Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Možnost filtriranja zapisov
Ponastavi
 • Minister Šarec na zasedanju obrambnih ministrov Nata

  Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov Nata. V ospredju razprav so bile vojna v Ukrajini, krepitev zavezniške odvračalne in obrambne drže ter nadgradnja zaveze o obrambnih izdatkih, ki naj bi bila sprejeta na julijskem vrhu Nata v Vilni.

 • Video

  Premier Golob: Naša moralna dolžnost je podpora Ukrajini pri obrambi

  Danes se je na prvi redni seji v tem mandatu sešel Svet za nacionalno varnost (SNAV), ki ga sestavljajo predsednik vlade, ministri za obrambo, notranje zadeve, zunanje zadeve in infrastrukturo ter direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

 • Ministrica Fajon na zasedanju zunanjih ministrov Nata o pomenu usklajenega delovanja EU in NATO

  Ministrica Tanja Fajon se je udeležila rednega dvodnevnega jesenskega srečanja zunanjih ministrov zveze Nata v Bukarešti. Srečanje je bilo prvo po sprejetju strateškega koncepta letos v Madridu in že posvečeno njegovemu uresničevanju. Razprave so bile namenjene predvsem Ruski federaciji in njeni nedopustni agresiji na Ukrajino ter nadaljnjim odnosom zavezništva NATO in Ukrajine.

 • Minister Šarec na zasedanju obrambnih ministrov Nata

  Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata. V ospredju razprav ministrov so bili vojna v Ukrajini, krepitev odvračalne in obrambne drže Zavezništva, vlaganja v obrambo ter pobude za povečanje zalog vojaške opreme in industrijskih kapacitet. Ob robu zasedanja je minister za obrambo Marjan Šarec z obrambno ministrico Nemčije Christine Lambrecht podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja.

 • Slovenija ratificirala protokol za vstop Finske in Švedske v Nato

  Državni zbor je v četrtek potrdil protokola za vstop Švedske in Finske v zvezo Nato. Pred glasovanjem je poslance nagovoril predsednik vlade Robert Golob in opozoril na zgodovinskost trenutka in spomnil napravico narodov do odločanja o lastni varnosti in obrambi.

 • Predsednik vlade Robert Golob v zaključni izjavi po vrhu Nata v Madridu

  Predsednik vlade Robert Golob je po tridnevnem zasedanju predsednikov vlad in držav zveze Nato poudaril, da načrti za povečevanje obrambnih izdatkov niso nastali zaradi političnih pritiskov, temveč zaradi situacije v svetu, ki se je od predhodnega vrha zavezništva radikalno poslabšala.

 • Ministrica Fajon na vrhu Nata o sodelovanju zavezništva s partnerji ter vlogi žensk pri miru in varnosti

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je skupaj s predsednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom in ministrom za obrambo Marjanom Šarcem udeležila vrha voditeljev držav in vlad zveze Nato v Madridu. Sodelovala je na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov članic Nata ter v razpravi ministric za zunanje zadeve in obrambo na temo žensk, miru in varnosti (angleško Women, Peace and Security - WPS).

 • Predsednik vlade Robert Golob na vrhu zveze Nato v Madridu

  Predsednik vlade Robert Golob se udeležuje vrha zveze Nato v Madridu, na katerem bodo voditelji vlad in držav članic Nata s ključnimi partnerji razpravljali o najbolj perečih varnostnih vprašanjih in potrjevali nov strateški koncept zavezništva za prihodnje desetletje in naprej.

 • Ob svetovnem dnevu čebel posebno pozornost namenjamo mladim

  Letos že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Letošnja obeležitev v evropskem letu mladih je namenjena prihodnosti čebelarstva in vlogi mladih pri ozaveščanju o njegovem pomenu.

 • Na neformalnem zasedanju Nata minister Logar potrdil slovensko podporo Natovi politiki odprtih vrat

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Berlinu udeležil dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata. Na zasedanju so ministri razpravljali o aktualnih varnostnih izzivih, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša na izrednem srečanju voditeljev vlad in držav zveze NATO

  Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje izrednega zasedanja voditeljev in voditeljic vlad in držav zveze NATO, ki je namenjeno ruski agresiji v Ukrajini in aktualnemu dogajanju v zvezi NATO povezanim s situacijo v Ukrajini.

