Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Slovenija in Bolgarija imata dobre in prijateljske odnose, brez odprtih vprašanj. Povezuje ju članstvo v EU in NATO, dediščina slovanskih kultur ter skupni interesi v širši regiji, s poudarkom na podpori evropski integraciji držav Zahodnega Balkana.

Veleposlanik Anžej Frangeš je poverilna pisma predsedniku Republike Bolgarije Rumenu Radevu predal 3. septembra 2018. Slovesna otvoritev prostorov veleposlaništva je potekala 25. oktobra 2018 ob prisotnosti zunanjih ministrov obeh držav, v okviru uradnega obiska ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja v Bolgariji. Od junija 2016 v Sofiji deluje tudi Konzulat Republike Slovenije, na čelu s častnim konzulom Nikolajem Vassilevim.