Skoči do osrednje vsebine

Francija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V luči povečanega tveganja terorističnih napadov slovenske državljane, ki v času četrtfinala Lige prvakov potujejo v Francijo, opozarjamo naj so posebej pozorni na varnost in naj sledijo navodilom lokalnih oblasti. Za tekmo, 10. 4. 2024 na stadionu Parc de Prince v Parizu, je francoski MNZ Dermanin napovedal izdatne dodatne varnostne okrepitve.

  Od 24. marca 2024 v Franciji ponovno velja najvišja stopnja teroristične ogroženosti (Vigipirate), t. j. "urgence attentat" - pozor napad.

  Nazadnje je bila grožnja teroristične nevarnosti zvišana na najvišjo stopnjo po terorističnem napadu z nožem, 13. oktobra 2023, v gimnaziji Gambetta v kraju Arras na severu Francije. Nato je bila 15. januarja 2024 znižana na drugo raven t. j. "sécurité renforcée - risque attentat" – nevarnost napada.

  Stopnja teroristične ogroženosti (Vigipirate), t. j. "urgence attentat" - pozor napad je najvišja raven varnostnega načrta Vigipirate. Lahko se vzpostavi po napadu ali po aktivnosti identificirane in nelocirane teroristične skupine. Oblasti omogoča "izjemno mobilizacijo virov" na številnih področjih, bodisi za preiskavo bodisi za iskanje morebitnih osumljencev, sostorilcev ali napadalcev.
  Svetujemo izogibanje množicam, previdnost in spremljanje novic iz verodostojnih virov ter upoštevanje navodil varnostnih organov.

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Obiskovalce Pariza in drugih mest opozarjamo na posebno previdnost pred žeparji. Kraje denarnic ali telefonov so pogost pojav predvsem v javnem prometu (metro) in tudi v lokalih.

  Izogibajte se demonstracijam, kjer je le mogoče, in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

  Posebna pozornost pred krajo in napadi je potrebna na pariški podzemni železnici. Opozorilo o povečanju goljufij pri nakupu rabljenih vozil v Franciji: pri prodaji le-teh, prodajalci mnogokrat ne zagotovijo vse dokumentacije.

 • Terorizem

  Tveganje terorističnega napada je bilo 24. marca 2024 do preklica zvišana na najvišjo raven Vigipirate - t. j. “urgence attentat” (pozor napad).

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Vigipirate plan: gre za nabor ukrepov, ki se uporabijo v primeru napada. Znotraj načrta je 3-stopenjski obveščevalni sistem v primeru terorizma. Spremembe stopenj so objavljene na spletu in preko lokalnih in državnih medijev.

  Operacija Sentinelle: ta operacija dovoljuje razporeditev vojaških brigad na javnih mestih za patroliranje in preprečitev terorističnih napadov. Pričakujte povečano prisotnost vojske in policije na bolj obljudenih krajih, sploh v bližini priljubljenih turističnih točk, predvsem v Parizu.

  V Franciji je na javnih mestih prepovedano zakrivanje obraza, brez izjeme za turiste ali verske pripadnike. Kazni za kršitev so izjemno visoke.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V Parizu in nekaj drugih francoskih mestih je obvezna okoljska nalepka Crit'Air, kar velja za vsa vozila, tudi avtobuse, tovornjake, gospodarska vozila in motorna kolesa. Velja tudi za vozila, registrirana izven Francije. Zaenkrat je obvezna v naslednjih mestih (celotno mesto ali le določeni predeli): Pariz, Lyon, Grenoble, Reims, Rouen, Strasbourg, Nice, Toulouse, Montpellier, Saint-Etienne, Lille, Toulon in Marseille. Možnost vožnje v celotnem ali določenih predelih teh mest je odvisna od posameznega mesta in kategorije, ki jo glede na vnesene podatke dobi vozilo. V primeru povečanega onesnaženja je možna poostrena omejitev vožnje za določene kategorije vozil oz. glede na barvo Crit'Air nalepke.

