Skoči do osrednje vsebine

Bolgarija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Pogoji za vstop v Bolgarijo:

  • Državljanom Republike Slovenije / EU je vstop v Bolgarijo dovoljen, ob predložiti dokazila o opravljenem negativnem PCR testu, ki ne sme biti starejše od 72 ur (od datuma, navedenega na potrdilu). Podatki na potrdilu se morajo skladati z identifikacijskimi podatki potovalnega dokumenta osebe, potrdilo mora vsebovati podatke o laboratoriju, kjer je bil opravljen test, ter z latinskimi črkami vsebovati navedbo "PCR" in "Negative".
  • Obveza predložitve negativnega PCR testa ne velja za avtoprevoznike in voznike avtobusov na mednarodnih linijah, posadke plovil in letal, obmejne delavce in osebe, ki tranzitirajo čez ozemlje Bolgarije.
  • Državljanom Bolgarije ter osebam z dovoljenjem za prebivanje v Bolgariji in njihovim družinskim članom, ki ne bodo predložili dokazila o PCR testu, bo po vstopu odrejena 10-dnevna karantena. Slednja se lahko prekine z negativnim PCR testom, ki je narejen prvi dan po vstopu v državo.

Cepljenje:

Proti Covid-19 se lahko cepijo tudi tuji državljani s stalnim ali dolgoročnim prebivališčem v Bolgariji; obravnavani bodo enako kot bolgarski državljani. Svoj interes za cepljenje naj sporočijo svojemu splošnemu zdravniku ali regionalnemu zdravstvenemu inšpektoratu.

Informacije v zvezi z virusom COVID-19

Uradni portal o Koronavirusu (v bolgarščini).

Bolgarsko ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani objavlja aktualne informacije (v bolgarščini).

Objavljena je bila tudi telefonska številka ministrstva za zdravje za vprašanja v zvezi z novim virusom (zaenkrat le v bolgarščini): +359 2 807 87 57.

V primeru simptomov okužbe z novimi corona virusom lahko pokličete sofijski Regionalni zdravstveni inšpektorat na telefon: 0882 440 471 ali 0882 932 220.

Za nujne primere se lahko pokliče tudi številka 112.

Vstop v Bolgarijo

Slovenski državljani za vstop v Bolgarijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko potujejo v Bolgarijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Popotnike obveščamo, da se je potrebno v primeru namestitve v zasebnih sobah za čas daljši od 48 ur prijaviti na policiji.

Za motorna vozila je ob prestopu meje obvezna zelena karta, plačati pa je treba tudi pristojbino za uporabo javnih cest.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.