Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Vstop na ozemlje države Mesta Vatikan ureja Zakon št. CXXXI z dne 22. februarja 2011 (Zakon o državljanstvu, prebivališču in vstopu). Vstop na njeno ozemlje (razen omenjenega zakona) je pogojen z možnostjo vstopa v Italijo oz. posebej določila, ki veljajo za regijo Lazio.

Ob obisku ozemlja države Mesto Vatikan in eksteritorialnega ozemlja je potrebno upoštevanje aktualnih ukrepov za preprečevanje širjenja COVID -19.

Posebnih omejitev pri vstopu v baziliko sv. Petra in ostale bazilike, ki spadajo pod jurisdikcijo Svetega sedeža, ter Trg sv. Petra ni. Vatikanske muzeje in vatikanske vrtove je mogoče obiskati le ob predhodni rezervaciji. Priporočajo uporabo zaščitnih mask.

Najnovejše informacije o prehodu meje z Italijo najdete na spletni strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu ter na spletni strani Ministrstva za zdravje Republike Italije. Informacije o ukrepih, ki veljajo za ozemlje Vatikana pa na spletni strani države Mesto Vatikan.

 

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Vatikan vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.