Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Vstop na ozemlje države Mesta Vatikan ureja Zakon št. CXXXI z dne 22. februarja 2011 (Zakon o državljanstvu, prebivališču in vstopu). Vstop na njeno ozemlje (razen omenjenega zakona) je pogojen z možnostjo vstopa v Italijo oz. posebej določila, ki veljajo za regijo Lazio.

Republika Italija uvršča ozemlje Vatikana na seznam A torej med države za katere pri vstopu iz/v Italijo ni nobenih omejitev. Pri vstopu na ozemlje države Mesta Vatikan za državljane Slovenije torej ni nobenih omejitev.

Italija je 23. julija sprejela zakonsko uredbo št. 105/2021, s katerim je izredno stanja zaradi epidemije Covid-19 podaljšano do 31.12.2021.

Potniki iz Slovenije lahko vstopijo v Italijo brez karantenske obveznosti pod naslednjimi pogoji:

 1. Izpolnjena digitalna registracija za sledenje potnikov – dPLF (Digital Passenger Locator Form) (vedno, tudi v tranzitu) in

 2. Eno od t.i. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ:

  •  negativni test na Covid-19 (hitri-antigenski ali molekularni PCR test), ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema vzorca (za potnike starejše od 6 let), ali
  • zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali
  • prebolelost okužbe s COVID-19 od katere ni minilo več kot 6 mesecev.

Zeleno potrdilo Covid-19 mora biti izdano v italijanskem, angleškem, francoskem ali španskem jeziku in je lahko v digitalni ali tiskani obliki.

Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, od 16. 8. 2021 dalje, bodo morali pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov (dPLF obrazec).Obrazec se uporablja za potrebe sledenja stikov potnikov v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi s Covid -19. Dodatne informacije so na voljo na spletnih straneh EU v angleškem in slovenskem jeziku.

Od 6.8.2021 je potrebno ob obisku Vatikanskih muzejev, vatikanskih vrtov in papeške rezidence Castel Gandolfo predložiti eno od Zelenih potrdil COVID-19 skupaj z enim od osebnih dokumentov.

Na podlagi Odloka Papeške komisije države Mesto Vatikan na področju javnega zdravja je od 1.10.2021 vstop na ozemlje države Mesto Vatikan mogoč le ob predložitvi enega izmed Zelenih potrdil COVID-19 držav EU oz. enakovrednega potrdila drugih držav o cepljenju, testiranju (v zadnjih 72 urah) ali prebolelosti. 

Odlok tako vključuje baziliko sv. Petra in ostale bazilike, ki spadajo pod jurisdikcijo Svetega sedeža, ter Trg sv. Petra. Odlok predvideva izjeme in sicer udeležbo pri liturgiji, med katero pa veljajo ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni.

Sprememb v primeru udeležbe na sredini splošni avdienci, ki od 4. avgusta poteka v dvorani Pavla VI. ni.

Vatikanske muzeje in vatikanske vrtove je mogoče obiskati le ob predhodni rezervaciji. Ob obisku ozemlja države Mesto Vatikan in eksteritorialnega ozemlja je potrebno upoštevanje  ukrepov za preprečevanje širjenja COVID -19.

Več informacij o prehodu meje z Italijo najdete na spletni strani Veleposlaništva RS v Rimu ter na spletni strani Ministrstva za zdravje Republike Italije. Informacije o ukrepih, ki veljajo za ozemlje Vatikana pa na spletni strani države Mesto Vatikan.

 

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Vatikan vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.