Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v Italijo

Slovenski državljani za vstop v Italijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila in druge koristne informacije

Obvezna registracija vozil

Dne 29. 11. 2018 je stopil v veljavo nov italijanski zakon o varnosti, ki določa, da morajo vsi, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Italiji, v roku 60 dni registrirati svoje vozilo v Italiji. Kršiteljem zakona sledi visoka kazen, začasni zaseg prometnega dovoljenja za 180 dni in izločitev vozila iz prometa. Kazen bo doletela tudi voznike, ki vozijo izposojen avtomobil, tudi v primeru, ko imajo urejeno mednarodno dovoljenje, izdano s strani AMZS.

Mirujoči računi

Na spletni strani italijanskega ministrstva za finance je mogoče preveriti seznam računov, s katerih se v 10 letih in več ni izvajalo transakcij – conti dormienti. Morebitni dediči lahko tam ugotavljajo ali so njihovi predniki imeli  bančni račun v Italiji ter ali se na njem nahajajo sredstva, ki jim pripadajo na podlagi dedovanja.

Potresi

Velik del Italije leži na potresnem območju, zato se potresi pojavljajo skoraj dnevno. Informacije glede vulkanske aktivnosti v Italiji lahko najdete na spletnem mestu italijanskega Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.