Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Pariz

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

 • Ministrica Tanja Fajon je na obisku v Parizu z ministrico za Evropo in zunanje zadeve Francije Catherine Colonna govorila o krepitvi sodelovanja med državama ter sklenila nov akcijski načrt strateškega partnerstva. Ministrica Fajon je poudarila, da si bo Slovenija v Varnostnem svetu OZN prizadevala presegati razlike in aktivno iskala priložnosti za uveljavljanje svojih prioritet.

 • Ste prejeli mail z obvestilom, da so vam vdrli v računalnik in vas z web kamero posneli v intimnih položajih? Vam grozijo, da bodo posnetke objavili, razen če plačate odkupnino? Ali vam je bil ponujen ugoden kredit, ste prejeli obvestilo, da vam je neznana oseba zapustila premoženje, oziroma so vam obljubili denarno nagrado, vendar od vas najprej zahtevajo plačilo raznovrstnih stroškov?

Novice

 • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

 • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

  V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

 • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

  Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.