Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Nova lokacija veleposlaništva in stalnega predstavništva pri EU v Bruslju

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju in Stalno predstavništvo pri Evropski uniji Bruselj se selita na novo lokacijo. V času selitve bo delovanje veleposlaništva omejeno.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji je bilo odprto marca 1992. Pristojni smo za Kraljevino Belgijo, Veliko vojvodstvo Luksemburg in Republiko Zelenortski otoki.

Glavne naloge veleposlaništva so:

  • navezovanje in vzdrževanje ter krepitev stalnih stikov z ustanovami in njihovimi uradnimi predstavniki,
  • posredovanje informacij o Sloveniji in možnostih sodelovanja na področjih skupnega interesa ter zagotavljanje pogojev za krepitev sodelovanja med državami na teh področjih,
  • zagotavljanje stalne informiranosti o slovenskih stališčih, razvoju in interesih Slovenije ter zagotavljanje stalne in tekoče informiranosti slovenske strani,
  • vzpostavitev, pomoč in lajšanje gospodarskih stikov med gospodarstveniki držav,
  • organizacija in sodelovanje pri slovenskih kulturnih dogodkih,
  • spremljanje poročanja medijev o Sloveniji ter navezovanje stikov z novinarji,
  • vzdrževanje in krepitev stikov s slovensko skupnostjo.

Veleposlanica

Dobrodošlica veleposlanice Barbara Sušnik

Slovenijo in Belgijo veže 30 let odličnega sodelovanja in tesnega prijateljstva. Kot veleposlanica Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji si prizadevam za nadaljnjo krepitev odnosov na vseh področjih, tako političnih, gospodarskih kot tudi na področju kulture, športa, izobraževanja in znanosti.

Še posebej se veselim sodelovanja in srečanj s Slovenci, ki živite in delujete v Belgiji, ter že dolga desetletja ohranjate slovenski jezik in prisotnost v centru Evrope.

V tem duhu in s ponosom bom delovala v vlogi veleposlanice Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji in utrjevanju vezi in odkrivanju biserov, ki jih ponuja.

Politično, konzularno, ekonomsko in administrativno področje

Kulturno področje

Tajništvo

Ostala predstavništva

Podatki o ostalih slovenskih predstavništvih v državah akreditacije in predstavništvih držav akreditacije so dostopni na straneh: