Skoči do osrednje vsebine

Francija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Francijo

Slovenski državljani za vstop v Francijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Obiskovalce Pariza ter tudi drugih mest opozarjamo na posebno previdnost pred žeparji. Kraje denarnic ali telefonov so pogost pojav predvsem v javnem prometu (metro) ter tudi v lokalih.

Izogibajte se demonstracijam, kjer je le mogoče, in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

V Parizu in nekaj drugih francoskih mestih obvezna okoljska nalepka Crit'Air, kar velja za vsa vozila, tudi avtobuse, tovornjake, gospodarska vozila in motorna kolesa. Velja tudi za vozila, registrirana zunaj Francije. Zaenkrat je obvezna v naslednjih mestih (celotno mesto ali le določeni predeli): Pariz, Lyon, Grenoble, Reims, Rouen, Strasbourg, Nice, Toulouse, Montpellier, Saint-Etienne, Lille, Toulon in Marseille. Možnost vožnje v celotnem ali določenih predelih teh mest je odvisna od posameznega mesta in kategorije, ki jo glede na vnešene podatke dobi vozilo. V primeru povečanega onesnaženja je možna poostrena omejitev vožnje za določene kategorije vozil oz. glede na barvo Crit'Air nalepke.

Nalepko je mogoče kupiti le prek spletne platforme www.certificat-air.gouv.fr (cena je 3,11 EUR + poštnina). Nalepka nima omejene veljavnosti in je veljavna, dokler je vidna. Poslana je na naslov, ki je naveden na prometnem dovoljenju. V primeru kršitve globa znaša 68 EUR.

Promet – nekaj opozoril oz. razlik od slovenskih pravil:

  • Velja striktno desno opravilo – prednost ima tudi avtomobil, ki se iz manjše ceste vklaplja na večjo, če prihaja iz desne, razen če je izrecno drugače označeno.
  • V krožišču imajo praviloma prednost vozila, ki v krožišče vstopajo in ne vozila, ki so že v krožišču, razen če prometni znak ne določa drugače.
  • Največja hitrost na avtocestah je 130 km/h v lepem vremenu in 110 km/h v slabem vremenu. Prehitra vožnja lahko povzroči visoke kazni na kraju samem, lahko pa vam zasežejo vozilo in/ali vozniško dovoljenje.
  • Od 2018 je zmanjšana omejitve hitrosti iz 90 na 80 km/h na regionalnih cestah, na katerih nasprotna pasova nista ločena s fizično pregrado.
  • Prepovedana je uporaba kakršnih koli pripomočkov za uporabo telefona (vse vrst slušalk, bluetooth ipd.). Prekršek je sankcioniran z globo 135 EUR in odvzem treh točk francoskega vozniškega dovoljenja.
  • Radarski detektorji v avtomobilih in satelitski navigacijski sistemi, ki opozarjajo na prisotnost radarjev ali kamer za merjenje hitrosti, so nezakoniti, ne glede na to, ali se uporabljajo ali ne.
  • Na določenih cestah oz. ob določenih dnevih v letu, vključno z vsemi nedeljami in prazniki, je prepovedana vožnja za težka tovorna vozila nad 7,5 ton. Datume določi francosko ministrstvo za promet. Vse podrobnosti o omejitvah najdete na spletni strani Bison Futé.

Več o posebnostih v francoskih prometnih predpisih si preberite (v angleščini) tukaj, o stanju na cestah pa na spletni strani Bison Futé.

Poroča se o vlomih v tovornjake in avtodome, zato se velja izogibati parkiranju na samotnih, temnih ter nenadzorovanih območjih oz. parkiriščih. Priporočamo, da imate v Calaisu (sever Francije) in njegovi okolici v upočasnjenem prometu zaklenjena vrata ter da zavarujete vozilo, ko vas ni pri njem. Oblasti priporočajo, da se vozniki tovornjakov, v primeru napadov, po pomoč obrnejo na tamkajšnje varnostne organe ter pri istih organih tudi formalno vložijo prijavo. Administrativni postopek vzame nekaj časa, vendar le tako francoski organi lažje ukrepajo proti storilcem.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.