 • Vlada je sprejela namero o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v Natovi bojni skupini na Slovaškem

  Vlada Republike Slovenije je včeraj na seji sprejela namero o sodelovanju skupno do dvesto (200) pripadnikov Slovenske vojske, vključno z nacionalnim podpornim elementom in štabnim osebjem, v Natovi bojni skupini na Slovaškem v okviru Aktivnosti okrepljene pozornosti (angleško enhanced Vigilance Activities – eVA), z možnostjo rotacij.

 • Minister dr. Logar na izrednem zasedanju ministrov za zunanje zadeve Nata o razmerah v Ukrajini

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil izrednega zasedanja ministrov za zunanje zadeve zveze Nato. Razpravljali so o razmerah v Ukrajini.

 • Slovenija je enotna in združena z zavezniki v EU in NATO v obsodbi agresije ruske vojske

  Svet za nacionalno varnost je na svoji 4. redni seji obravnaval različne nacionalne varnostne vidike ruske agresije na Ukrajino. Člani Sveta za nacionalno varnost (SNAV) in vabljeni na sejo so se seznanili z aktualnimi razmerami na bojiščih v Ukrajini ter mednarodnimi odzivi na agresijo.

 • Ministri za zunanje zadeve zveze Nato o varnostnih razmerah v Ukrajini in njeni soseščini

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil videokonferenčnega zasedanja zunanjih ministrov držav članic zveze Nato. Zasedanje je bilo namenjeno posvetovanju zaveznic o varnostnih razmerah v Ukrajini in njeni soseščini pred napovedanimi pogovori med ZDA in Rusko federacijo 10. januarja 2022 ter med Natom in Rusko federacijo v formatu Sveta Nato-Rusija (NRC) 12. januarja 2022.

 • V Bruslju se je končalo redno jesensko srečanje obrambnih ministrov Nata

  V Bruslju se je danes končalo dvodnevno redno jesensko srečanje obrambnih ministrov Nata, na katerem so ministri pregledali napredek pri implementaciji najpomembnejših sklepov junijskega Vrha Nata, kot del priprav na Vrh prihodnje leto v Madridu. Glavne teme tokratnega prvega srečanja v fizični obliki po poldrugem letu so bile odvračanje in obramba, ohranjanje tehnološke prevlade, Afganistan in boj proti terorizmu ter soočanje Nata s prihodnjimi geostrateškimi izzivi.

 • V Natovih ciljih zmogljivosti za Slovenijo nič več dve srednji bataljonski bojni skupini

  Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se danes v Bruslju udeležuje dvodnevnega rednega jesenskega srečanja obrambnih ministrov Nata.

 • Minister dr. Logar z namestnikom generalnega sekretarja Nata Geoano o krepitvi strateškega partnerstva med EU in NATO

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes ob robu Blejskega strateškega foruma srečal z namestnikom generalnega sekretarja Nata Mirceom Geoano. V luči aktualnega dogajanja sta sogovornika največ pozornosti namenila razmeram v Afganistanu in obsodila nedavne teroristične napade v Kabulu.

 • Minister Tonin s črnogorsko in makedonsko ministrico na obisku v Latviji

  Minister mag. Matej Tonin je z ministrico za obrambo Črne Gore dr. Olivero Injac in ministrico za obrambo Republike Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko danes obiskal pripadnike slovenskega kontingenta, v katerega so vključeni tudi pripadniki črnogorske vojske, in ki delujejo v Natovih aktivnostih odvračanja in obrambe Okrepljena prednja prisotnost (eFP) v Latviji.

 • Video

  Predsednik vlade Janez Janša na vrhu zveze NATO in bilateralnih pogovorih v Bruslju

  Predsednik vlade Janez Janša se danes v Bruslju udeležuje vrha zveze NATO, ki je vsebinsko osredotočen na proces NATO 2030, v prihodnost usmerjeno agendo, ki se osredotoča na prilagajanje Nata na nove izzive. Med slednje spadajo: odnosi z Rusijo, terorizem, kibernetski napadi in prebojne tehnologije, vzpon Kitajske ter varnostne posledice podnebnih sprememb. Vrha se s strani slovenske vlade udeležuje tudi podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin.