Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Vatikan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Politično sodelovanje

Večstoletne skupne kulturne vezi v odnosih med Svetim sedež in Slovenijo so prišle še posebej do izraza ob slovenski osamosvojitvi. Sveti sedež je med prvimi priznal Republiko Slovenijo (13. januarja 1992), v veliki meri tudi zahvaljujoč slovanskemu papežu sv. Janezu Pavlu II., ki je odlično razumel duh časa in globino različnih razlogov, ki so zaznamovali dogajanje v Evropi po padcu berlinskega zidu konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. 

Obiska papeža sv. Janeza Pavla II. v Sloveniji, med 17. in 19. majem 1996 ter ponovno 19. septembra 1999, sta pozitivno prispevala k razvoju medsebojnih odnosov. Dobro medsebojno sodelovanje potrjujejo tudi redna srečanja različnih visokih predstavnikov obeh strani.

Pravni temelj, ki ureja odnose med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem je Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih, ki je stopil v veljavo 28. maja 2004.

Republika Slovenija in Sveti sedež imata sorodne poglede na vrsto globalnih vprašanj, vseskozi pa nas povezujejo prijateljski odnosi ter reden in konstruktiven dialog, kar je poudarjeno tudi v strategiji slovenske zunanje politike: "Pomemben sogovornik v Evropi (in svetu) je tudi Sveti sedež, posebno v zvezi z vprašanji miru, razvoja, verske svobode, medkulturnega in medverskega dialoga, kulturne identitete, humanitarnimi in drugimi svetovnimi vprašanji, ki jih poudarja prav sedanji pontifikat. Poleg dvostranskih odnosov dialog s Svetim sedežem poteka tudi v okviru določil Lizbonske pogodbe".