Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev druge obletnice začetka vojne v Ukrajini

Svet Evrope je obeležil drugo obletnico začetka vojne v Ukrajini. Udeležence so nagovorili generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić, predsednik parlamentarne skupščine Theodoros Rousopoulos, predsedujoči odboru ministrskih namestnikov in stalni predstavnik Lihtenštajna Domenik Wanger ter stalni predstavnik Ukrajine Borys Tarasyuk.
Slika vseh stalnih predstavnikov v predverju stavbe Sveta Evrope, v rokah držijo napise v znak podpore Ukrajini.

Stalni predstavniki ob obeležitvi druge obletnice začetka vojne | Avtor: Svet Evrope

1 / 2

V petek, 23. februarja 2024, je Svet Evrope obeležil drugo obletnico začetka ruske agresije na Ukrajino. V znak podpore je bila stavba Sveta Evrope osvetljena v ukrajinske barve. Na izrednem zasedanju odbora ministrskih namestnikov je generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić izrazila solidarnost in spoštovanje do Ukrajincev ter potrdila zavezanost Sveta Evrope k cilju svobodne Ukrajine. Predsedujoča odboru ministrov ministrica Lihtenštajna Dominique Hasler je povzela pomoč, ki jo Ukrajini nudi Svet Evrope: zaveze za ustanovitev registra škode, ki bo služil kot evidenca dokazov in informacij o zahtevkih glede škode, izgube ali poškodbe, povzročenih vsem prizadetim osebam ter državi Ukrajini, Akcijski načrt za pomoč Ukrajini za obdobje 2023-2026 v vrednosti 50 milijonov evrov ter posvetovalna skupina za otroke iz Ukrajine, ki so se zatekli v države članice Sveta Evrope.

Slovenija se je zavzela tudi za varno vrnitev vseh nezakonito deportiranih in prisilno premeščenih ukrajinskih otrok in njihovo ponovno združitev z družinami. V kontekstu zagotavljanja odgovornosti za vojne zločine je spomnila na sprejeto Ljubljansko-Haško konvencijo.

Ob tej priložnosti je bilo v preddverju Sveta Evrope predstavljeno tudi umetniško delo z naslovom Guernica: Ukraine francoskega umetnika Jean-Pierra Raynauda, reinterpretacija dela Pabla Picassa.