Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Slovesna obeležitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije

  Obeležitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije s strani Veleposlaništva Republike Slovenije pri Svetem sedežu

 • Strateško partnerstvo med Ministrstvom za zunanje zadeve RS in Slovensko karitas – prvi prejemniki pomoči so prebivalci Madagaskarja

  Na podlagi Sporazuma o strateškem partnerstvu na področju mednarodne humanitarne pomoči do oktobra 2023 med Ministrstvom za zunanje zadeve RS in Slovensko karitas so prebivalci Madagaskarja prejeli prvo pomoč v okviru projekta »Humanitarna pomoč za boljše zdravje revnih na Madagaskarju«

 • Obvestilo volivcem - referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, številka 84/21. Glasovanje na referendumu se izvede v nedeljo, 11. julija 2021.

 • Konzultacije o multilateralnih temah s Svetim sedežem

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes opravil konzultacije o multilateralnih temah z dr. Francesco Di Giovanni, podsekretarko za odnose z državami v Državnem tajništvu Svetega sedeža. Sogovornika sta izmenjala informacije in poglede glede številnih tem, od aktualnih humanitarnih in razvojnih vprašanj, vode kot ene izmed prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU, odzivanja na aktualno pandemijo covida-19 do podnebnih sprememb. Potrdila sta zavezo za nadaljnji dialog med Slovenijo in Svetim sedežem.

 • Konzultacije s Svetim sedežem

  Danes so potekale konzultacije državnega sekretarja Gašperja Dovžana z msgr. Mirosławom Stanisławom Wachowskim, podsekretarjem oddelka za odnose z državami na Državnem tajništvu Svetega sedeža.

 • Letošnja obeležitev Svetovnega dneva čebel v duhu Mednarodnega leta kreativnega gospodarstva za trajnostni razvoj

  Zaščita čebel in drugih opraševalcev je močno povezana z dvigom zavesti širše javnosti o negativnih človekovih vplivih na opraševalce ter uničujočih posledicah, ki jih ti lahko imajo na življenje in prehrano. Na ozaveščanje in spreminjanje navad pomembno vplivajo kulturni in kreativni ustvarjalci, ki s svojim delovanjem opozarjajo na problematiko in promovirajo alternativne, opraševalcem prijaznejše metode življenja, prehranjevanja, bivanja, kmetovanja idr.

 • "Iter Europaeum" – 50-letna vez med Evropsko unijo in Svetim sedežem ter njenimi 27 državami članicami

  Obeležitev 50. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med EU in Svetim sedežem

 • Opozorilo na spletne prevare v zvezi s slovenskim državljanstvom in potnimi listi

  Državljani tretjih držav naj bodo pozorni pri poslovanju s podjetji, ki ponujajo pomoč pri pridobitvi slovenskega državljanstva ali slovenskega potnega lista. Na spletu so številne lažne spletne strani in lažna elektronska sporočila, ki ponujajo pomoč pri hitrejši obravnavi vlog za pridobitev državljanstva ali potnega lista in se pretvarjajo, da zastopajo uradne organe Republike Slovenije.

 • Zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah - "Vode ne damo"

  Pobudnik Gibanje Zdrava družba, Društvo za kakovost zdravja, zanj mag. Gregor Kos, je na podlagi Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, vložil pobudo volivcem za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ki ga je Državni zbor sprejel na seji 30. 3. 2021 (v nadaljevanju: pobuda).

 • Zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah - "Za pitno vodo"

  Pobudnik Aljoša Petek je na podlagi Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi vložil pobudo volivcem za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ki ga je Državni zbor sprejel na seji 30. 3. 2021 (v nadaljevanju pobuda).

