Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: “Vrednote in norme Sveta Evrope so pomembnejše kot kdaj koli prej”

Ministrica Tanja Fajon se je v Strasbourgu udeležila 133. zasedanja Odbora ministrov Sveta Evrope, na katerem so obravnavali Ukrajino, pregledali napredek pri udejanjanju odločitev četrtega vrha voditeljev ter sprejeli prvi globalni mednarodni instrument na področju umetne inteligence in človekovih pravic. V imenu Slovenije se je udeležila tudi proslave ob 75. obletnici ustanovitve Sveta Evrope.

Ministrica Fajon je poudarila, da 75. obletnica Sveta Evrope predstavlja pomembno priložnost za vse, da se spomnimo na pomen vrednot in norm te mednarodne organizacije, ki so danes pomembnejše kot kdaj koli prej. “Vsi skupaj se moramo zavzemati za varovanje naših evropskih vrednot, saj smo žal tudi ponekod v Evropi priča nazadovanju demokracije, pravne države in človekovih pravic,” je spomnila ob Mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji. “V Evropi smo že več kot dve leti priča agresiji na Ukrajino, ki se neutrudno brani pred ruskimi napadi. Slovenija je solidarna z ukrajinskim narodom in pozdravlja zagon registra škode kot pomembnega prvega koraka k celovitemu mednarodnemu odškodninskemu mehanizmu pri zagotavljanju odgovornosti za agresijo na Ukrajino in njene prebivalce," je še povedala ministrica Fajon in dodala, da Slovenija ostaja še naprej trdno zavezana Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Ministri so na zasedanju sprejeli okvirno konvencijo Sveta Evrope o umetni inteligenci, človekovih pravicah, demokraciji in vladavini prava: "Prvi globalni mednarodni instrument na področju umetne inteligence in človekovih pravic je pomemben dosežek, ki bo zagotovil, da bodo pravni standardi Sveta Evrope na področju človekovih pravic spoštovani tudi na tem novem področju," je povedala ministrica Fajon in dodala, da bi morali storiti enako, ko gre za pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja: "Čaka nas delo na novem pravnem instrumentu o človekovih pravicah in okolju, ki smo ga dolžni sprejeti zaradi ljudi, predvsem mladih, in našega planeta."

Na zasedanju je bila sprejeta deklaracija in serija odločitev, ki predstavljajo nadaljevanje zavez iz Reykjaviške deklaracije, sprejetih na vrhu voditeljev držav in vlad na vrhu maja 2023. Odločitve se nanašajo na prioritetna področja delovanja Sveta Evrope, in so usmerjene na sedanje in prihodnje izzive Sveta Evrope, kot so posledice digitalizacije za človekove pravice, migracije, zaščita novinarjev itd.

Ministrica Fajon se je v imenu Slovenije udeležila proslave ob 75. obletnici Sveta Evrope ter se srečala z novim komisarjem za človekove pravice Sveta Evrope Michaelom O'Flahertyjem in novo ministrico za zunanje zadeve Kneževine Andore Immo Tor Faus. Sogovorniki so govorili predvsem o krepitvi sodelovanja ter o pomenu spoštovanja človekovih pravic.