Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Italijo

Slovenski državljani za vstop v Italijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Vstopni pogoji vezani na COVID-19

(1. 6. 2022)

Od 1. 6. 2022 vstop v Italijo brez zelenih potrdil.

Italija s 1. junijem ukinja zelena potrdila (green pass) pri vstopu v državo (italijansko), prav tako le-ta potrdila niso obvezna za storitve znotraj države.

Zaščitne maske (FFP2) so v Italiji še vedno obvezne na javnem prevozu (letalo, vlak, avtobusi) v gledališčih, v kinu ter športnih dvoranah. V trgovinah in restavracijah zaščitne maske niso več obvezne.

Več informacij na spletni strani ministrstva za zdravje (italijansko).

(1. 5. 2022)

Vstop iz Slovenije v Italijo brez obvezne samoizolacije je mogoč ob izpolnjevanju naslednjih pogojev:

 1. Digitalno potrdilo EU/zeleno potrdilo o zaključenem ciklu cepljenja proti COVID-19 s cepivom, ki ga je odobrila EMA (ali enakovrednim potrdilom) ali
 2. Digitalno potrdilo EU/zeleno potrdilo o prebolelosti od Covid-19 ali
 3. Digitalno potrdilo EU/zeleno potrdilo o negativnem rezultatu antigenskega testa, ki ni starejše od 48 ur pred vstopom v Italijo ali negativnem rezultatu molekularnega/PCR testa, ki ni starejše od 72 ur pred vstopom v Italijo.

Pogoji 1, 2 in 3 so alternativni pogoji. Obveznost izpolnjevanja obrazca za potnike (dPLF) s 1. 5. 2022 odpade.  

Za samo prehajanje državne meje se upošteva veljavnost digitalnega EU/zelenega potrdila o zaključenem cepljenju 9 mesecev (točka 2.), medtem ko se veljavnost potrdila PC preboleli/cepljeni za uporabo v Italiji s 1. 2. 2022 skrajšuje na 6 mesecev. Veljavnost tovrstnega potrdila se lahko podaljša s poživitvenim odmerkom.

Navedeni pogoji veljajo za osebe od 6 leta starosti dalje.

Na spletni strani Viaggiare Sicuri so dostopne podrobne informacije o vstopnih pogojih (v italijanščini).

Izjeme za vstop v Italijo brez "zelenega potrdila"

Med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo "zelenega potrdila" odlok uvršča: prevoznike in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah z lastnim osebnim vozilom (op. brez kombiniranja z javnim prevozom, kot npr. letalo, avtobus, vlak, idr.), obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Za osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja (stalnega ali začasnega naslova), potujejo z osebnim vozilom in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur, zeleno potrdilo ni potrebno.

Vstop in tranzit Italije iz drugih držav

Potnikom, ki vstopajo v Italijo iz drugih držav, ne Slovenije, tudi z namenom tranzita, svetujemo, da pogoje vstopa predhodno preverijo na spletni strani italijanskega ministrstva za zunanje zadeve (v italijanščini).

Ukrepi v veljavi v Italiji od 1. 5. 2022 do 15. 6. 2022

Od 1. maja do 15. junija 2022 velja obveznost uporabe mask ffp2 v naslednjih primerih:

 • letalih, ki opravljajo storitve komercialnega potniškega prometa;
 • ladjah in trajektih, ki se uporabljajo za medregionalne prometne storitve;
 • vlakih, ki se uporabljajo v storitvah medregionalnega, medkrajevnega nočnega in hitrega potniškega železniškega prometa;
 • avtobusih za prevozne storitve med več kot dvema regijama;
 • avtobusih, ki se uporabljajo za storitve najema z voznikom;
 • v lokalnem ali regionalnem javnem prevozu;
 • šolskih prevoznih sredstvih, namenjena učencem osnovnih, nižjih in višjih srednjih šol;
 • dogodkih za javnost, ki se odvijajo v zaprtih prostorih v gledaliških dvoranah, koncertnih dvoranah, kinematografih, prizoriščih za zabavo in glasbo v živo ter na drugih podobnih prizoriščih;
 • dvoranskih športnih dogodkih in tekmovanjih.

Obveznost nošenja zaščitnih pripomočkov za dihala velja do 15. junija tudi za uporabnike, obiskovalce in delavce zdravstvenih, socialno-zdravstvenih in socialno-varstvenih ustanov, vključno z gostinskimi ustanovami in ustanovami za dolgotrajno oskrbo, oskrbovanimi zdravstvenimi bivališči, hospici, rehabilitacijski objekti, bivalni objekti za starejše, tudi nesamooskrbne.

Italijansko ministrstvo za zdravje še vedno priporoča nošenje zaščitno opreme za dihala v vseh javnih zaprtih prostorih ali na javnih mestih kjer je večja koncentracija ljudi.

Obveznost nošenja mask ni predvidena za:

 • otroke mlajše od 6 let;
 • osebe, ki zaradi invalidnosti ali patologije ne morejo nositi maske;

Uporaba "zelenega potrdila" (PCT) je s 1. 5. 2022 v večini odpravljena in omejena le za posamezne primere kot so npr. obiski zdravstenih ustanov. Na spletni strani italijanske vlade je dostopnih več informacij o uporabi PCT v Italiji (v italijanščini).

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila in druge koristne informacije

Obvezna registracija vozil

Dne 29. 11. 2018 je stopil v veljavo nov italijanski zakon o varnosti, ki določa, da morajo vsi, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Italiji, v roku 60 dni registrirati svoje vozilo v Italiji. Kršiteljem zakona sledi visoka kazen, začasni zaseg prometnega dovoljenja za 180 dni in izločitev vozila iz prometa. Kazen bo doletela tudi voznike, ki vozijo izposojen avtomobil, tudi v primeru, ko imajo urejeno mednarodno dovoljenje, izdano s strani AMZS.

Mirujoči računi

Na spletni strani italijanskega ministrstva za finance je mogoče preveriti seznam računov, s katerih se v 10 letih in več ni izvajalo transakcij – conti dormienti. Morebitni dediči lahko tam ugotavljajo ali so njihovi predniki imeli  bančni račun v Italiji ter ali se na njem nahajajo sredstva, ki jim pripadajo na podlagi dedovanja.

Potresi

Velik del Italije leži na potresnem območju, zato se potresi pojavljajo skoraj dnevno. Informacije glede vulkanske aktivnosti v Italiji lahko najdete na spletnem mestu italijanskega Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.