Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Stopnja splošne ogroženosti v državi je na stopnji 3 (na lestvici od 1 do 4, https://cuta.belgium.be/).

  Svetuje se povečana previdnost.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Svetujemo, da ste zaradi pouličnih tatvin previdni v središčih večjih mest (Grand Place v Bruslju, Antwerpen, Gent, Brugge).

  Priporočljivo se je izogibati gibanju v množici.

  V zadnjem času (od oktobra 2023) se beleži porast strelskih obračunov, povezanih s trgovino z nedovoljenimi drogami, predvsem v mestih Bruselj in Antwerp.

 • Politična situacija

  V Bruslju pogosto prihaja do miroljubnih demonstracij, ob katerih demonstranti zasedejo večje trge, vpadnice in avenije (predvsem v okolici Evropske četrti). Takrat je onemogočen promet na cestah, kjer le-te potekajo.

  V zadnjem času prihaja do protestov kmetov v središču Bruslja, zadnji takšen je potekal 26. 3. 2024.

 • Kriminal

  V Bruslju in drugih večjih mestih je na ulicah potrebna previdnost, saj prihaja do številnih tatvin in drugih oblik pouličnega kriminala, katerega število je v zadnjem času poraslo. Na javnih mestih in predvsem na javnih prevoznih sredstvih svetujemo posebno previdnost in skrb za osebne predmete (dokumente, denar, mobilne telefone, itd.).

 • Terorizem

  Zaradi terorističnega dogodka v Bruslju 16. 10. 2023 je stopnja splošne ogroženosti v državi dvignjena iz 2 na 3 (na lestvici od 1 do 4, https://cuta.belgium.be/), toliko je stopnja ogroženosti tudi v regiji Bruselj-prestolnica. Svetuje se povečana previdnost.

  Marca 2016 je v Belgiji prišlo do terorističnega napada (letališče Zaventem, podzemna postaja Maelbeek v središču Bruslja).

Zdravje

Splošno

 • Vožnja in najem avtomobila

  Bruselj, Gent in Antwerpen so območja z nizkimi emisijami.

  Vožnjo pod vplivom alkohola jemljejo zelo resno in izvajajo pogoste kontrole alkoholiziranosti. Dovoljena meja je manj kot 0,5 promila alkohola v krvi.

  Od januarja 2021 je dovoljena hitrost v mestu Bruselj 30 km/h; kjer je posebej označeno, npr. na bolj prometnih ulicah, je dovoljena hitrost 50 km/h ali 70 km/h.

Vstop v Belgijo

Slovenski državljani za vstop v Belgijo vizuma ne potrebujejo. V vse države članice EU lahko vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.