Skoči do osrednje vsebine

Veleposlaništvo Sarajevo

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

 • V soorganizaciji veleposlaništev Slovenije in Italije ter Populacijskega fonda Združenih narodov (UNFPA) je v Sarajevu gostoval Komorni zbor Vikra Glasbene matice iz Trsta.

 • Veleposlaništvo RS v Sarajevu je v četrtek, 13. junija, pripravilo sprejem v počastitev dneva državnosti Republike Slovenije in dneva Slovenske vojske. Na sprejemu v Ex YU Rock Centru na Skenderiji je veleposlanik Damijan Sedar odprl razstavo o slovenskem rocku, ki sta jo pripravila omenjeni center in Igor Bašin iz Slovenije.

 • Evropska komisija je sprejela odločitev o splošnem povišanju takse za izdajo šengenskega vizuma za kratkoročno bivanje (vizum tipa C) za 12 odstotkov. Višje takse, ki bodo veljale po vsem svetu, se pričnejo obračunavati z 11. junijem 2024.

Novice

 • Obvestilo o posvetovalnih referendumih

  Državni zbor Republike Slovenije je na seji 25. aprila 2024 sprejel odloke o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja; o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor; in o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

 • Prodaja službenega vozila

  Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu prodaja službeno vozilo. Vse podrobnosti so na voljo v priponkah v slovenskem in bosanskem jeziku.

 • Ministrica Fajon na obisku v Sarajevu BiH obljubila nadaljnjo podporo in pomoč na poti v EU

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na delovnem obisku v Sarajevu izrazila veliko zadovoljstvo ob odločitvi Evropskega sveta za začetek pristopnih pogajanj Bosne in Hercegovine (BiH) k EU in še enkrat poudarila slovensko podporo BiH pri izvajanju reform.