Skoči do osrednje vsebine

Združeno kraljestvo

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združeno kraljestvo vizuma ne potrebujejo. Od 1. oktobra 2021 lahko slovenski državljani v Združeno kraljestvo vstopajo le z veljavnim potnim listom.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in clijni državi.

Mladoletne osebe

Mladoletna oseba lahko potuje v Združeno kraljestvo brez spremstva zakonitih zastopnikov, vendar mora imeti s seboj pisno soglasje staršev oziroma zakonitih zastopnikov. Vzorec soglasja ni predpisan. Soglasja ni potrebno overiti. Podrobne informacije najdete na vladnem portalu gov.uk (v angleščini) in v informacijskem letaku (v angleščini).

Potnikom svetujemo, da se obrnejo tudi na letalsko družbo za informacijo ali imajo morda dodatne zahteve.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.