Skoči do osrednje vsebine

Stalno predstavništvo pri zvezi NATO Bruselj

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov Nata. V ospredju razprav so bile vojna v Ukrajini, krepitev zavezniške odvračalne in obrambne drže ter nadgradnja zaveze o obrambnih izdatkih, ki naj bi bila sprejeta na julijskem vrhu Nata v Vilni.

 • Danes se je na prvi redni seji v tem mandatu sešel Svet za nacionalno varnost (SNAV), ki ga sestavljajo predsednik vlade, ministri za obrambo, notranje zadeve, zunanje zadeve in infrastrukturo ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

 • Ministrica Tanja Fajon se je udeležila rednega dvodnevnega jesenskega srečanja zunanjih ministrov zveze Nata v Bukarešti. Srečanje je bilo prvo po sprejetju strateškega koncepta letos v Madridu in že posvečeno njegovemu uresničevanju. Razprave so bile namenjene predvsem Ruski federaciji in njeni nedopustni agresiji na Ukrajino ter nadaljnjim odnosom zavezništva NATO in Ukrajine.

Novice

 • Minister Šarec na zasedanju obrambnih ministrov Nata

  Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata. V ospredju razprav ministrov so bili vojna v Ukrajini, krepitev odvračalne in obrambne drže Zavezništva, vlaganja v obrambo ter pobude za povečanje zalog vojaške opreme in industrijskih kapacitet. Ob robu zasedanja je minister za obrambo Marjan Šarec z obrambno ministrico Nemčije Christine Lambrecht podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja.

 • Slovenija ratificirala protokol za vstop Finske in Švedske v Nato

  Državni zbor je v četrtek potrdil protokola za vstop Švedske in Finske v zvezo Nato. Pred glasovanjem je poslance nagovoril predsednik vlade Robert Golob in opozoril na zgodovinskost trenutka in spomnil napravico narodov do odločanja o lastni varnosti in obrambi.

 • Predsednik vlade Robert Golob v zaključni izjavi po vrhu Nata v Madridu

  Predsednik vlade Robert Golob je po tridnevnem zasedanju predsednikov vlad in držav zveze Nato poudaril, da načrti za povečevanje obrambnih izdatkov niso nastali zaradi političnih pritiskov, temveč zaradi situacije v svetu, ki se je od predhodnega vrha zavezništva radikalno poslabšala.