Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Slovenija in Bolgarija imata dobre in prijateljske odnose, brez odprtih vprašanj. Povezuje ju članstvo v EU in NATO, dediščina slovanskih kultur ter skupni interesi v širši regiji, s poudarkom na podpori evropski integraciji držav Zahodnega Balkana.

Veleposlanik Anžej Frangeš je poverilna pisma predsedniku Republike Bolgarije Rumenu Radevu predal 3. septembra 2018. Slovesna otvoritev prostorov veleposlaništva je potekala 25. oktobra 2018 ob prisotnosti zunanjih ministrov obeh držav, v okviru uradnega obiska ministra za zunanje zadeve dr. Mira Cerarja v Bolgariji. Od junija 2016 v Sofiji deluje tudi Konzulat Republike Slovenije, na čelu s častnim konzulom Nikolajem Vassilevim.