Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  V mestih so pogoste demonstracije. Izogibajte se kakršnim koli protestom, političnim zborovanjem ali pohodom.

 • Kriminal

  V velikih mestnih središčih (Rim, Milano, Neapelj, Firence,…) so zelo pogoste tatvine. Svetujemo, da ste posebej previdni ob uporabi javnega prevoza, vključno z glavnimi postajami (metro, bus, železnica) in v mestnih središčih, na območjih z veliko ljudmi. V Milanu narašča tudi kriminal mladoletnikov (t.im baby gang).
  Bodite še posebej pozorni na svojo prtljago na vlakih do in z letališč in pristanišč za križarjenja (zlasti letališče Fiumicino), kot tudi na železniški progi Circumvesuviana med Neapljem in Sorrentom ter pri raztovarjanju prtljage z vlakov in avtobusov.
  Pogosti so tudi vlomi v avtomobile, zato svetujemo, da ne puščate v njih vrednih stvari in osebnih dokumentov ter da za parkiranje avtomobila raje izberete parkirno hišo.

 • Terorizem

  Zaradi nedavnih političnih pretresov na Bližnjem vzhodu so okrepili splošne preventivne ukrepe, zlasti na območjih velikega tranzita, kot so železniške postaje in letališča, kot tudi v okolici določenih institucij in objektov.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Vozovnice za javni prevoz morate pred začetkom potovanja potrditi. V primeri, da kontrolor ugotovi, da nimate vozovnice ali ta ni potrjena, vam lahko izreče globo na samem mestu (od 100 do 500 EUR). Nižja globa je predvidena, če znesek poravnate takoj.

  Prepovedano je kopanje ali namakanje nog v vodnjakih. V primeru kršitev prepovedi, so predpisane visoke denarne kazni.


  Na otoku Capri ne smete uporabljati ali prinašati na otok plastičnih predmetov za enkratno uporabo, kot so vrečke, jedilni pribor, krožniki, skodelice, embalaža za živila, pladnji in slamice, ki niso iz biorazgradljivega materiala. Za kršitev navedene prepovedi so predpisane globe od 25 do 500 evrov.

  Odtujevanje kamenčkov, školjk ali peska s plaž na Sardiniji in drugih obalnih območij je prepovedano. Za kršitev prepovedi so predvidene denarne kazni od 500 do 3.000 evrov.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne razmere in prometna varnost se po državi razlikujejo.

  Mestne ulice so lahko ozke in preobremenjene. Znaki, semaforji in cestne oznake morda ne bodo vidni, zlasti v južnih območjih države.

  Zgodovinska središča številnih italijanskih mest imajo območja z omejenim prometom, označena kot ZTL, kar pomeni »Zona Traffico Limitato«. Dostop do območij z omejenim prometom je mogoč le s posebnim dovoljenjem. Če vstopite v omenjeno območje brez ustreznega dovoljenja, boste prejeli kazen za prekršek (na podlagi posnetih registrskih tablic ob vstopu v omejeno območje). V nekaterih mestih (npr. Milano) pa je za vstop v ZTL mogoč nakup t. i. ticketov v trafikah in prijava registrske tablice vozila. V nekatera mesta je občasno zaradi onesnaženosti zraka omejen vstop. Predlagamo, da se pred potovanjem oz. vstopom v mesta, preveri morebitne omejitve glede na emisije vozil.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Zaradi onesnaženja morja ali vremenskih razmer je pomembno, da ste na pozorni na opozorilne zastave na plažah in upoštevate navodila pristojnega osebja na plaži ali reševalcev iz vode.

  V poletnih mesecih se pogosto pojavljajo gozdni požari, zlasti na Siciliji, Sardiniji in v Kalabriji.

  Benetke so izpostavljene plimovanju (acqua alta), zlasti jeseni in spomladi in so lahko poplavljene.

  Italija se nahaja na aktivnem potresnem območju.
  Etna na Siciliji je najaktivnejši evropski vulkan. Obdobja visoke aktivnosti lahko prinesejo znatne padavine pepela, potrese in emisije škodljivih plinov. Aktivni so tudi vulkani na otoku Stromboli, Vezuv in Flegrejska polja na območju Neaplja. V primeru aktivnosti vulkanov upoštevajte navodila lokalnih oblasti. Navodila le-teh upoštevajte tudi v primeru poplav, ki so posledica močnih neurij in so zadnja leta zelo pogosta na območju celotne države.

Vstop v Italijo

Slovenski državljani za vstop v Italijo vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila in druge koristne informacije

Obvezna registracija vozil

Dne 29. 11. 2018 je stopil v veljavo nov italijanski zakon o varnosti, ki določa, da morajo vsi, ki imajo prijavljeno stalno bivališče v Italiji, v roku 60 dni registrirati svoje vozilo v Italiji. Kršiteljem zakona sledi visoka kazen, začasni zaseg prometnega dovoljenja za 180 dni in izločitev vozila iz prometa. Kazen bo doletela tudi voznike, ki vozijo izposojen avtomobil, tudi v primeru, ko imajo urejeno mednarodno dovoljenje, izdano s strani AMZS.

Mirujoči računi

Na spletni strani italijanskega ministrstva za finance je mogoče preveriti seznam računov, s katerih se v 10 letih in več ni izvajalo transakcij – conti dormienti. Morebitni dediči lahko tam ugotavljajo ali so njihovi predniki imeli  bančni račun v Italiji ter ali se na njem nahajajo sredstva, ki jim pripadajo na podlagi dedovanja.