatne oziroma natančnejše primere obveznega nošenja mask. Zato svetujemo, da preverite, ali v vaši občini veljajo dodatna pravila nošenja mask. 

Vstop v Belgijo

Potniki, ki vstopajo v Belgijo, morajo obvezno izpolniti obrazec Public Health Passenger Locator Form (izjeme so navedene na strani obrazca).

Vstop iz Slovenije: potniki, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu (trenutno tudi Slovenija) za vstop potrebujejo PCR pogoj (za vstop in bivanje v Bruselju pa PC pogoj), na podlagi zadnjih PLF pa je lahko odrejena tudi karantena ob vstopu.  Dostop do veljavne barvne lestvice: >>> Dostop do izjem od karantene: >>>

Več o pogojih potovanja

Vstop v Belgijo

Slovenski državljani za vstop v Belgijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

V Bruslju in drugih večjih mestih je na ulicah potrebna previdnost, saj je naraslo število tatvin in drugih oblik pouličnega kriminala.  Priporočamo, da imate pri sebi ločeno shranjeno tudi kopijo osebnih dokumentov - potnega lista.

Na javnih mestih in predvsem na javnih prevoznih sredstvih svetujemo posebno previdnost in skrb za osebne predmete (dokumente, denar, itd.). Priporočljivo se je izogibati gibanju v množici ali lažnim zbirateljem podpisov za različne peticije.

Znani so primeri, da tatovi, medtem ko avto stoji na križišču, odprejo vrata in ukradejo torbo ali vrednejše predmete iz avtomobila. Priporočamo, da v kolikor po Bruslju potujete z avtom, avto med vožnjo zaklenete oziroma na sedežih ali drugih vidnejših mestih ne puščate torb in drugih predmetov, ki bi lahko pritegnili pozornost roparjev.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.