Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo pri Svetem sedežu Vatikan

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Na zunanjem ministrstvu obeležujemo letošnji svetovni dan vode, ki poteka pod sloganom "Kako cenimo vodo", s serijo video-izjav različnih deležnikov na temo, kaj jim pomeni voda. Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v "EurActiv" objavil članek na temo vode. Članice Zelene skupine, ki je nastala na pobudo Slovenije, so objavile skupno izjavo. V organizaciji predsednika generalne skupščine Združenih narodov je 18. marca potekalo srečanje na visoki ravni "Uresničitev z vodo povezanih ciljev Agende 2030", ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

 • V Sloveniji danes praznujemo enega najpomembnejših slovenskih praznikov, Prešernov dan. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je ob tej priložnosti danes na gradu Strmol podaril knjigo "To noč sem jo videl", ki jo je napisal eden najbolj uveljavljenih in najbolj prevajanih sodobnih slovenskih pisateljev Drago Jančar, doajenu diplomatskega zbora in apostolskemu nunciju v Sloveniji Jeanu-Marieju Speichu.

 • Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je leta 2005 razglasila 27. januar, obletnico osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz Birkenau leta 1945, kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V mednarodni skupnosti se ta dan obeležuje šestnajsto leto zapored, v Sloveniji pa od leta 2008.

Aktualno

 • Pobuda volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika

  Zavod raziskovalni inštitut 8. Marec, zanj Nika Kovač, je na podlagi Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, v Državni zbor vložil pobudo volivcem za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika. Rok za zbiranje podpisov volivcev je od 17. 2. 2021 do 17. 4. 2021.

 • Tri leta od razglasitve svetovnega dne čebel

  20. decembra 2017 je Generalna skupščina OZN, na pobudo Slovenije, soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel.

 • Božični koncert Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije

  Članice in člani Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije bodo nocoj izvedli spletni božični koncert, na katerem bodo poslušalce popeljali skozi nabožna dela nemške in slovenske tradicije. Kot gosta se jim bosta pridružila sopranistka Theresa Plut in čembalist Domen Marinčič. Koncert bo mogoče spremljati na njihovi spletni in Facebook strani.