Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo v Bosni in Hercegovini. Varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter z Bosno in Hercegovino pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje na vseh področjih.

Odnosi med Slovenijo in Bosno in Hercegovino so prijateljski in brez odprtih vprašanj. Sodelovanje je zaradi geografske bližine, sorodnosti jezika, zgodovinske povezanosti in močnih migracij razvito na vseh področjih.

Slovenska skupnost v Bosni in Hercegovini

Po neuradnih ocenah v Bosni in Hercegovini živi do 5000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev.

  • Slovenci v Evropi

    Slovence lahko najdemo po vsej Evropi. Veliko se jih je iz domovine izselilo po drugi svetovni vojni, največ v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi boljših gospodarskih možnosti, preseljevanju pa smo priče tudi danes. Največ Slovencev v Evropi živi v Nemčiji.