  Nalepko je mogoče kupiti le prek spletne platforme www.certificat-air.gouv.fr (cena je 3,11 EUR + poštnina). Nalepka nima omejene veljavnosti in je veljavna, dokler je vidna. Poslana je na naslov, ki je naveden na prometnem dovoljenju. V primeru kršitve globa znaša 68 EUR.

  Promet – nekaj opozoril oz. razlik od slovenskih pravil:

  - Velja striktno desno opravilo – prednost ima tudi avtomobil, ki se iz manjše ceste vklaplja na večjo, če prihaja iz desne, razen če je izrecno drugače označeno.
  - V krožišču imajo praviloma prednost vozila, ki v krožišče vstopajo in ne vozila, ki so že v krožišču, razen če prometni znak ne določa drugače.
  - Največja hitrost na avtocestah je 130 km/h v lepem vremenu in 110 km/h v slabem vremenu. Prehitra vožnja lahko povzroči visoke kazni na kraju samem, lahko pa vam zasežejo vozilo in/ali vozniško dovoljenje.
  - Od 2018 je zmanjšana omejitev hitrosti iz 90 na 80 km/h na regionalnih cestah, na katerih nasprotna pasova nista ločena s fizično pregrado.
  - Prepovedana je uporaba kakršnih koli pripomočkov za uporabo telefona (vse vrst slušalk, bluetooth ipd.). Prekršek je sankcioniran z globo 135 EUR in odvzem treh točk francoskega vozniškega dovoljenja.
  - Radarski detektorji v avtomobilih in satelitski navigacijski sistemi, ki opozarjajo na prisotnost radarjev ali kamer za merjenje hitrosti, so nezakoniti, ne glede na to, ali se uporabljajo ali ne.
  - Na določenih cestah oz. ob določenih dnevih v letu, vključno z vsemi nedeljami in prazniki, je prepovedana vožnja za težka tovorna vozila nad 7,5 ton. Datume določi francosko ministrstvo za promet. Vse podrobnosti o omejitvah najdete na spletni strani Bison Futé.

  Več o posebnostih v francoskih prometnih predpisih si preberite (v angleščini) tukaj (https://about-france.com/highway-code.htm), o stanju na cestah pa na spletni strani Bison Futé (https://www.bison-fute.gouv.fr/index,langen.html).

  Poroča se o vlomih v tovornjake in avtodome, zato se velja izogibati parkiranju na samotnih, temnih ter nenadzorovanih območjih oz. parkiriščih. Priporočamo, da imate v Calaisu (sever Francije) in njegovi okolici v upočasnjenem prometu zaklenjena vrata ter da zavarujete vozilo, ko vas ni pri njem. Oblasti priporočajo, da se vozniki tovornjakov v primeru napadov po pomoč obrnejo na tamkajšnje varnostne organe in pri istih organih tudi formalno vložijo prijavo. Administrativni postopek vzame nekaj časa, vendar le tako francoski organi lažje ukrepajo proti storilcem.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Podnebje in naravne nesreče: V poletnih mesecih so pogosti gozdni požari, predvsem ob mediteranski obali in na Korziki. Bodite previdni pri kopanju v morju, saj imajo lahko nekatere plaže močne podtoke, zlasti ob atlantski obali. Na različnih območjih Francije obstaja nevarnost poplav, v gorskih predelih pa snežnih plazov. Svetujemo, da si pred aktivnostmi, kot sta pohodništvo in smučanje zagotovite ustrezno zavarovanje in preverite vremensko napoved.

 • Priporočila

  Plavanje: plavanje tako v označenih kot neoznačenih območjih je lahko nevarno. Vedno dosledno spremljajte in upoštevajte francoski 4-barvni sistem zastavic (zelena, rumena, rdeča. vijolična).

Vstop v Francijo

Slovenski državljani za vstop v Francijo vizuma ne potrebujejo. V vse države članice EU lahko vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.