Skoči do osrednje vsebine

Združeno kraljestvo

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V luči povečanega tveganja terorističnih napadov na športnih dogodkih je svetovana dodatna pozornost ob obisku tekem UEFA Lige prvakov ter sledenje navodilom lokalnih varnostnih organov.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Politično okolje je stabilno.

 • Kriminal

  Bodite pozorni na okolico, ko se nahajate na turističnih lokacijah in na javnih mestih, kjer se nahaja veliko ljudi.

  Stopnja kriminala je nizka, vendar je od leta 2021 porasla za 8%. Občasno prihaja do tatvin. Zaradi možnosti tatvine svetujemo, da osebnih dokumentov na sredstvih javnega prevoza ne hranite izven nadzora, npr. v nahrbtniku.

  Svetujemo, da osebam, ki jih ne poznate, ne razkrivate svojih osebnih podatkov (datum rojstva, finančno stanje ipd.).

  Med mladimi v revnejših predmestjih velikih mest so pogosti spopadi z noži, ki pogosto lahko prizadenejo tudi povsem ne vpletene mimoidoče. Spletne strani britanskega notranjega ministrstva, metropolitanske policije in londonskega Cityja vsebujejo dodatne informacije.

 • Terorizem

  Po oceni britanskih oblasti je stopnja ogroženosti zaradi terorizma velika, kar pomeni, da je napad mogoč.

  Na Severnem Irskem je še posebej verjetno, da bo lokalno nasilje izbruhnilo med "sezono pohodov" (od sredine junija do sredine avgusta), ko lahko izbruhnejo nasilni spopadi med rivalskimi paravojaškimi skupinami.

  Svetujemo, da spremljajte lokalne medije glede aktualnih dogodkov in prilagodite svoje načrte na podlagi informacij medijev in lokalnih oblasti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne zakone pri vožnji v ZK.

  Zakonodaja, ki ureja uporabo in posedovanje nedovoljenih snovi je izredno stroga. Popotnikom, ki v zdravstvene namene jemljejo zdravila, ki vsebujejo snovi, ki so v Združenem kraljestvu prepovedane (npr. morfij), svetujemo, da imajo s seboj zdravniško potrdilo, prevedeno v angleščino.

  V Veliki Britaniji in Severni Irski je prepovedano nositi, kupiti, prodajati ali vstopiti v državo z določenimi tipi nožev. Več informacij na https://www.gov.uk/buying-carrying-knives.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V ZK se vozi po levi strani ceste. Vsi potniki v vozilu morajo biti pripeti z varnostnim pasom.

  V ZK nimajo vinjetnega sistema. Potniki morajo plačati vožnjo na določenih cestah, mostovih in v mestnih predelih (več informacij: https://www.gov.uk/uk-toll-roads).

  Za najem vozila je potrebno predložiti veljavno vozniško dovoljenje v angleškem jeziku z ustrezno kategorijo za vožnjo najetega vozila.

  Javni promet je občasno oviran zaradi stavk javnih uslužbencev.

 • Denar

  Denar: britanski funt.

  Gotovino lahko zamenjate v britanske funte na bankah, poštah in v menjalnicah. Številni ponudniki ne želijo sprejeti gotovine, temveč zahtevajo plačilo z bančno kartico.

 • Naravne nesreče in podnebje

  ZK leži v zmernem pasu in ni del poplavnega oziroma potresnega območja.

 • Priporočila

  Pred odhodom v tujino si lahko na podlagi urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji naročite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki velja tudi v ZK.

 • Opombe

  Nekateri telefonski operaterji imajo zaradi brexita uvedene visoke tarife za podatkovno gostovanje in klice iz ZK. Priporočamo, da se o stroških in mobilnih paketih pozanimate pri ponudnikih mobilne telefonije.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združeno kraljestvo vizuma ne potrebujejo. Od 1. oktobra 2021 lahko slovenski državljani v Združeno kraljestvo vstopajo le z veljavnim potnim listom.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Mladoletne osebe

Mladoletna oseba lahko potuje v Združeno kraljestvo brez spremstva zakonitih zastopnikov, vendar mora imeti s seboj pisno soglasje staršev oziroma zakonitih zastopnikov. Vzorec soglasja ni predpisan. Soglasja ni potrebno overiti. Podrobne informacije najdete na vladnem portalu gov.uk (v angleščini) in v informacijskem letaku (v angleščini). Potnikom svetujemo, da se obrnejo tudi na letalsko družbo za informacijo ali imajo morda dodatne zahteve.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.