Skoči do osrednje vsebine

Francija

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Francijo

Slovenski državljani za vstop v Francijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Francoske oblasti so odstranile migrantsko taborišče pri Calaisu, imenovano "džungla". V Calaisu in njegovi okolici se še vedno  nahaja nekaj migrantov, ki bi si lahko prizadevali nezakonito prebiti v Veliko Britanijo. Pred odstranitvijo migrantskega taborišča je prihajalo do incidentov, ko so neznanci postavljali ovire na ceste in metali kamenje in druge predmete v tovornjake, ki so se pristanišču Calais približevali po avtocesti A16. V kolikor se vam to zgodi, nadaljujte z vožnjo, če je varno. V kolikor ni, se ustavite in pokličite policijo na 112. Priporočamo, da imate v Calaisu in njegovi okolici v upočasnjenem prometu zaklenjena vrata ter da zavarujete vozilo, ko vas ni pri njem.

Oblasti priporočajo, da se vozniki tovornjakov, v primeru napadov, po pomoč obrnejo na tamkajšnje varnostne organe ter pri istih organih tudi formalno vložijo prijavo. Administrativni postopek vzame nekaj časa, vendar le tako francoski organi lažje ukrepajo proti storilcem.

V kontekstu boja proti negativnim učinkom podnebnih sprememb  in zmanjšanja onesnaženja pariškega zraka morajo s  16. januarjem 2017,  od ponedeljka  do  petka, med 8.00 in 20.00, vsa vozila, tudi avtobusi, tovornjaki, gospodarska vozila in motorna kolesa, za vožnjo v središču Pariza imeti posebno nalepko oz. vinjeto – certifikat kvalitete zraka Crit'Air, ki izkazuje okoljski razred vozila glede na emisije onesnaževal. S 1.7.2017 je bila  uvedena globa v primeru kršitve v višini 68 EUR.

Nalepka Crit'Air je obvezna v Parizu tudi za vozila, registrirana zunaj Francije. Nakup za ta vozila je možen od 1. februarja 2017 dalje na spletni strani (zavihek "Applying for your certificate"), ki je dosegljiva v francoščini in angleščini. Vinjeta, ki znaša 3,70 EUR + poštni stroški (za Slovenijo naj bi skupni strošek znašal 4,80 EUR), bo poslana na naslov, ki je vpisan v prometnem dovoljenju, ki ga je ob naročilu vinjete potrebno tudi priložiti (scan). Vinjete je potrebno naročiti pravočasno, saj je naročniku poslana po pošti. Več o tem, si preberite tukaj.

S 1.7. 2018 je Francija zaostrila kazni za posamezne prometne prekrške in spremenila določena prometna pravila. Novost je zmanjšanje omejitve hitrosti iz 90 na 80 km/h na regionalnih cestah, na katerih nasprotna pasova nista ločena s fizično pregrado. Drug viden ukrep (predviden od 2019 dalje) se nanaša na uvedbo možnosti odvzema vozniškega izpita (tudi tujega) zaradi uporabe telefona med vožnjo, in sicer v primeru, ko je oseba obenem storila nek drug prometni prekršek.

Od julija 2015 že veljajo strožji glede uporabe telefona med vožnjo - prepovedana je uporaba kakršnih koli pripomočkov za uporabo telefona (vse vrst slušalk, blue tooth ipd.). Prekršek je sankcioniran z globo 135 EUR in odvzem treh točk francoskega vozniškega dovoljenja.

Več o posebnostih v francoskih prometnih predpisih si preberite (v angleščini) tukaj. Pomembna razlika s slovenskimi prometnimi predpisi je mdr. ta, da imajo v krožišču praviloma prednost vozila, ki v krožišče vstopajo in ne vozila, ki so že v krožišču.

Obiskovalce Pariza ter tudi drugih mest opozarjamo na posebno previdnost pred žeparji. Kraje denarnic, telefonov so pogost pojav predvsem v javnem prometu (metro) ter tudi v lokalih.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.