Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Obeležitev Evropskega dneva preprečevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci

  18. novembra obeležujemo Evropski dan prepričevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci. Slovenija je ena izmed držav pobudnic, ki je skupaj z Andoro, Belgijo, Luksemburgom, Monakom in San Marinom že 7. zaporedno leto pripravila izjavo za obeležitev tega dne. Letos se je pridružilo največ držav do sedaj – vseh 47 držav članic Sveta Evrope ter Evropska unija in Tunizija.

 • Srečanje ministra dr. Logarja z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Strasbourgu srečal z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić. Predstavil ji je prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU – gre za teme, ki so prav tako v središču delovanja Sveta Evrope. Med pogovori sta se dotaknila pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP), ki je predviden z Lizbonsko pogodbo. Sogovornika sta pregledala tudi druge aktualne politične in strateške usmeritve v delovanju te najstarejše vseevropske mednarodne organizacije, predvsem v luči pandemije covida-19. Srečanje je hkrati predstavljalo odlično priložnost za pregled sodelovanja med Svetom Evrope in Slovenijo.

 • Obeležitev 30. obletnice slovenske samostojnosti in neodvisnosti ter začetka slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije

  30. obletnico slovenske samostojnosti in neodvisnosti ter začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije smo v četrtek, 1. 7. 2021, obeležili s sprejemom v Cercle européen v Strasbourgu. Zbrane goste, visoke predstavnike Sveta Evrope ter diplomatski zbor, sta nagovorila stalni predstavnik veleposlanik Andrej Slapničar in namestnik generalne sekretarke Sveta Evrope Bjørn Berge.

 • Minister dr. Logar na virtualnem 131. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sodeloval na virtualnem 131. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pod nemškim predsedovanjem Odboru ministrov Sveta Evrope. Glavna tema razprav ministrov je bila skupna odgovornost za demokratično varnost v Evropi. Minister dr. Logar je v nastopu poudaril, da pandemija covida-19 ni samo zdravstvena kriza ampak tudi socio-ekonomska kriza. Pandemija preizkuša in ogroža težko priborjene norme in standarde človekovih pravic, ki jih je razvil in jih varuje Svet Evrope.

 • Svet Evrope objavil poročilo o razmerah v zaporih v času COVID-19

  Svet Evrope je v okviru statistike SPACE I, ki jo pripravlja v sodelovanju z Univerzo v Lozani, objavil poročilo s primerjalno analizo med zaporskimi in probacijskimi upravami v času pandemije koronavirusa, za prvih devet mesecev leta 2020. V poročilu so predstavljeni podatki o številu zaporske populacije v posameznih državah članicah Sveta Evrope na presečne datume: 1. januarja, 15. aprila, 15. junija in 15. septembra 2020.

 • Virtualna konferenca ministrov za pravosodje Sveta Evrope

  Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 9. novembra 2020, na povabilo grškega pravosodnega ministra Konstantinosa Tsiarasa, udeležila video konference pravosodnih ministrov držav članic Sveta Evrope, ki je potekala v okviru grškega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope.

 • Državni sekretar Tone Kajzer na 130. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope

  Državni sekretar Tone Kajzer je danes sodeloval na virtualnem 130. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pod okriljem grškega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope.

 • Priznanje Sloveniji za učinkovito in kakovostno izvrševanje sodb Evropskega sodišča za človekove pravice

  Odbor ministrov Sveta Evrope je objavil Letno poročilo o izvrševanju sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) za leto 2019. V njem ugotavlja, da Slovenija, s trenutno 13 neizvršenimi sodbami, spada v skupino držav z najmanjšim številom neizvršenih sodb. Med državami članicami Sveta Evrope velja Slovenija za državo, ki si intenzivno prizadeva izvrševati sodbe ESČP, zlasti tudi v pilotnih zadevah, kot so bile Kurič (t.i. izbrisani) in Ališić (stare devizne vloge).