 • Letošnji svetovni dan vode pod sloganom "Kako cenimo vodo"

  Na zunanjem ministrstvu obeležujemo letošnji svetovni dan vode, ki poteka pod sloganom "Kako cenimo vodo", s serijo video-izjav različnih deležnikov na temo, kaj jim pomeni voda. Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v "EurActiv" objavil članek na temo vode. Članice Zelene skupine, ki je nastala na pobudo Slovenije, so objavile skupno izjavo. V organizaciji predsednika generalne skupščine Združenih narodov je 18. marca potekalo srečanje na visoki ravni "Uresničitev z vodo povezanih ciljev Agende 2030", ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

 • Minister dr. Logar na Prešernov dan podaril roman Draga Jančarja doajenu diplomatskega zbora apostolskemu nunciju v Sloveniji Jeanu-Marieju Speichu

  V Sloveniji danes praznujemo enega najpomembnejših slovenskih praznikov, Prešernov dan. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je ob tej priložnosti danes na gradu Strmol podaril knjigo "To noč sem jo videl", ki jo je napisal eden najbolj uveljavljenih in najbolj prevajanih sodobnih slovenskih pisateljev Drago Jančar, doajenu diplomatskega zbora in apostolskemu nunciju v Sloveniji Jeanu-Marieju Speichu.

 • Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

  Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je leta 2005 razglasila 27. januar, obletnico osvoboditve uničevalnega taborišča Auschwitz Birkenau leta 1945, kot Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V mednarodni skupnosti se ta dan obeležuje šestnajsto leto zapored, v Sloveniji pa od leta 2008.

 • Tri leta od razglasitve svetovnega dne čebel

  20. decembra 2017 je Generalna skupščina OZN, na pobudo Slovenije, soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel.

 • Božični koncert Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije

  Članice in člani Zbora in Orkestra Slovenske filharmonije bodo nocoj izvedli spletni božični koncert, na katerem bodo poslušalce popeljali skozi nabožna dela nemške in slovenske tradicije. Kot gosta se jim bosta pridružila sopranistka Theresa Plut in čembalist Domen Marinčič. Koncert bo mogoče spremljati na njihovi spletni in Facebook strani.

 • Minister dr. Podgoršek zaključil obisk v Rimu in Vatikanu

  Minister dr. Jože Podgoršek je bil v četrtek in petek kot del slovenske delagacije na obisku v Italijanski republiki in Vatikanu. Obisk v Rimu je vključeval aktivnosti ministra in srečanja z vodilnimi predstavniki Svetovnega programa za hrano pri OZN ter Ministrstva za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo Italije. Minister dr. Podgoršek se je v petek v Vatikanu udeležil svete maše za domovino ter sprejema pri Svetem očetu, srečal pa se je tudi s predstojnikom Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinalom Petrom Kodwoo Appiaho Turksonom.

 • Slovensko božično drevo v Vatikanu je zažarelo

  Na Trgu Svetega Petra v Vatikanu je danes v vsej svoji lepoti zažarelo slovensko božično drevo, smreka iz kočevskih gozdov. Okrašena je z ročno izdelanimi slovenskimi etnografskimi okraski. Dogodek je otvoril minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

 • Minister dr. Logar na obisku pri Svetem sedežu o izzivih pandemije covida-19 in humanitarnih razmerah v svetu in soseščini

  Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar je bil danes na obisku pri Svetem sedežu, kjer se je udeležil avdience pri papežu Frančišku za člane slovenske delegacije. Slovenija je ob 30. letnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti podarila božično drevo za Trg svetega Petra. S postavitvijo božičnega drevesa na vatikanskem trgu Slovenija izraža ponovno zahvalo prizadevanjem Svetega sedeža v obdobju našega osamosvajanja.

 • 100-letnica rojstva dr. Štefana Faleža, prvega veleposlanika Slovenije pri Svetem sedežu

  Danes praznujemo 100-letnico rojstva dr. Štefana Faleža, prvega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu med leti 1992-1997. S svojim delom in predanostjo domovini, je pomembno prispeval k priznanju Slovenije s strani Vatikana in pomagal pri pripravah in izvedbi prvega obiska papeža v Sloveniji 1996. Ob tej priložnosti objavljamo osebni pogled veleposlanika Republike Slovenije v Italijanski republiki in nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu Tomaža Kunstlja v življenje in delo dr. Faleža.

 • Dr. Branislava Sušnik, 100. obletnica rojstva slovenske antropologinje

  Dr. Branislava Sušnik je s svojim dolgoletnim raziskovalnim delom med staroselskimi ljudstvi v Paragvaju pustila močno sled v etnologiji in raziskovanju staroselskih kultur in jezikov ter prispevala k razvoju znanosti v Paragvaju in tudi razvoju odnosov med državama.