Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament

    V Uradnem listu RS številka 15/2024 je bil objavljen Odlok o razpisu volitev poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Po odloku se za dan razpisa, ko začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 11. marec 2024, za dan splošnega glasovanja na vseh voliščih v državi in v tujini pa nedelja, 9. junij 2024.

  • Slovenska in francoska ministrica potrdili odlično sodelovanje s podpisom sporazuma za 2024-2027

    Ministrica Tanja Fajon je na obisku v Parizu z ministrico za Evropo in zunanje zadeve Francije Catherine Colonna govorila o krepitvi sodelovanja med državama ter sklenila nov akcijski načrt strateškega partnerstva. Ministrica Fajon je poudarila, da si bo Slovenija v Varnostnem svetu OZN prizadevala presegati razlike in aktivno iskala priložnosti za uveljavljanje svojih prioritet.

  • Opozorilo o spletnih prevarah

    Ste prejeli mail z obvestilom, da so vam vdrli v računalnik in vas z web kamero posneli v intimnih položajih? Vam grozijo, da bodo posnetke objavili, razen če plačate odkupnino? Ali vam je bil ponujen ugoden kredit, ste prejeli obvestilo, da vam je neznana oseba zapustila premoženje, oziroma so vam obljubili denarno nagrado, vendar od vas najprej zahtevajo plačilo raznovrstnih stroškov?

  • Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu objavil javna razpisa za finančno podporo

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil javna razpisa za finančno podporo Slovencem po svetu in avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu.

  • Slovenščina na INALCO

    Univerza Inalco ponuja več tečajev slovenščine, prijave nanje so še vedno odprte. Informativna stojnica bo v ponedeljek, 25. septembra, od 12. do 15. ure na Inalco.

  • Dopolnilni pouk slovenščine

    Vpisi za video-pouk slovenščine so odprti! Za otroke od 4. do 17. leta ter odrasle potomce Slovencev, za udeležence brezplačen. Pouk organizira Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje Republike Slovenije in bo ob sredah popoldne preko spleta.

  • Poplave v Sloveniji: aktualne novice in informacije za turiste

    Po hudih poplavah, ki so dele Slovenije prizadele minuli konec tedna, so se vremenske razmere umirile. Večji del Slovenije je danes varen in odprt za turiste. Nekatere turistične destinacije so morda nedostopne, zato svetujemo, da raziščete lokacije, ki niso bile prizadete.

  • Objavljeni rezultati javnih razpisov Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so objavljeni rezultati Javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2023: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2023: finančna podpora Slovencem po svetu. Rezultati so na voljo v rubriki Rezultati razpisa pri posameznem razpisu.

  • Informativni dnevi Univerze v Ljubljani

    Univerza v Ljubljani vabi k vpisu v študijsko leto 2023/2024 zainteresirane kandidatke in kandidate iz tujine in zamejstva (bodoče študentke in študente).

  • XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu

    Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil XXI. nagradni natečaj za diplomske, magistrske in doktorske naloge s področja Slovencev v zamejstvu in Slovencev po svetu. Upoštevana bodo dela zagovarjana v obdobju od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022.

  • Obvestilo o izvedbi zakonodajnih referendumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih

    Državni zbor Republike Slovenije je 18. septembra 2022 sprejel odloke o razpisu treh zakonodajnih referendumov: o Zakonu o spremembah Zakona o vladi Republike Slovenije, o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi in o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Glasovanje se izvede v nedeljo, 27. novembra 2022.

  • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022, drugi krog - obvestilo volivcem

    V nedeljo, 23. oktobra 2022, so v Sloveniji potekale volitve predsednika oziroma predsednice republike. Največ glasov sta prejela kandidata Anže Logar in Nataša Pirc Musar ter se uvrstila v drugi krog glasovanja.

  • Festival slovenskega filma: Slovenska kinematografija se predstavi (od 29. septembra do 2. oktobra 2022)

    Prvi festival slovenskega filma v Franciji, Slovenska kinematografija se predstavi, bo Potekal od četrtka, 29. septembra, do nedelje, 2. oktobra 2022 v kinu Les 7 Parnassiens.

  • Tečaj slovenščine za dijake, ki želijo študirati v Sloveniji in posebne štipendije

    Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik vabi na Tečaj slovenščine za dijake, ki želijo študirati v Sloveniji. Spletni tečaj, ki bo dvakrat tedensko po tri šolske ure potekal med 18. oktobrom 2022 in 5. februarjem 2023, je namenjen dijakom zadnjih letnikov srednjih šol, ki se nameravajo vpisati na univerzo v Sloveniji, in bi radi osvežili in nadgradili svoje znanje slovenščine.

  • Vabilo k dopolnilnemu pouku slovenščine

    Prijazno vas vabimo k vpisu na dopolnilni pouk slovenščine, ki bo potekal v šolskem letu 2022/2023 preko spleta in ga organizirata MIZŠ Republike Slovenije ter ZRSŠ. Pouk je namenjen otrokom in odraslim slovenskega porekla ter je brezplačen.

  • Podpora volivca referendumu, spremembi ustave ali sprejemu zakona

    Osebe, ki med potekom roka za zbiranje podpisov stalno ali začasno prebivajo v tujini, lahko svojo podporo izrazijo tako, da njihov podpis na obrazcu potrdi uradna oseba diplomatskega predstavništva ali konzulata Republike Slovenije v tujini.

  • Volitve predsednika Republike Slovenije 2022 - obvestilo volivcem

    V Uradnem listu Republike Slovenije, št. 97/22, je bil objavljen Odlok o razpisu volitev predsednika Republike Slovenije, ki bodo potekale v nedeljo, 23. 10. 2022. Za dan razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila, se šteje 22. 8. 2022.

  • In memoriam: Boris Pahor

    Boris Pahor, sloviti tržaški pisatelj, se je poslovil v 109. letu starosti. Pahor velja za enega najpomembnejših slovenskih pisateljev, vendar v nobeni od domovin, ne v Italiji ne v Sloveniji, ni doživel primernega priznanja do takrat, ko je zaslovel v tujini sredi devetdesetih let 20. stoletja.

  • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

    Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

  • Obvestilo volivcem - redne volitve poslancev v državni zbor 2022

    Volivce s stalnim ali začasnim naslovom v tujini obveščamo, da bodo redne volitve poslancev v državni zbor potekale v nedeljo, 24. 4. 2022.