Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Republika Italija uvršča ozemlje Vatikana na seznam A torej med države za katere pri vstopu v Italijo ni nobenih omejitev. Prav tako pri vstopu na ozemlje države mesta Vatikan za državljane Slovenije ni nobenih omejitev. Sicer Vatikan glede omejitev upošteva Odlok Republike Italije z dne 10.12.2020, ki velja za celotno Italijo oziroma posebej določila, ki veljajo za regijo Lazio. Republike Italije je 14. januarja 2021 na podlagi priporočila Svetovne zdravstvene organizacije sprejela odločitev o podaljšanju izrednih razmer do 30. aprila 2021.

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja je Republika Italija 12. marca 2021 sprejela nov odlok (v italijanščini), ki je v veljavi od 15. marca 2021 in velja vse do 6. aprila 2021. Od ponedeljka 15. marca do 6. aprila rdeče območje vključuje naslednje dežele Furlanija - Julijska krajina, Emilija Romanja, Lacij, Lombardija, Marke, Piemont, Apulija, Veneto, Trento, Bazilikata Kampanja in Molize. Vse ostale dežele so v oranžni coni, razen Sardinije, ki ostaja v beli coni.

V rdečem območju so zaprti bari, restavracije in šole. Odprte so trgovine s prehrambnimi izdelki, trafike, knjigarne, lekarne in trgovine z računalniško opremo ter gospodinjskimi aparati, trgovine s spodnjim perilom in igračami. Ostale trgovine so zaprte. Prepovedani so obiski sorodnikov in prijateljev. Stalno prebivališče je mogoče zapustiti le v primeru dokazanih službenih oziroma zdravstvenih razlogov ter ostalih dokazanih nujnih razlogov. Za vse izhode izven svojih stalnih prebivališč je potrebno izpolniti samoizjavo. Športna aktivnost je dovoljena individualno, na prostem in le v bližini svojega stalnega prebivališča.

Vatikan je posledično z 15. marcem 2021 zaprl vrata muzejev. Skladno z novim odlokom je podaljšan ukrep prepovedi gibanja med regijami razen za izjeme - dokazanih službenih, zdravstvenih ter drugih nujnih razlogov.

V Vatikanu, tako kot v drugih delih Italije, velja omejitev gibanja med 22. uro zvečer in 5. uro zjutraj.

Podrobnejše informacije glede prehajanja meje z Italijo najdete na spletni strani Veleposlaništva Slovenije v Rimu, dodatne informacije pa na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve Republike Italije, kjer najdete tudi zadnjo angleško in italijansko verzijo obrazca oziroma izjave, ki jo je potrebno izpolniti ob vstopu v Italijo. Poleg samoizjave, je ob vsakem vstopu v Italijo potrebno izpolniti tabelo in jo posredovati na navedene elektronske naslove glede na mesto vstopa v Italijo.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Vatikan vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.