Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri Svetu Evrope Strasbourg

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • Ministrica Tanja Fajon se je v Strasbourgu udeležila 133. zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope, na katerem so obravnavali Ukrajino, pregledali napredek pri udejanjanju odločitev četrtega vrha voditeljev ter sprejeli prvi globalni mednarodni instrument na področju umetne inteligence in človekovih pravic. V imenu Slovenije se je udeležila tudi proslave ob 75. obletnici ustanovitve Sveta Evrope.

 • Svet Evrope je obeležil drugo obletnico začetka vojne v Ukrajini. Udeležence so nagovorili generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić, predsednik parlamentarne skupščine Theodoros Rousopoulos, predsedujoči odboru ministrskih namestnikov in stalni predstavnik Lihtenštajna Domenik Wanger ter stalni predstavnik Ukrajine Borys Tarasyuk.

 • Veleposlanica Berta Mrak je generalni sekretarki Sveta Evrope Mariji Pejčinović Burić predala poverilna pisma in s tem nastopila dolžnosti stalne predstavnice pri Svetu Evrope.

Novice

 • Razstava Katje Bednařik Sudec na Svetu Evrope

  Januarja je bila v prostorih Sveta Evrope na ogled razstava slovenske slikarke Katje Bednařik Sudec.

 • Obeležitev Evropskega dneva preprečevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci

  18. novembra 2023 praznujemo Evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Slovenija je skupaj z državami pobudnicami Andoro, Belgijo, Luksemburgom, Monakom in San Marinom že deveto leto zapored pripravila izjavo za obeležitev tega dne. Letos je skupno izjavo podprlo še 37 evropskih držav in Evropska unija.

 • Obisk predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar v Strasbourgu

  Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je od 20. do 22. junija ob 30-letnici članstva RS v Svetu Evrope obiskala Strasbourg. Sestala se je z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić, predsednikom Parlamentarne skupščine Tinyjem Koxom ter predsednico Evropskega sodišča za človekove pravice Síofro O’Leary in nagovorila Parlamentarno skupščino Sveta Evrope.