Skoči do osrednje vsebine

Slovenija tudi tokrat poskrbela za božično okrasitev bazilike svetega Petra v Vatikanu

Tudi tokrat sta slovenska strokovnjaka okrasila baziliko svetega Petra ob božičnih praznikih. Projekt poteka že od leta 2011 ob podpori Republike Slovenije ter pomoči slovenskih donatorjev. Gre za dolgoletno tesno sodelovanje slovenskih strokovnjakov s področja floristike in hortikulture, Sabine Šegula in Petra Ribiča, z vatikanskimi vrtnarji pod vodstvom Rafaela Torninija.

Slovenska strokovnjaka s področja floristike in hortikulture, Sabina Šegula in Peter Ribič, sta pri okraševanju bazilike svetega Petra prvič sodelovala ob velikonočnih praznikih leta 2011. Projekt se je v naslednjih letih širil in bogatil, tako z okraševanjem ob velikonočnih praznikih kot z okraševanjem ob božičnih praznikih leta 2013. V naslednjih letih se je strokovno sodelovanje razširilo tudi na donacijo cvetja, vzgojenega v Sloveniji.

Sodelovanje se ni prekinilo niti v času pandemije, ko je Slovenija darovala 1.300 božičnih zvezd za okrasitev štirih največjih bazilik, bazilike svetega Petra v Vatikanu, bazilike svetega Janeza v Lateranu, bazilike svetega Pavla zunaj obzidja in bazilike svete Marije Snežne.

Slovenska floristka in strokovnjak s področja hortikulture sta letos, tako že dvaindvajsetič, baziliko okrasili z božičnimi zvezdami, ki jih je vzgojilo slovensko podjetje Gozdno gospodarstvo Novo mesto. Drugo cvetje in materiale je zagotovila vrtnarija države Mesta Vatikan, ki okrasitev dopolni z rastlinami, značilnimi za lokalno okolje. K sodelovanju se je tokrat pridružilo še nizozemsko podjetje Amigo Plant, ki je zagotovilo 350 rezanih rastlin eševerij.

Tokratna okrasitev je, v duhu prizadevanj Svetega sedeža za varovanje okolja, imela poseben trajnostni vidik z uporabo trajnostnih materialov in dodatkov. Letošnja novost so bili tako dodatni materiali, aranžerske gobe za cvetje podjetja Smithers – Oasis Adria s podružnico v Sloveniji, narejene iz 100 odstotno razgradljivih materialov. Te so bile v pomoč pri okraševanju Berninijevega baldahina svetega Petra.

Okrasitev vključuje tudi okraševanje Loggie del Maggiordomo, glavne lože bazilike, iz katere je papež Frančišek opoldan na božični dan, vošči "Mestu in svetu".

Pri okraševanju bazilike svetega Petra gre za izjemen projekt, v katerega je vloženo veliko priprav in načrtovanja, ob vsem tem pa 200 ur dela. Projekt prav tako spodbuja inovacije in iskanje trajnostnih rešitev za zaščito okolja.