Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Za vstop v Vatikan ni posebnih priporočil. Vatikan sledi priporočilom, ki veljajo za celotno Italijo oziroma posebej določila, ki veljajo za regijo Lazio. Vlada Republike Italije je 14. januarja 2021 na podlagi priporočila Svetovne zdravstvene organizacije sprejela odločitev o podaljšanju izrednih razmer do 30. aprila 2021. Novi dekret predvideva podaljšanje prepovedi gibanja med regijami do 15. februarja 2021 - izjeme so delo, zdravstveni razlogi ter vrnitev na naslov stalnega ali začasnega prebivališča.

Na spletnih straneh italijanskega zunanjega ministrstva najdete zadnjo angleško in italijansko verzijo obrazca oziroma izjave, ki jo je potrebno izpolniti ob vstopu v Italijo. V Vatikanu, tako kot v drugih delih Italije, velja omejitev gibanja med 22. uro zvečer in 5. uro zjutraj. 

Več informacij o prehajanju meje in ukrepih najdete na spletni strani Veleposlaništva RS v Rimu.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Vatikan vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.