Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Sofija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

  • Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

  • Slovenija uvaja elektronski obrazec za sledenje potnikov v letalskem in ladijskem prometu (križarke). Vsi potniki, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo od 16. avgusta 2021 pred vstopom v državo pozvani, da izpolnijo elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form – obrazec dPLF).

  • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil virtualnega srečanja zunanjih ministrov Berlinskega procesa, ki ga organizirata Bolgarija in Severna Makedonije kot letošnji sopredsedujoči državi. Ministri so se na srečanju posvetili pomenu krepitve evropske perspektive Zahodnega Balkana ter ukrepom za izgradnjo zaupanja. Poudarili so pomen regionalnega sodelovanja, vključno s povečanjem povezljivosti in mobilnosti prebivalstva regije, kar je ključnega pomena za ohranjanje pozitivne perspektive predvsem za mlade v regiji.

Novice