Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
  • Obeležitev druge obletnice začetka vojne v Ukrajini

    Svet Evrope je obeležil drugo obletnico začetka vojne v Ukrajini. Udeležence so nagovorili generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić, predsednik parlamentarne skupščine Theodoros Rousopoulos, predsedujoči odboru ministrskih namestnikov in stalni predstavnik Lihtenštajna Domenik Wanger ter stalni predstavnik Ukrajine Borys Tarasyuk.

  • Stalna predstavnica Berta Mrak predala poverilna pisma

    Veleposlanica Berta Mrak je generalni sekretarki Sveta Evrope Mariji Pejčinović Burić predala poverilna pisma in s tem nastopila dolžnosti stalne predstavnice pri Svetu Evrope.

  • Razstava Katje Bednařik Sudec na Svetu Evrope

    Januarja je bila v prostorih Sveta Evrope na ogled razstava slovenske slikarke Katje Bednařik Sudec.

  • Obeležitev Evropskega dneva preprečevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci

    18. novembra 2023 praznujemo Evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Slovenija je skupaj z državami pobudnicami Andoro, Belgijo, Luksemburgom, Monakom in San Marinom že deveto leto zapored pripravila izjavo za obeležitev tega dne. Letos je skupno izjavo podprlo še 37 evropskih držav in Evropska unija.

  • Obisk predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar v Strasbourgu

    Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je od 20. do 22. junija ob 30-letnici članstva RS v Svetu Evrope obiskala Strasbourg. Sestala se je z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić, predsednikom Parlamentarne skupščine Tinyjem Koxom ter predsednico Evropskega sodišča za človekove pravice Síofro O’Leary in nagovorila Parlamentarno skupščino Sveta Evrope.

  • Predana listina o ratifikaciji Protokola h Konvenciji o varstvu pri obdelavi osebnih podatkov

    Predsednica države dr. Nataša Pirc Musar je v imenu Slovenije deponirala listino o ratifikaciji Protokola o spremembi Konvencije o varstvu posameznikov glede na avtomatsko obdelavo osebnih podatkov.

  • Predsednica Republike Slovenije dr. Pirc Musar na 4. vrhu Sveta Evrope v Reykjaviku

    Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je med 16. in 17. majem 2023 v Reykjaviku sodelovala na 4. vrhu voditeljev držav in vlad držav članic Sveta Evrope v okviru islandskega predsedovanja Odboru ministrov. V središču razprav sta bila odgovornost za rusko agresijo na Ukrajino ter spodbujanje in zaščita temeljnih vrednot Sveta Evrope.

  • Slovenija ratificirala Konvencijo Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov

    Republika Slovenija je 20. marca 2023 ratificirala Konvencijo Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov in s tem postala 14. država pogodbenica konvencije. Za Slovenijo bo konvencija uradno začela veljati 1. julija 2023.

  • Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in državni sekretar dr. Igor Šoltes na Svetu Evrope in Evropskem sodišču za človekove pravice

    Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in državni sekretar dr. Igor Šoltes sta obiskala Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) in Svet Evrope, v luči tridesete obletnice članstva Slovenje v Svetu Evrope, ki bo naslednje leto.

  • Obeležitev Evropskega dneva preprečevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci

    18. novembra 2022 praznujemo Evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Slovenija je skupaj z državami pobudnicami Andoro, Belgijo, Monakom in San Marinom že 8. leto zapored pripravila izjavo za obeležitev tega dne. Letos je skupno izjavo podprlo še 40 evropskih držav in Mehika.

  • Minister dr. Logar na 132. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v Torinu sodeloval na 132. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pod italijanskim predsedovanjem. V središču razprav ministrov je bil odziv Sveta Evrope na rusko agresijo na Ukrajino. Ruska federacija je bila iz Sveta Evrope izključena 16. marca 2022.

  • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

    Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

  • Ratifikacija dveh konvencij Sveta Evrope s strani Republike Slovenije

    Stalni predstavnik Republike Slovenije pri Svetu Evrope veleposlanik Andrej Slapničar je danes namestniku generalne sekretarke Sveta Evrope Bjornu Berge predal listini o ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o ponarejanju medicinskih izdelkov in podobnih kaznivih dejanjih, ki ogrožajo javno zdravje (Medicrime) – CETS No. 211 in Konvencije Sveta Evrope proti trgovini s človeškimi organi – CETS No. 216.

  • Prostovoljni prispevki Republike Slovenije Svetu Evrope

    Vlada Republike Slovenije je Svetu Evrope prispevala prostovoljne prispevke in s tem podprla njegova tri pomembna področja.

  • Obeležitev Evropskega dneva preprečevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci

    18. novembra obeležujemo Evropski dan prepričevanja izkoriščanja in spolnega nasilja nad otroci. Slovenija je ena izmed držav pobudnic, ki je skupaj z Andoro, Belgijo, Luksemburgom, Monakom in San Marinom že 7. zaporedno leto pripravila izjavo za obeležitev tega dne. Letos se je pridružilo največ držav do sedaj – vseh 47 držav članic Sveta Evrope ter Evropska unija in Tunizija.

  • Srečanje ministra dr. Logarja z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Strasbourgu srečal z generalno sekretarko Sveta Evrope Marijo Pejčinović Burić. Predstavil ji je prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU – gre za teme, ki so prav tako v središču delovanja Sveta Evrope. Med pogovori sta se dotaknila pristopa EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP), ki je predviden z Lizbonsko pogodbo. Sogovornika sta pregledala tudi druge aktualne politične in strateške usmeritve v delovanju te najstarejše vseevropske mednarodne organizacije, predvsem v luči pandemije covida-19. Srečanje je hkrati predstavljalo odlično priložnost za pregled sodelovanja med Svetom Evrope in Slovenijo.

  • Obeležitev 30. obletnice slovenske samostojnosti in neodvisnosti ter začetka slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije

    30. obletnico slovenske samostojnosti in neodvisnosti ter začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije smo v četrtek, 1. 7. 2021, obeležili s sprejemom v Cercle européen v Strasbourgu. Zbrane goste, visoke predstavnike Sveta Evrope ter diplomatski zbor, sta nagovorila stalni predstavnik veleposlanik Andrej Slapničar in namestnik generalne sekretarke Sveta Evrope Bjørn Berge.

  • Minister dr. Logar na virtualnem 131. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope

    Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sodeloval na virtualnem 131. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pod nemškim predsedovanjem Odboru ministrov Sveta Evrope. Glavna tema razprav ministrov je bila skupna odgovornost za demokratično varnost v Evropi. Minister dr. Logar je v nastopu poudaril, da pandemija covida-19 ni samo zdravstvena kriza ampak tudi socio-ekonomska kriza. Pandemija preizkuša in ogroža težko priborjene norme in standarde človekovih pravic, ki jih je razvil in jih varuje Svet Evrope.

  • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

    Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

  • Svet Evrope objavil poročilo o razmerah v zaporih v času COVID-19

    Svet Evrope je v okviru statistike SPACE I, ki jo pripravlja v sodelovanju z Univerzo v Lozani, objavil poročilo s primerjalno analizo med zaporskimi in probacijskimi upravami v času pandemije koronavirusa, za prvih devet mesecev leta 2020. V poročilu so predstavljeni podatki o številu zaporske populacije v posameznih državah članicah Sveta Evrope na presečne datume: 1. januarja, 15. aprila, 15. junija in 15. septembra 2020.