Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Vstop na ozemlje države Mesta Vatikan ureja Zakon št. CXXXI z dne 22. februarja 2011 (Zakon o državljanstvu, prebivališču in vstopu). Vstop na njeno ozemlje (razen omenjenega zakona) je pogojen z možnostjo vstopa v Italijo oz. posebej določila, ki veljajo za regijo Lazio.

Republika Italija uvršča ozemlje Vatikana na seznam A torej med države za katere pri vstopu iz/v Italijo ni nobenih omejitev. Pri vstopu na ozemlje države Mesta Vatikan za državljane Slovenije torej ni nobenih omejitev.

Italija je 23. julija sprejela zakonsko uredbo št. 105/2021, s katerim je izredno stanja zaradi epidemije Covid-19 podaljšano do 31.12.2021.

Potniki iz Slovenije lahko vstopijo v Italijo brez karantenske obveznosti pod naslednjimi pogoji:

 1. Izpolnjena digitalna registracija – dPLF (Digital Passenger Locator Form) (vedno, tudi v tranzitu) in

 2. Eno od t.i. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ:

  •  negativni test na Covid-19 (hitri-antigenski ali molekularni PCR test), ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema vzorca (za potnike starejše od 6 let), ali
  • zaključeno cepljenje proti COVID-19, opravljeno vsaj 14 dni pred vstopom v Italijo, ali
  • prebolelost okužbe s COVID-19 od katere ni minilo več kot 6 mesecev.

Zeleno potrdilo Covid-19 mora biti izdano v italijanskem, angleškem, francoskem ali španskem jeziku in je lahko v digitalni ali tiskani obliki.

Z dne 10. avgust 2021 se Slovenija uvršča med države za katere je obvezna izpolnitev dPLF obrazca. Obrazec se uporablja za potrebe sledenja stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi s Covid -19. Dodatne informacije so na voljo na spletnih straneh EU v angleškem in slovenskem jeziku.

Od 6.8.2021 je potrebno ob obisku Vatikanskih muzejev, vatikanskih vrtov in papeške rezidence Castel Gandolfo predložiti eno od Zelenih potrdil COVID-19 skupaj z enim od osebnih dokumentov. Sprememb v primeru udeležbe na sredini splošni avdienci, ki od 4. avgusta poteka v dvorani Pavla VI. in nedeljski opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra ni. Vatikanske muzeje in vatikanske vrtove je mogoče obiskati le ob predhodni rezervaciji. Ob obisku ozemlja države Mesto Vatikan in eksteritorialnega ozemlja je potrebno upoštevanje  ukrepov za preprečevanje širjenja COVID -19.

Več informacij o prehodu meje z Italijo najdete na spletni strani Veleposlaništva RS v Rimu ter na spletni strani Ministrstva za zdravje Republike Italije. Informacije o ukrepih, ki veljajo za ozemlje Vatikana pa na spletni strani države Mesto Vatikan.

 

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Vatikan vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.