Skoči do osrednje vsebine

Bolgarija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

COVID-19

Pogoji za vstop v Bolgarijo za osebe, ki prihajajo iz Slovenije:

  • Veljavno EU digitalno COVID potrdilo o cepljenju/prebolevnosti/testiranju ali podoben dokument, ki vsebuje enake podatke kot EU digitalno COVID potrdilo.
  • Bolgarski državljani in osebe, ki imajo v Bolgariji stalno ali dolgoročno prebivališče, ter njihovi družinski člani lahko v Bolgarijo vstopijo tudi brez tega dokumenta, pri čemer jim bo odrejena 10-dnevna karantena. Odredbo o karanteni lahko pristojni regionalni zdravstveni inšpektorat odpravi, če oseba v 24 urah predloži potrdilo o negativnem PCR ali hitrem antigenskem testu.

Potrdilo o zaključenem cepljenju: Priznavajo se cepljenja z dvema odmerkoma cepiv proizvajalcev BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, SK Bioscience, Moderna, Covishield, Sinopharm, Sinovac Biotech in Sputnik ter z enim odmerkom cepiva Janssen. Od prejema drugega oz. zadnjega odmerka cepiva mora preteči 14 dni. Dokument mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek osebe v latinični pisavi (skladno z navedbami v potovalnem dokumentu), datum rojstva, datumi cepljenja, vrsto in serijsko številko cepiva, ime proizvajalca cepiva, ime države ter institucije/laboratorija, ki je izdalo potrdilo.

Potrdilo o prebolevnosti - pozitiven PCR ali hitri antigenski test: Od časa, ko je bil test narejen, mora preteči od 11 do 180 dni. Dokument mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek osebe v latinični pisavi (skladno s potovalnim dokumentom), datum rojstva, datum testa, navedbo "Positive result", navedbo države, kjer je bil narejen test, institucije, ki je potrdilo izdala, in laboratorija, ki je izvedel test.

Potrdilo o negativnem rezultatu PCR ali hitrega antigenskega testa: PCR test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri antigenski test pa ne sme biti starejši od 48 ur. Dokument mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek osebe v latinični pisavi (skladno s potovalnim dokumentom), datum rojstva, podatke o instituciji, ki je izvedla test, datum testa, tip testa, ime proizvajalca testa (za hitre teste), navedbo oznake PCR ali RAT v latinični pisavi, nevedbo "Negative result", podatke o državi, kjer je bil test izveden, instituciji, ki je potrdilo izdala, in laboratoriju, ki je izvedel test.

Izjeme: Otroci do 12 let lahko v državo vstopijo brez Covid potrdila. Obveza predložitve Covid potrdila ne velja tudi za voznike avtobusov in tovornjakov v mednarodnem prometu, za člane ladijskih in letalskih posadk, obmejne delavce, učence in študente iz sosednjih držav ter osebe, ki tranzitirajo čez ozemlje Bolgarije.

Najmanj pet odstotkov oseb, ki v Bolgarijo prihajajo iz "oranžne" države na bolgarskem seznamu (tudi Slovenija), bo na meji podvrženo hitremu antigenskemu testiranju.

Cepljenje: Proti Covid-19 se lahko cepijo tudi tuji državljani s stalnim ali dolgoročnim prebivališčem v Bolgariji; obravnavani bodo enako kot bolgarski državljani. Svoj interes za cepljenje naj sporočijo svojemu splošnemu zdravniku ali regionalnemu zdravstvenemu inšpektoratu.

Informacije v zvezi z virusom COVID-19

Uradni portal o Koronavirusu (v bolgarščini).

Bolgarsko ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani objavlja aktualne informacije (v bolgarščini).

Objavljena je bila tudi telefonska številka ministrstva za zdravje za vprašanja v zvezi z novim virusom (zaenkrat le v bolgarščini): +359 2 807 87 57.

V primeru simptomov okužbe z novimi corona virusom lahko pokličete sofijski Regionalni zdravstveni inšpektorat na telefon: 0882 440 471 ali 0882 932 220.

Za nujne primere se lahko pokliče tudi številka 112.

Vstop v Bolgarijo

Slovenski državljani za vstop v Bolgarijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko potujejo v Bolgarijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Popotnike obveščamo, da se je potrebno v primeru namestitve v zasebnih sobah za čas daljši od 48 ur prijaviti na policiji.

Za motorna vozila je ob prestopu meje obvezna zelena karta, plačati pa je treba tudi pristojbino za uporabo javnih cest.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.