Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Republika Italija uvršča ozemlje Vatikana na seznam A torej med države za katere pri vstopu iz/v Italijo ni nobenih omejitev. Tako pri vstopu na ozemlje države mesta Vatikan za državljane Slovenije ni nobenih omejitev. Sicer Vatikan glede omejitev upošteva Odlok Republike Italije, ki velja za celotno Italijo oziroma posebej določila, ki veljajo za regijo Lazio. 

Ministrstvo za zdravje Italije je 14.5.2021 sprejelo Odlok, ki s 16.5.2021 uvaja nove pogoje vstopa v Italijo, vključno iz držav seznama C, na katerem je tudi Republika Slovenija. Ukinja se obvezna 5 dnevna karantena, ostajajo pa v veljavi naslednji vstopni pogoji:  

  1. Negativni antigenski ali PCR test na Covid19, ki ni starejši od 48 ur od trenutka odvzema brisa in 
  2. Registracija na spletni povezavi

Opravljeno cepljenje proti Covid-u ali potrdilo o tem, da je posameznik že prebolel Covid ne izključujeta pogoja negativnega testa za vstop v Italijo. V Vatikanu, tako kot v drugih delih Italije, velja omejitev gibanja med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj.

Več informacij o prehodu meje z Italijo najdete na spletni strani Veleposlaništva RS v Rimu ter na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Republike Italije.

Vatikan je s 3. majem odprl vrata muzejev ob upoštevanju varnostnih ukrepov za preprečevanje širjanja okužbe s Covid -19. 

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Vatikan vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.